Strømkrisa i Norge:

Fryktet strømregninga - måtte selge hunden

Karoline Bratlien så ingen annen utvei enn å selge familiens hund Lone.

SOLGTE FAMILIEHUNDEN: Hunden Lone er en blanding av kangal og presa canario, en stor hund på 70 kilo. Karoline forteller at den kunne spise for 2000 kroner i måneden. Med tungt hjerte solgte hun familiehunden nå i vinter. Foto: Privat
SOLGTE FAMILIEHUNDEN: Hunden Lone er en blanding av kangal og presa canario, en stor hund på 70 kilo. Karoline forteller at den kunne spise for 2000 kroner i måneden. Med tungt hjerte solgte hun familiehunden nå i vinter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I dag har jeg levert familiehunden til et nytt hjem, vi må nedprioritere. Jeg måtte selge hunden vår for å komme oss gjennom vinteren!

Det delte småbarnsmor Karoline Bratlien i et innlegg i gruppa «Vi som krever billigere strøm» på Facebook. Med skyhøye strømpriser som sprenger budsjetter landet over, må hun prioritere nettopp strømmen.

- Barna er knust. Det er hjerterått for en mamma å måtte gjøre noe sånt, skriver hun der.

FAMILIEHUND: Barna ble lei seg da mamma Karoline måtte selge Lone, men hun sier at de forstår hvor alvorlig situasjonen er. Foto: Privat
FAMILIEHUND: Barna ble lei seg da mamma Karoline måtte selge Lone, men hun sier at de forstår hvor alvorlig situasjonen er. Foto: Privat Vis mer

- Sover i stua

Karoline er aleneforsørger for to jenter på to og åtte år, og jobber til daglig som brukerstyrt personlig assistent.

Men i høst var hun sykemeldt i tre måneder. Hun forteller at en forsinkelse i Navs sakbehandling har gjort at hun ennå ikke har fått sykepengene. Bostøtte har hun heller ikke krav på, sier hun.

Da strømprisene skøyt til himmels, befant Karoline seg i det hun beskriver som en økonomisk krise. Hun har derfor innført en rekke tiltak i hjemmet sitt på Hadeland for å spare strøm.

TØFT VALG: Karoline Bratlien innså at det ville koste henne for mye å beholde hunden Luna, og tok det tøffe valget å selge henne til et hjem som ikke får det like trangt i vinter. Foto: Privat
TØFT VALG: Karoline Bratlien innså at det ville koste henne for mye å beholde hunden Luna, og tok det tøffe valget å selge henne til et hjem som ikke får det like trangt i vinter. Foto: Privat Vis mer

- Vi sover i stua, barna har ullpysj og jeg fyrer i ovnen for å holde varmen. Jeg sover lite, for jeg vasker klær om natta, skriver hun, og utdyper:

- Man går og er bekymret. Hvis ikke dette snur, hva blir det neste?

- Blir tårevåt

Aftenposten har også omtalt saken. Til Dagbladet forteller Karoline at hun fremdeles kjenner på sorg når hun snakker om det:

- Det var med kjempetungt hjerte at jeg solgte Lone. Jeg klarer nesten ikke å snakke om det, jeg blir tårevåt. Barna ble kjempelei seg. Men de er veldig innforstått med hvor alvorlig situasjonen var, sier hun.

BRRRR: Disse spanske politimennene kastet klærne og hoppet ut i et islagt vann for å redde en hund som ikke kom seg på land. Video: Kameraone. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Fram til nylig var hunden Lone en del av familien. Hunden er en blanding av kangal og presa canario, en stor hund på 70 kilo.

Karoline forklarer at hunden spiser for 2000 kroner i måneden. I tillegg kommer utgifter som forsikringer og uforutsette dyrlegebesøk.

KANGAL/PRESA CANARIO: Lone er en ett år gammel blandingshund som trenger mye mosjon og boltreplass. Nå har hun fått et nytt hjem. Foto: Privat
KANGAL/PRESA CANARIO: Lone er en ett år gammel blandingshund som trenger mye mosjon og boltreplass. Nå har hun fått et nytt hjem. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har følt på det økonomiske. Hvis jeg hadde beholdt henne lenger, så fryktet jeg at hun ville bli stående uten mat. Jeg sendte med det siste jeg hadde av mat til de nye eierne.

- Løpende kostnader

Lone ble liggende på Finn i fem uker, og flere interessenter tok kontakt. Men Bratlien tviholdt på et håp om at hun kanskje kunne slippe å selge familiehunden.

Til slutt ble Lone likevel solgt for 8500 kroner.

- Det har vært kjempesårt og veldig vanskelig, legger hun til.

