Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet livstid

16-åringen ble fengslet og isolert for drapet på Mentz Dankert Løtvedt (59) i Åsane. Mandag ble han løslatt. Her forteller han sin historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Familien fikk en kjempeseier da politiet valgte å løslate gutten. Etter pågripelsen har han sittet isolert i Bergen landsfengsel, men før helga siktet politiet en 26-åring fra Molde i forbindelse med drapet. 16-åringen fra Toppe i Åsane utenfor Bergen føler seg nå reinvasket.

Lørdag 21. juni: Kjedet på mopeden er ødelagt, igjen. Han setter seg ned for å fikse det. Da kommer fem eller seks politifolk løpende mot ham. De smeller på ham håndjern og tar ham med, uten å si hvorfor. På vei inn til byen begynner han å få en dårlig følelse. På lensmannsstasjonen får han høre at han er siktet. For drap.

- Jeg lo da jeg hørte det. De måtte jo ha tatt feil. Jeg var sikker på at jeg snart ville få gå fri, sier gutten.

Slik gikk det ikke.

Han ble avkledd og ransaket. Etter ni timer i avhør var klokka blitt tre om natta. Tilbake til glattcella. Der måtte han bli den helga.

Besøkte Løtvedt

To netter før drapet: 16-åringen og noen kamerater herjer på en parkeringsplass i nærheten. Politiet kommer, og guttene løper. 16-åringen løper opp til naboen Mentz Dankert Løtvedt. Med seg har han ei jernstang.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg løp opp til ham. Men han hadde sagt at døra hans alltid sto åpen. At jeg løp fra politiet, var helt på trynet. Men vi var fulle, sier han.

Døra står åpen også denne natta. Hos Løtvedt får han sove på gulvet, under salongbordet. Her, under det samme bordet, blir liket av Løtvedt funnet.

Etter at politiet fikk høre om det nattlige besøket, pågrep de 16-åringen. De trodde han kom tilbake, to netter seinere.

Natt til fredag 5. juni blir Løtvedt brutalt slått i hjel.

- Ingen beviser

16-åringen har hele tida sagt til politiet at han lå og sov drapsnatta. At han gikk og la seg klokka ett.

Morgenen etter går gutten på jobb som vanlig. Moren kjører ham til arbeidsplassen, hvor han avtjener samfunnstjeneste. Verken moren eller sjefen merket noe unormalt den dagen. Om og om igjen har politiet terpet på forklaringen hans.

- Jeg har forklart meg hundre ganger. De ville aldri høre på meg.

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet har få beviser mot gutten.

- De hadde ingenting på meg. Politiet var ikke interessert i å høre hva jeg hadde å si. De ville bare at jeg skulle tilstå.

- Hvorfor tror du de arresterte deg?

- Uansett hva som skjer, er det jeg som får skylda. Jeg har vært syndebukk siden barnehagen. Dessuten var jeg jo med å rane en fyr en gang. Men å tro at jeg kunne drepe noen... nei.

Et mulig motiv skal ha vært en krangel mellom Løtvedt og gutten om noen filmer Løtvedt måtte betale.

- At jeg dreper noen for noen filmer, er jo helt vilt. Jeg er ikke en drapsmann.

Isolert på cella

Etter ei lang helg i avhør blir gutten framstilt for varetektsfengsling. Etter fengslingsmøtet bærer det ut på cella i Bergen fengsel. Der skal han sitte, i fire uker. Isolert. 23 timer alene på cella, en time alene i luftegården.

- Jeg visste det kom til å komme en dag da jeg ble reinvasket. Men da jeg satt der, begynte jeg å lure på om den ville komme i det hele tatt. Jeg trodde jeg måtte bli i fengsel resten av livet.

Etter hvert som isolasjonen blir lempet på får han inn aviser.

- Jeg var utpekt som drapsmann i den første avisa jeg fikk inn. Jeg fikk sjokk.

Fortsatt siktet

Mandag hentet en overlykkelig mor ham utenfor fengselsporten. Hjemme ventet gratulasjoner, pizza og venner.

- De har trodd på meg hele tida. De visste jo at det ikke var meg.

Nå kan han reise fritt hvor han vil, også til utlandet. Politiet har formelt ikke frafalt siktelsen, men med siktelsen mot 26-åringen fra Molde, ser etterforskningen ut til å ha gått over i et nytt spor.

Nå kan han endelig sove i sin egen seng. Så lenge han vil.

Endelig hjemme: 16-åringen hadde aldri vært mer enn en dag borte fra familien da han ble satt i varetekt. Etter tre uker på isolert celle, kom han hjem igjen denne uka.