Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet nyttårsangrep

Skyting ved moské i Frankrike, terrorarrestasjoner i New York, Ankara og i Brussel, samt full terror-alarm i Munchen og Moskva.

HOLDER VAKT: Tysk politi vokter sentralbanestasjonen i Munchen nyttårsaften. Like før midnatt gikk politiet ut med at de hadde konkret informasjon om en forestående terroraksjon. Denne stasjonen og en annen mindre stasjon i Bayern ble evakuert. Foto: Sven Hoppe/EPA/Scanpix
HOLDER VAKT: Tysk politi vokter sentralbanestasjonen i Munchen nyttårsaften. Like før midnatt gikk politiet ut med at de hadde konkret informasjon om en forestående terroraksjon. Denne stasjonen og en annen mindre stasjon i Bayern ble evakuert. Foto: Sven Hoppe/EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårshøytiden ble preget av terrorfrykt i flere av de største byene i Europa og USA. Sikkerhetstjenestene i både Tyskland, Belgia, Tyrkia og i USA mener de kan ha avverget planlagte terroraksjoner på nyttårsaften.

• I staten New York ble en 25-åring pågrepet misstenkt for å ha planer om å angripe en restaurant med kniv på nyttårsaften.
• I Brussel ble til sammen åtte personer pågrepet misstenkt for å ha planer om å angripe en politiet på nyttårsaften.
• I Munchen mente politiet de satt på helt konkret informasjon om et selvmordsangrep ved midnatt nyttårsaften. Franske sikkerhetstjenester skal ha informert dem om at mellom fem og sju IS-krigere planla å angripe to togstasjoner. Begge ble evakuert og stengt.
• I Ankara ble to personer med IS-tilknytning arrestert på onsdag etter at politiet der mener de planla en aksjon på Kizilay-plassen i hovedstaden der befolkningen gjerne samles til nyttårsfeiring.
• I Moskva ble to jernbanestasjoner evakuert da politiet fikk meldinger om at det var utplassert bomber der. Den røde plass er avstengt.
• I den franske byen Valence ble to personer skadet da politivakter skjøt mot en bil som prøvde å kjøre ned mennene som holdt vakt ved en moské.

Varslet flere Østerriksk politi sa i helgen at flere europeiske hovedsteder er blitt varslet av en ikke-identifisert «vennligsinnet» etterretningstjeneste. Advarselen gikk ut på et mulig skyte- eller bombeangrep på folksomme steder mellom jul og nyttår. I følge tyske medier er det fransk sikkerhetstjeneste som varslet andre europeiske land.

I Norge har Poitiets sikkerhetstjeneste (PST) fulgt nøye med på at terrortrusselen er blitt hevet i flere av landene de samarbeider tett med.

- Vi har ikke noen konkret grunn til å si at det er en sammenheng mellom disse hendelsene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

EVAKUERTE: Tysk politi sier de hadde konkret informasjon om en terroraksjon nyttårsaften. Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix
EVAKUERTE: Tysk politi sier de hadde konkret informasjon om en terroraksjon nyttårsaften. Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix Vis mer

De har heller ikke informasjon om at noen av disse hendelsene har forbindelser til Norge.

- Vi har ikke konkrete opplysninger om noe slikt, sier Hugubakken.

Han sier at de er i tett kontakt med samarbeidende tjenester når det er slike hendelser, men at det ikke har vært noen grunn til å endre på trusselvurderingen i Norge.

Lurt av spaner Emanuel L. Lutchman (25) ble pågrepet på nyttårsaften av politiet i staten New York mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS, og for å planlegge et knivangrep der nyttårsfeirende restaurantgjester skulle drepes. Restauranten som skulle angripes ligger i følge påtalemyndighetene i byen Rochester, nordvest i staten New York.
Lutchman skal ha blitt oppfordret av IS til å gjennomføre en terroraksjon for å bevise sin lojalitet til ekstremistene. Han skal ha diskutert om det er best å bruke en trykkkoker eller en kniv i angrepet, melder NTB.

- Det er min plan, det er det eneste jeg tenker på. Jeg er veldig innstilt på dette og det faktum at jeg skal gjøre dette, skal han ha sagt til en politispaner som utga seg for å være IS-medlem.

Evakuerte i Munchen I Munchen satt politiet på svært konkrete tips om at et selvmordsangrep var planlagt ved midnatt nyttårsaften. Èn time før rakettene gikk til værs over hele Europa gikk tysk politi ut med at det var umiddelbar fare for et terror-angrep i storbyen.

BRUSSEL: Seks personer ble arrestert nyttårsaften og to personer var arrestert tidligere denne uka, for mistanke om terror på nyttårsaften. Foto: EPA
BRUSSEL: Seks personer ble arrestert nyttårsaften og to personer var arrestert tidligere denne uka, for mistanke om terror på nyttårsaften. Foto: EPA Vis mer

- Ifølge informasjonen, som vi anser å være troverdig, er det planlagt et angrep i kveld, skrev politiet på Facebook.

Delstaten Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann sa han fikk opplysninger fra etterretningstjenesten i et alliert land om at IS står bak planene, og at angrepet var planlagt rundt midnatt. Tyske medier skriver at politiet hadde fått tips fra franske myndigheter.