Hun understreker at det ikke var pengene hun fikk for hunden som var avgjørende for valget hennes:

- Jeg har ikke solgt henne for 8500 kroner for å betale strømregninger. Det er ikke pengene jeg fikk for hunden som vil redde meg. Jeg solgte henne på grunn av de månedlige løpende kostnadene som følger ved å ha en stor hund, når strømmen er som den er nå, forklarer hun.

STRØMPRISER: Anita Bjørnevig Knutsen stilte opp i Debatten på NRK med Fredrik Solvang for å drøfte utfordringene rundt de høye strømprisene i Norge. Video/NRK Vis mer

I innlegget sitt skriver hun at hun har forsøkt å finne en løsning «på alle mulige måter» i forkant, men at det er til hundens beste å få bo hos noen andre som ikke får det like trangt i vinter.

Steget med 123,5 prosent

Ikke siden finanskrisa i 2008 har Norge vært utsatt for en tilsvarende galopperende inflasjon som akkurat nå.

Prisveksten de siste tolv månedene - fra november i fjor til november i år - endte på rekordhøye 5,1 prosent.

- Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i konsumprisindeksen (KPI). Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB til Børsen.

Ferske tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram fredag morgen, viser at prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, har steget med formidable 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

– Det betyr at prisene på elektrisitet inkludert nettleie alene bidro til å trekke KPI opp 3,3 prosentpoeng i perioden. Tilsvarende differanse mellom KPI (prisveksten totalt) og KPI-JEL (prisveksten fratrukket energi) har vi ikke målt før, sier Trym Kristian Økland.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Ifølge SSB falt prisene på elektrisitet (inkludert nettleie) fra september til oktober, for deretter å stige 12,5 prosent i november.

Har fått hjelp

Etter at Karoline la ut innlegget på Facebook, og Aftenposten skrev om saken, har det rent inn med både støttemeldinger og hjelp, forteller hun.

- Jeg har fått en god del hjelp, gjennom blant annet vipps-meldinger. Det er veldig fint. Jeg har jo ikke vært ajour med regninger siden september.

Hun er imidlertid fremdeles svært forsiktig med strømbruken.

- Jeg har fyrt med ved, og har ikke på en eneste panelovn. Jeg har koketopp på ovnen, der jeg har kunnet lage supper og liknende. Jeg har nesten ikke brukt strøm når det har vært som dyrest, sier hun.

Likevel sier hun at hun fikk en strømregning på 1600 kroner. Men pengene hun sparer på strøm, går med til å fylle opp med ved.

- Jeg har kjørt én vaskemaskin i uka, og da har jeg holdt meg oppe om natta for å vaske når det er billigst. Jeg bader i vannet etter at ungene har dusjet. Så ille har det vært, understreker hun.

- Får feiret jul

Fredag kveld kommer det også et helt lass med ved, fra en mann som har lest om situasjonen hennes og vil bidra med hjelp.

Hun forteller at pengene som nå har kommet inn, har gått til å dekke regningene som har hengt etter. Men når sykepengene hennes først kommer, da vil det bli en liten «bonus».

FYRER MED VED: Karoline fyrer med ved for å spare penger. Fredag kom det et lass med i gave fra en person som hadde lest om situasjonen. Foto: Privat
FYRER MED VED: Karoline fyrer med ved for å spare penger. Fredag kom det et lass med i gave fra en person som hadde lest om situasjonen. Foto: Privat Vis mer

- Da får vi feiret den jula som vi i utgangspunktet skulle hatt. Fordi jeg har hatt høye regninger og ikke fått sykepengene mine, hadde jeg ikke egentlig mulighet til å gi ungene den jula som de er vant til.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

Bidragene hun har fått fra mennesker rundt omkring i landet gjør at hun og jentene nå vil klare seg fint utover vinteren, skriver hun i innlegget.

Samtidig vil hun understreke at ungene hennes har det de trenger.

- Jeg er ikke fattig sånn sett. Folk har tatt kontakt for å gi bort klær og liknende, men da har jeg henvist videre til Frelsesarmeen.

- Rammer oss alle!

Karoline har ikke noen nær familie som kan bidra med penger, og fordi hun har kjøpt huset hun bor i, kan hun heller ikke ta opp mer lån.

Men hun har ei mormor, som inviterte til pepperkakebaking når hun selv prøver å spare strøm i boligen. Nå har hun kunnet gi litt tilbake, noe som betyr svært mye for henne.

- Hun har i utgangspunktet ikke noe særlig god råd hun heller. Jeg kunne kjøpe inn litt garn, noe spekemat og noen gode oster til henne.

Nå ser det ut som jula er reddet for den lille familien. Karolines tanker går nå til dem som fremdeles sliter:

- Vi er mange som sliter nå på grunn av skyhøye strømpriser, det gjelder ikke bare de med trang økonomi fra før, men det rammer oss alle!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer