USAs øverste general skal grilles:

Fryktet krig, trosset Trump: - Forræder

Han fryktet at presidentens verste innfall kunne lede til atomkrig, og trosset Trump. Nå vil Republikanerne ha USAs øverste general Mark Milleys hode på et fat.

SKYTESKIVE: USAs øverste general, Mark Milleu (t.v.), må regne bli å skyteskive for Republikanerne under en høring i Senatet tirsdag ettermiddag. Her med USAs tidligere president Donald Trump. Foto: Reuters / NTB
SKYTESKIVE: USAs øverste general, Mark Milleu (t.v.), må regne bli å skyteskive for Republikanerne under en høring i Senatet tirsdag ettermiddag. Her med USAs tidligere president Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av frykt for hva Donald Trumps verste innfall kunne medføre, tok USAs øverste general Mark Milley ekstraordinære grep på egen hånd.

For det er generalen blitt stemplet som forrædersk av Trump, men holdt fram som nærmest heltemodig av Demokratene.

Tirsdag ettermiddag stiller Milley seg i kryssilden når han møter til en høring i Senatets forsvarskomité, som i utgangspunktet hadde stort potensial til å bli en ukomfortabel seanse for både Milley og hans øverste sjef Joe Biden.

For å forstå hvorfor, må man spole tilbake et drøyt år og til innspurten av det kaotiske presidentvalget i USA.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Tok hemmelig telefon

Allerede et par dager før selve valgdagen, fikk Milley informasjon som bekymret ham, skriver den anerkjente gravejournalisten og forfatteren Bob Woodward i sin siste bok «Peril».

Amerikansk etterretning hadde fått informasjon i hende som antydet at Kina skal ha vært urolige for et mulig amerikansk angrep. Spenningene rundt militærøvelser i Sør-Kina-havet og Trumps fiendtlige retorikk, skal ha ligget bak den feilaktige kinesiske antakelsen.

For å forsikre Kina, landet USA selv anser for å være sin største utfordring, tok Milley en hemmelig telefon 30. oktober i fjor. Personen i den andre enden var den kinesiske forsvarssjefen Li Zuocheng, og budskapet var krystallklart:

- General Li, jeg vil forsikre deg om at det amerikanske styret er stabilt og at alt skal bli greit. Vi skal ikke angripe eller utføre noen kinetiske operasjoner mot dere, skal Milley ha sagt i telefonsamtalen.

Etter Trumps valgnederlag og kaoset som fulgte, ble Milley ytterligere bekymret.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Skal ha inngått atompakt

Bekymringen skal angivelig ha toppet seg etter at fanatiske Trump-tilhengere stormet og tok seg inn i Kongressen 6. januar i år.

To dager seinere tok Milley tre omstridte beslutninger:

Han samlet USAs øverste offiserer for å gå gjennom prosedyrene for bruken av atomvåpen. Han sa at det bare var presidenten som kunne gi ordren om å avfyre atomvåpnene, men ga klart uttrykk for at han selv måtte involveres før en eventuell beslutning.

Deretter skal Milley ha sett hver enkelt av offiserene inn i øynene og bedt dem om å bekrefte at de forsto hva han sa. Milley skal ha ansett dette som en ed, ifølge boka «Peril».

Samme dag tok Milley en ny hemmelig telefonsamtale, også denne gang til den kinesiske forsvarssjefen Li og også denne gang med et forsikrende budskap:

- Vi er 100 prosent stabile. Alt går bra. Men demokratiet kan være lurvete noen ganger, skal Milley ha sagt.

Så beordret Milley en utsettelse av USAs planlagte militærøvelser i Asia og Stillehavet.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Trump: «Idiot»

Da Milleys håndtering av saken ble kjent gjennom boka «Peril», som ble lansert tidligere denne måneden, haglet kritikken mot generalen.

Mest krass var kanskje Milleys tidligere sjef, forhenværende president Donald Trump, som anklaget ham for «forræderi».

«Dersom historien om idioten general Mark Milley er sann, antar jeg at han vil bli stilt for retten for forræderi ettersom han snakket med sin kinesiske motpart bak ryggen på presidenten [ …]», skrev Trump i en uttalelse.

En rekke høytstående republikanske politikere, deriblant Marco Rubio, har også beskrevet Milleys handlinger som «forræderske» og krevd generalens avgang.

En rekke tidligere offiserer har også gått ut og sagt at Milley bør sparkes, men USAs nåværende president Joe Biden og topper i Det demokratiske partiet har fredet ham.

- Jeg har stor tiltro til general Milley, sa Biden tidligere denne måneden, etter å ha blitt spurt om han synes generalens framferd var akseptabel.

Milley selv har sagt at telefonsamtalene var «helt innenfor hans plikter og ansvar i jobben». Han har til gode å kommentere opplysningene om at han tok grep for å tøyle Trumps anledning til å bruke atomvåpen.

- JEG HAR SETT DET FØR: I en video postet på Twitter går skuespiller og tidligere California-guvenør Arnold Schwarzenegger hardt ut mot Donald Trump, og mot stormingen av Kongressen. Vis mer

Ubehagelige spørsmål

Skulle Milley vedgå nettopp dette, kan konsekvensene være alvorlige for ham personlig.

Da blir spørsmålet i praksis om Milley går av frivillig eller venter på at han blir sparket, skriver USA Today.

Nettopp derfor er manges øyne tirsdag rettet mot høringen i Senatet.

Sammen med USAs forsvarsminister Lloyd Austin er Milley egentlig innkalt for å svare på spørsmål om den sterkt kritiserte militære uttrekningen fra Afghanistan.

Det er et tema som i seg selv eksponerer både Austin, Milley og Joe Biden for ubehagelige spørsmål, men det er ikke ventet at senatorene vil begrense sine spørsmål til Afghanistan.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

- Ingen selvmordspakt

New York Times beskriver tirsdagens høring som den viktigste åpne høringen som involverer en offiser på over et tiår, nettopp fordi den kommer til å berøre et viktig prinsipielt spørsmål:

Bør militæret og dets ledere ha anledning til å tøyle en skjødesløs og potensielt skadelig amerikansk president?

Nei, er det prinsipielle svaret, for det motsatte vil være i strid med grunnleggende demokratiske spilleregler.

- Enden på visa er at man vil følge normale regler og prosesser fordi de er viktige for å bevare demokratiet, men vår grunnlov er ingen selvmordspakt. Hvis makthaveren er helt innstilt på å rive systemet ned, så har man et ansvar for å påpeke det. Milley-situasjonen eksemplifiserer dette, sier Risa Brooks, professor i statsvitenskap og foreleser ved den amerikanske krigsskolen West Point, til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer