Fryktet lekkasje, stengte 50 oljebrønner

Men Statoil «glemte» å si fra til Petroleumstilsynet.

BURDE INFORMERT: Petroleumstilsynet er forundret over at Statoil ikke sa fra om stenging av oljebrønner på Gullfaks-feltet. Her fra Gullfaks C. Foto: Øyvind Hagen/Statoil.
BURDE INFORMERT: Petroleumstilsynet er forundret over at Statoil ikke sa fra om stenging av oljebrønner på Gullfaks-feltet. Her fra Gullfaks C. Foto: Øyvind Hagen/Statoil.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petroleumstilsynet synes det er merkelig at de først nå får beskjed om at Statoil stengte 50 brønner på Gullfaksfeltet i fjor høst.

- Statoil har ikke varslingsplikt hver gang de stenger ned en brønn. Men når de stenger ned i et slikt omfang på et felt hvor brønnsikkerheten har vært en stor sak en stund, ville det vært naturlig å informere tilsynsmyndighetene, sier pressekontakt Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet til Stavanger Aftenblad.

Lekkasjefrykt
Det var frykt for lekkasjer som var årsaken til at brønnene ble stengt. Undersøkelser viste at 20 av brønnene på feltet var i så dårlig stand at risikoen for lekkasjer ble betegnet som stor.

Selv om stengningen skjedde i fjor høst, ble ikke Petroleumstilsynet skikkelig orientert om saken før fredag denne uken. I et møte med Statoil ble det da konkludert med at driften på feltet var forsvarlig.

Delvis orientert
Statoil mener tilsynet delvis ble orientert om saken i midten av desember, men da hadde arbeidet med å stenge brønnene allerede pågått i et halvt år.
Opplysningene om lekkasjefaren på Gullfaksfeltet kommer samtidig som det pågår politietterforskning av en nestenulykke på feltet i mai i fjor.
Gullfaks A, B og C er samlet et gigantfelt i Nordsjøen som på det meste produserte over 600.000 fat olje i døgnet. Produksjonen har pågått siden 1986.
(NTB)