Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet Refsdal skulle bli solgt

Kidnapperne krevde nesten 2,8 millioner kroner, men UD ville ikke betale.

PRESSEKONFERANSE: Jonas Gahr Støre (Ap)
Foto: Lise Åserud / Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt klokka 18 pressekonferanse i Utenriksdepartementet, bare en drøy time etter han landet på Gardermoen. Støre har vært i Kabul i samtale med blant andre president Karzai.

Han avviste da han landet at kidnappingen av Pål Refsdal (46) var tema under samtalene med presidenten. 

- Det var overhodet ikke en del av samtalene, sa Støre til Dagbladet da vi snakket med han på Gardermoen.

På pressekonferansen fortalte utenriksministeren at kidnapperne hadde krevd 500 000 dollar (nærmere 2,8 millioner kroner) i løsepenger for Refsdal og hans afghanske tolk.

Til tross for at Støre fryktet at nordmannen kunne bli solgt videre, bestemte departementet seg for å ikke betale kidnapperne.

- Mitt besøk uavhengig denne saken
- Vi kan fastslå at den norske journalisten Pål Refsdal som ble kidnappet 4. november ble sluppet fri i går 11. november. I går hadde jeg en kort telefonsamtale med han. Han uttrykte at han og hans afghanske tolk er i god behold, sa Støre på pressekonferansen.

- Mitt besøk i Kabul har skjedd helt uavhengig av denne saken. Jeg var i samtaler med afghanske ledere, og programmet ble fulgt.

- Jeg ønsker å gi en grundig gjennomgang av saken, og skal gi så gode svar som mulig. Men norske myndigheter må vise en viss tilbakeholdenhet i sammenheng med at flere har eksponert seg for risiko i Afghanistan.

Han forklarer at dette må sees i sammenheng med at UD må kunne håndtere slike saker også seinere.

Krisesituasjon
Det var den 4. november klokka 13.10 den norske ambassaden i Kabul ble varslet om at en nordmann hadde blitt kidnappet i Afghanistan i Kunar-provinsen på grensen til Pakistan, og at han hadde med seg en mannlig afghansk tolk.

Fredag 6. november satte UD ned et kriseutvalg bestående av politi og forsvar.

- Det ble behandlet som en krisesituasjon, der statsministeren, justisministeren og utenriksministeren ble underrettet fortløpende, sa Støre.

Det ble også satt ned en krisestab ved ambassaden i Kabul.

- Familie og arbeidsgivere har blitt underrettet. Også familien til den afghanske tolken ble varslet om situasjonen, sier Støre.

Krav: 500 000 dollar
Utenriksministeren forteller at de har jobbet intenst med saken.

RETT FRA KABUL: Jonas Gahr Støre avviser at kidnappingen av Pål Refsdal (46) var tema under samtalene med president Karzai. 
Foto: Espen Røst
RETT FRA KABUL: Jonas Gahr Støre avviser at kidnappingen av Pål Refsdal (46) var tema under samtalene med president Karzai. Foto: Espen Røst Vis mer

- Kidnapperne gjorde krav på 500 000 dollar. Norske myndigheter betalte ikke løsepenger.

Ambassaden i Kabul ble forsterket med personell fra forsvaret og politi.

- Ikke politisk motivert
- Vi oppfatter ikke motivet som politisk. Det var ingen politiske krav. Vi har ikke fått bekreftet at han ble kidnappet fordi han er norsk.

Støre forklarte at det er ukjent hvilken gruppering som kidnappet Refsdal. Det er både kriminelle og ideologiske grupperinger i området, sa han.

- Trusselen mot gisler som blir holdt fanget blir stadig høyere ettersom tiden går. Det var på grunn av et bredt kontaktnett og lokal kunnskap i Afghanistan dette ble løst.

- Vi oppfattet det som en fare for at nordmannen og tolken kunne bli videresolgt eller overtatt av andre.

- Betalte ikke løsepenger
- Norske myndigheter har ikke betalt løsepenger. Norske myndigheter har altså ikke gitt kidnapperne noe. Det var et utvalg av afghanske nettverk, som vi utviklet og fordypet. Disse er til vanlig viktige partnere for bistand og humanitær hjelp.

- Vi har tilgang til uformelle og formelle maktstrukturer, og det er kombinasjonen av disse kontaktene som utløste den ikke-voldelige løslatelsen.

- Det var afghanere som medvirket til en afghansk løsning. Jeg vil ikke kommentere omfanget på grunn av deres egen sikkerhet, og av hensynet vi tar for å ivareta forbindelsene også i fremtiden.

Roste mediene
Støre anerkjente videre norske og internasjonale medier, som har holdt tett om kidnappingen.

- UD har ikke gitt mediene noe lokk. Vi har orientert mediene fortløpende. Men oppmerksomhet forverret situasjonen. Jeg er glad for at norske medier ikke omtalte denne saken. Det kan ha medvirket til å redde liv.

Jonas Gahr Støre fortalte videre at Pål Refsdal nå oppholder seg på et trygt sted i Kabul og blir ivaretatt av norsk helsepersonell og politi.

OSLO 19981003: Nordmannen Pål Refsdal har de siste dagene vært med den kosovoalbanske geriljaen i grensetraktene mellom Kosovo og Albania, ifølge ham selv som eneste vestlige journalist.
Arkivfoto: Morten Holm, SCANPIX
OSLO 19981003: Nordmannen Pål Refsdal har de siste dagene vært med den kosovoalbanske geriljaen i grensetraktene mellom Kosovo og Albania, ifølge ham selv som eneste vestlige journalist. Arkivfoto: Morten Holm, SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media