- Fryktet politiet ville plante bevis

Odelsgutten Per Kristian Orderud følte at han var i politiets søkelys for trippeldrapet kort tid etter at skuddene hadde falt i kårboligen. - Jeg var redd for at politiet forsøkte å plante bevis mot meg, sier Per Kristian til kriminalpolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Orderud ble pågrepet og siktet for trippeldrapet 14. juni 1999, tre uker etter drapene på Anne Orderud Paust (47), Kristian Magnus (81) og Marie Orderud (84) i kårboligen på Orderud gård. Per Kristian og Veronica Orderud var blant de aller første av de over 500 som ble avhørt i trippeldrapet. Det skjedde på Nesbyen lensmannskontor om kvelden søndag 23. mai. Etter dette har ekteparet blitt avhørt en rekke ganger, ikke minst om sitt forhold til de medtiltalte, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød.

- I søkelyset

Per Kristian benekter ethvert kjennskap til drapene på sin søster og sine foreldre. Odelsgutten forklarer at han var redd for at politiet forsøkte å plante bevis mot ham.

- Min følelse er at politiet hadde bestemt seg for hvem som var skyldig. Jeg hadde en følelse av at jeg var i søkelyset i tida etter drapene, forklarer Per Kristian.

Han henviser til en rekke avhør av personer som kjenner ham. Odelsgutten på Orderud gård mener etterforskerne, gjennom venner og slektninger, prøvde å finne negative trekk ved ham.

- Folk ble avhørt om hvordan de oppfattet meg, om jeg hadde konflikter med noen og om jeg var voldelig, forklarer han til politiet.

Per Kristian Orderud mener Lars og Kristins forklaringer til etterforskerne er rent oppspinn. Han kan ikke skjønne hvorfor Veronicas søster og hennes ekskjæreste trekker ham og kona inn i saken gjennom sine forklaringer om juleselskapet og våpenbyttet.

- Mistet en søster

Hans kone, Veronica Orderud, mener at Kristins forklaring om planlegging av drap på Kristian Magnus og Marie Orderud, Anne Orderud Paust og Per Paust på Orderud gård lille julaften 1998 kan bunne i et hevnmotiv.

- Jeg kan ha misforstått Kristins forhold til meg helt fra barndommen og det kan være snakk om misunnelse fra min lillesøsters side. Jeg tror at psykologi kan spille inn. Kristin kan ha noe med drapene å gjøre, uten at jeg kan konkretisere dette nærmere, forklarer Veronica.

Veronica hevder at Kristins motiv også kan være at lillesøsteren er redd for det kriminelle eksjugoslaviske miljøet, som Kristin var knyttet til gjennom sin ekskjæreste.

Veronica har vanskelig for å forstå at lillesøsteren skal ha spurt torpedoer om å drepe medlemmer av Orderud-familien.

- Jeg blir sint og redd når hører dette, og føler at jeg har mistet en søster, sier Veronica.

Avhørt om attentat

Anne Orderud Paust og hennes avdøde ektemann, Per Paust, ble utsatt for to attentatforsøk sommeren og høsten 1998. Oslo-politiet hadde ansvaret for etterforskningen, men etter trippeldrapet ble saken overført til Romerike politidistrikt.

I den forbindelse ble Kristian Magnus Orderud avhørt av Oslo-politiet høsten 1998. Politiet kom til den moderne kårboligen for å spørre ut den åndsfriske, men syke 81-åringen om eventuelle teorier om hvem som kunne stå bak attentatforsøkene mot datteren og svigersønnen.

- Bare Per Kristian kunne tjene på søsterens død, men jeg tror ikke han kan ha gjort det, forklarte 81-åringen.

Per Kristian Orderud ble også rutinemessig avhørt av etterforskerne fra Oslo-politiet etter attentatforsøkene mot søster og svoger. Etter det Dagbladet kjenner til, overrasket odelsgutten etterforskerne med sin oppførsel. De fikk inntrykk av at han visste mer enn han fortalte.

Nektet

Per Kristian ble spurt om han kjente til et mulig motiv, men han nektet å svare. Seinere ønsket politiet et nytt avhør angående attentatforsøkene. Det aksepterte han. Han fikk på nytt spørsmål om hvilke tanker han hadde gjort seg om et eventuelt motiv for attentatforsøkene, men han nektet fortsatt å uttale seg. Dette begrunnet han med at han ikke ønsket å komme med spekulasjoner rundt dette temaet overfor etterforskerne.

Etter det Dagbladet forstår, ble Per Kristian Orderud formant av politiet om at det var meget viktig for etterforskningen at han fortalte hva han mente kunne være motivet.

<B>JEG VAR I SØKELYSET:</B> - Min følelse er at politiet hadde bestemt seg for hvem som var skyldig, har Per Kristian Orderud forklart for politiet.