FRYKTET FOR SØNNEN: I boka «Moren» skriver Marit Christensen at Anders Behring Breiviks mor, Wenche, fryktet at sønnen var et terroroffer da han ikke kom hjem. Foto: NTB Scanpix/Heiko Junge
FRYKTET FOR SØNNEN: I boka «Moren» skriver Marit Christensen at Anders Behring Breiviks mor, Wenche, fryktet at sønnen var et terroroffer da han ikke kom hjem. Foto: NTB Scanpix/Heiko JungeVis mer

Fryktet sønnen var et terroroffer

Wenche Behring Breivik fikk aldri kontakt med sønnen 22. juli, skriver Marit Christensen i boka «Moren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen lanserer Marit Christensen (64) boka «Moren» om Wenche Behring Breivik, moren til terrordømte Anders Behring Breivik.

Wenche Behring Breivik døde etter lengre tids sykdom i mars i år og før hun døde ønsket hun å stoppe boka. Forlaget Aschehoug har bestemt seg for å gi ut boka til tross for Wenche Behring Breiviks siste ønske. Tidligere i dag kom det overraskende på mange da forlaget sendt ut en pressemelding om at boka lanseres i morgen.

Wenche Behring Breivik kommenterte aldri 22. juli-terroren og sin sønn Anders Behring Breivik offentlig etter skjebnedagen i 2011. Det er først i boka til Christensen offentligheten får vite morens tanker om sin sønn.

Marit Christensen skriver i boka «Moren», som kommer ut i morgen, at kvinnen er omtalt i tredjeperson, men at hun er gjengitt så direkte som mulig fra deres mange samtaler.

Fikk ikke tak i sønnen Anders Behring Breivik kom på besøk til moren på Skøyen 21. juli 2011. Dagen etter laget hun hans favorittrett spaghetti, men sønnen kom ikke hjem som avtalt, noe hun reagerte på.

HAR SKREVET BOKA: Forfatter Marit Christensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR SKREVET BOKA: Forfatter Marit Christensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Christensen skriver i boka «Moren» at Wenche Behring Breivik spiste maten alene og foran TVen der dramaet fra Regjeringskvartalet utspant seg. Åtte personer ble drept og omtrent 200 ble skadd da Anders Behring Breivik detonerte en bilbombe klokka 15.25.

I boka kommer det fram at moren var engstelig for at  sønnen kunne ha havnet i dramaet siden han hadde fortalt at han hadde noen ærender i byen.

Fryktet han var offer Etter hvert begynte meldingene om skyting på Utøya å komme og i boka skriver Marit Christensen at moren virkelig begynte å bli redd for at sønnen hadde blitt offer for terrorhandlingen siden hun ikke fikk tak i ham på telefonen. Det gjorde heller ikke søsteren i USA, opplyses det i boka.

Bevæpnet med pistol og gevær med kikkertsikte massakrerte sønnen 69 personer på Utøya.

Ved 22.30-tida ringte moras telefon. Det var fra politiet.

HER RAMMER TERROREN: Wenche Behring Breivik fryktet at sønnen var terroroffer i bombeangrepet mot regjeringskvartalet, og ikke terroristen selv. Foto: Tora Morset / Dagbladet
HER RAMMER TERROREN: Wenche Behring Breivik fryktet at sønnen var terroroffer i bombeangrepet mot regjeringskvartalet, og ikke terroristen selv. Foto: Tora Morset / Dagbladet Vis mer

- Tanken for gjennom hodet: Herregud, det har skjedd ham noe! siteres hun på i boka.

I samtalen ble hun bedt om å komme ut og over gata, ble bedt om å gi fra seg husnøkler og sette seg inn i en privatbil.

- Har jeg gjort noe galt?

- Vi tror terroristen er din sønn, sa politiet.

Aschehaug ønsker ikke å kommentere innholdet i boka.

UTGIS I MORGEN: «Moren» er skrevet av Marit Christensen. Foto: Aschehaug
UTGIS I MORGEN: «Moren» er skrevet av Marit Christensen. Foto: Aschehaug Vis mer