Fryktet sosialistene

Fred. Olsen sendte familiens Munch-samling til Skottland i 1979, fordi han fryktet «en sosialistisk nasjonalisering» av kunstskattene hjemme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig ble det antatt at samlinga ble sendt utenlands for å unngå formuesbeskatning. Men i den pågående rettssaken mellom brødrene Fred. og Petter Olsen - der Fred. Olsen krever å få halvparten av farens Munch-samling - kommer det fram at grunnen for bortplasseringen var Fred. Olsens frykt for at den norske stat skulle overta kunstskattene. Et personlig notat som han skrev i 1984 bekrefter dette.

Skjult formue

- Faren for en slik overtakelse av private kunstverk var ekstremt liten på slutten av 70-tallet, forteller Tor Egil Førland, førsteamanuensis i nyere historie ved Universitetet i Oslo.

Det mente tydeligvis ikke Fred. Olsen selv, for han fikk lillebroren Petter Olsen og deres avdøde mor, Henriette Olsen, med på å sende Munch-samlingen til familiegodset i Skottland.

Petter Olsens advokat, Harald Kobbe, fortalte i retten i går at hans klient og Henriette Olsen bare fulgte rådene fra Fred. Olsen og hans medarbeidere. Kunstsamlinga var på den tida eid av de to brødrene, og moren hadde disposisjonsrett over 25 prosent av samlinga.

For å holde det hele skjult for allmennheten, besluttet de i fellesskap å skjerme flest mulig av Munch-maleriene.

Meningen var også at kunstsamlinga skulle være en slags skjult formue som ved behov skulle bli startkapital i nye familieforetak.

Offentlig oppvask

Nå fører samlinga, som ifølge Fred. Olsen er verdt over en milliard kroner, i stedet til en bitter rettsstrid for åpne dører mellom de to brødrene. Og på tross av at Fred. Olsen alltid har vært svært mediesky og forsøkt å skjerme privatlivet sitt, siterer han fra svært private dokumenter i kampen mot broren.

- Blant de tre ringpermene med bilag til saksdokumentene, finnes det brev og notater som inneholder svært private opplysninger. Vi vil derfor vurdere å begjære lukkede dører i deler av saken, noe det virker som om motparten ikke har til hensikt å gjøre, sier Petter Olsens advokat, Harald Kobbe.

Krangelen om Munch-samlinga, som tilhørte brødrenes far Thomas Olsen fram til hans død i 1969, vil først være ferdig behandlet i retten over påske.

HOLDE STATEN UNNA: Fred. Olsen flyttet familiens Munch-samling til Skottland, både for å opprette en skjult formue i utlandet og fordi han fryktet en statlig overtakelse av kunstverkene.