Fryktet maktkamp

Gro Harlem Brundtland var redd for at det skulle oppstå maktkamp i Arbeiderpartiet da Thorbjørn Jagland ble valgt til leder i 1992.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro sa til NRK onsdag at hun fryktet utviklingen som kom mot slutten av 90-tallet etter at Jagland ble valgt til partileder mot hennes råd.

I boka «Fortsatt gift med Gro» skriver ektemannen Arne Olav Brundtland at maktkampen mellom Jagland og Jens Stoltenberg minnet om kampen mellom Gro og Reiulf Steen.

Det er Gro selv enig i.

Ekteparet snakket om likhetene

- Jeg må bekrefte at jeg noen ganger selv trakk de parallellene, og delte det med Olav når vi gikk på turer og pratet om ulike ting, sa hun.

Hun observerte kommunikasjonsproblemene, og at de to snakket forbi hverandre. Hun så at de to snakker med ulike deler av partiet, og at de kommuniserte utad med ulike profiler.

- Jeg gjorde disse refleksjonene, så Olav avspeiler for så vidt korrekt en del av de tingene jeg synes jeg så da striden om lederskapet i Ap var på sitt varmeste, sa hun.

Gro Harlem Brundtland innrømmet at hun var litt urolig.

Så problemene på avstand

- Det hadde begynt å bli kommunikasjonsproblemer, og jeg brukte det uttrykket også da jeg ble spurt hva det var som gjorde at jeg var litt tilbakeholden. Men jeg tok jo landsmøtets valg som gitt, og støttet opp alt jeg kunne om Thorbjørn som var valgt. Vi hadde aldri noen sånn dyptgående konflikt oss imellom som gjorde at det ikke gikk bra, sa hun.

- Arne Olav Brundtland var litt nervøs for hva du skulle komme til å si om disse tingene. Har han fått kjeft av deg?

- Nei, han har ikke det. For han har i grunnen ikke gått utenfor rammen av det jeg faktisk kan stå for. Det er sant at jeg har resonnert rundt disse tingene, tenkt på historien og gjort meg mine refleksjoner, sa hun.