DRONEANGREP: Angrep med ubemannede droner ble iverksatt av president George W. Bush, og trappet opp under Barack Obama. Obama skal ha ønsket klare regler for bruken av disse, i tilfelle Mitt Romney skulle vinne valget. Foto: NTB Scanpic / REUTERS / Stuart Phillips / U.S. Navy
DRONEANGREP: Angrep med ubemannede droner ble iverksatt av president George W. Bush, og trappet opp under Barack Obama. Obama skal ha ønsket klare regler for bruken av disse, i tilfelle Mitt Romney skulle vinne valget. Foto: NTB Scanpic / REUTERS / Stuart Phillips / U.S. NavyVis mer

Fryktet Romney skulle få fingeren på avtrekkeren

Barack Obama fikk hastverk med dronelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Av frykt for et mulig valgnederlag mot republikaneren Mitt Romney, fikk Obama-administrasjonen hastverk med å lage regler som kontrollerer bruken av ubemannede droner, melder New York Times.

President Barack Obama skal ha næret stor uro til konsekvensene av å overlate Romney et droneprogram uten klare regler for hvordan det skal brukes - og når USA mener det er legitimt å likvidere med slike våpen.

2500 dronedrap Selv om det ikke lenger haster like mye for Obama etter valgseieren, er det klare røster som peker på at også Obama behøver klarere regler.

Med Obama som president har USA gjennomført mer enn 300 droneangrep og cirka 2500 mennesker er drept i disse.

I Obamas administrasjon skal det ifølge avisa være betydelig uenighet om fjernstyrte drap bør være en siste utvei mot umiddelbare trusler - eller et fleksibelt våpen til bruk i en lang rekke strategiske angrep. 

Forsvarsdepartementet og CIA presser på for fleksibel bruk, mens krefter i justisdepartementet og utenriksdepartementet maner til større forsiktighet.

Endret mening Selv om USA mener ubemannede droner har vært en suksess, er slike angrep utenrikspolitisk omstridt. Mange land motsetter seg bruken av droner i målrettede likvideringer. USA var selv blant landene som tidligere fordømte Israels bruk av droner mot «antatte terrorister». Men det var før 11. september 2001.

I ettertid har både Bush og Obama hevdet droner er legitime i kampen mot fienden, al Qaida.

Mitt-panikk Men bruken av disse våpnene mangler foreløpig «en instruksjonsbok», et sett med lover og regler som styrer bruken. Det skal ifølge flere rapporter herske noe usikerhet knyttet til når og hvordan droner skal brukes, hvem som setter opp drapslistene og hvem som godkjenner angrep.

Dette har Obama-administrasjonen konkludert at det bør ryddes opp i. Og de fikk hastverk da Romney plutselig truet Obama på meningsmålingene. 

- Det var bekymring for at spakene muligens ikke ville være i våre hender, sier en regjeringskilde til New York Times.

Ba om regler President Barack Obama har selv bedt om regler som styrer ham som president i bruken av slike droner:

- En ting vi må gjøre, er å få på plass et juridisk design, og vi må få kongressens hjelp for å få det til, for å forsikre oss om at ikke bare jeg er styrt, men at en hver framtidig president er underlagt styring med tanke på beslutningene vi tar, sa Obama på «The Daily Show» i oktober.

Droneangrepene kommer stadig under kritikk, med anklager om hemmelighold, feilbombinger og omdiskuterte dødslister.

I blant annet Jemen og Pakistan er det stor motstand mot dronene, med beskyldninger om store sivile tap.