Fryktet pedofilidømt nabo

For å komme seg bort fra en pedofilidømt nabo, trengte 37-åringen penger. I går ble han bankraner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØGVÅG/OSLO (Dagbladet): 37-åringen som i går ranet Sparebanken Pluss i Høgvåg, var bevæpnet og maskert, og fikk bare med seg et mindre beløp.

Mannens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at hele saken er en tragedie.

Belastning

Naboen skal ha forgrepet seg på ranerens datter, og tross alle anstrengelser skal det ikke ha lyktes verken familien sjøl eller det offentlige å skaffe dem en erstatningsleilighet.

- Familien har vært påført ualminnelig store belastninger på grunn av naboen. At 37-åringen i desperasjon virkelig valgte å rane en bank for at familien skulle komme seg bort for en periode, er et sentralt motiv, etter samtaler både med min klient og hans samboer, sier Ihlebæk.

En 30 år gammel bankkunde satt i et annet rom i bankfilialen og så hele ranet gjennom en glassvegg.

- Da jeg så bankraneren vurderte jeg å hoppe ut av et vindu i rommet slik at jeg kunne stanse raneren på utsiden. Men raneren var bevæpnet og jeg fryktet at han skulle bruke våpenet, sier 30-åringen til Dagbladet.

Omringet av politi

37-åringen flyktet på en sykkel, mens 30-åringen fulgte etter i en bil i omlag to kilometer. Da så han raneren hoppe av sykkelen og sette seg i en liten åpen 12-fots båt. Bankkunden fortalte politiet om flukten til sjøs og en jakt på raneren ble iverksatt både fra fly i lufta og med båter.

Ihlebæk sier at han ble oppringt av politiet fordi 37-åringen bare ønsket å snakke med ham.

- Kort tid etter ringte en kald og våt 37-åringen sjøl fra båten, omringet av politiet i båt og helikopter overalt. Han følte en vanvittig frykt i forhold til sin situasjon. Jeg ba ham overgi seg, og det gjorde han.

- 37-åringen ba meg ringe samboeren og fortelle henne hvor dum han hadde vært. Samboeren sa til meg at ranet åpenbart var et resultat av enorme personlige belastninger over tid, sier Ihlebæk.