På Twitter ba politiet rett før midnatt folk om å unngå store folkemasser, spesielt ble to togstasjoner nevnt: sentralstasjonen i München og stasjonen Pasig. Begge stasjonene ble evakuert rett før midnatt på grunn av frykt for terrorangrep, og togtrafikken innstilt. Fem timer senere ble stasjonene åpnet for trafikk igjen, og politiet erklærte at faren var redusert.

Politiangrep I den beligiske hovedstaden ble seks personer pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et angrep nyttårsaften, opplyser påtalemyndigheten. Tidligere i uken ble to personer pågrepet på samme grunnlag.

Ifølge den belgiske kringkasteren RTBF skal polititjenestemenn ha vært målet for det planlagte angrepet, og avisen Het Nieuwsblad meldte tirsdag at sikkerheten er trappet opp ved politistasjonene i Brussel. Alle åtte ble løslatt i går.

Skjøt mot sjåfør To personer ble såret da en bilfører forsøkte å kjøre på soldater som holdt vakt utenfor en moské i Valence sør i Frankrike. Bilføreren ble skutt og såret på stedet.
Sjåføren forsøkte to ganger å kjøre på soldatene før de skjøt tilbake mot ham.

ANKARA: Bombeutstyr og eksplosiver ble funnet hjemme hos de to som ble arrestert misstenkt for å planlegge nyttårsaften-terror. Foto: Scanpix
ANKARA: Bombeutstyr og eksplosiver ble funnet hjemme hos de to som ble arrestert misstenkt for å planlegge nyttårsaften-terror. Foto: Scanpix Vis mer

- En soldat og en sivil ble lettere skadd da en bilfører kjørte inn i vaktstyrken ved en moské i Valence, sør i Frankrike fredag, sier ordføreren Nicolas Daragon til fjernsynskanalen iTELE.

Sjåføren ble lettere såret da han ble skutt av vaktstyrken, og er brakt til sykehus. Mannens identitet, motiv og psykiske tilstand, er ukjent.
En tilfeldig sivil ble truffet av skudd fra vaktstyrken. Det var en 72 år gammel mann som tilhørte menigheten. Han ble truffet i leggen.

IS-tilknyttede tatt Tyrkisk politi pågrep onsdag to menn som er mistenkt for å ha planlagt to selvmordsangrep nyttårsaften i Ankara.
De to skal ifølge sikkerhetspolitiet ha forbindelser til IS. De skal ha ankommet Tyrkia via Syria og angrepet skulle skje på Kizilay-plassen i hovedstaden der befolkningen gjerne samles til nyttårsfeiring.

- De er mistenkt for å være tilknyttet IS og for å planlegge et angrep nyttårsaften i Ankara, sier en offentlig ansatt onsdag.

Tyrkisk politi har beslaglagt en selvmordsbombevest, en bombemekanisme og en ryggsekk som inneholdt utstyr til å lage bomber, opplyser myndighetene

Skjøt mot kafé I Moskva ble to jernbanestasjoner evakuert i går da politiet ble tipset om at bomber var plantet der. Nyhetsbyrået RIA siterte en kilde i nødetatene som sa at stasjonene Paveletskij og Kurskij er evakuert. Totalt rundt 1000 personer måtte forlate stasjonene da terroralarmen gikk, ifølge nyhetsbyrået. Ingen bombe ble funnet ved stasjonene.

NEW YORK: Emanuel Lutchman (25) uttrykte støtte til IS og sa til en politispaner at terrorangrepet på nyttårsaften var det eneste han klarte å tenke på. Foto: AP/Scanpix
NEW YORK: Emanuel Lutchman (25) uttrykte støtte til IS og sa til en politispaner at terrorangrepet på nyttårsaften var det eneste han klarte å tenke på. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I Tel Aviv var det ikke bare en terrortrussel, men en virkelig aksjon. To mennesker ble drept og sju såret da en mann fredag åpnet ild mot en pub og kafeen ved siden av i sentrum av den israelske byen Tel Aviv. Gjerningsmannen var fredag kveld fortsatt på frifot.
Politiet i Tel Aviv sier det er uklart om det dreier seg om en terrorhandling og vil ikke spekulere i motivet.

- Alle mulige vinkler etterforskes. Store politistyrker leter etter ham, sier polititalskvinne Luba Samri.

Tilstanden for to av de sårede oppgis å være alvorlig, mens tre har moderate skader.

MOSKVA: Den røde plass var stengt nyttårsaften på grunn av frykt for terror. To togstasjoner ble også evakuert 1. januar etter informasjon om bomber. Stasjonene ble gjennomsøkt, men ingen bomber ble funnet. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/Scanpix
MOSKVA: Den røde plass var stengt nyttårsaften på grunn av frykt for terror. To togstasjoner ble også evakuert 1. januar etter informasjon om bomber. Stasjonene ble gjennomsøkt, men ingen bomber ble funnet. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/Scanpix Vis mer
VALENCE: Franske politrivakter skjøt mot en bil som ikke ville stoppe for vaktene som var utplassert utenfor en moské. Foto: Patrick Gardin/AFP/Scanpix
VALENCE: Franske politrivakter skjøt mot en bil som ikke ville stoppe for vaktene som var utplassert utenfor en moské. Foto: Patrick Gardin/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling