Brannen i Sokndal:

Fryktet tap av vernede trehus - fikk ikke sove

En drøy kilometer fra Sokndals-brannens herjinger, ligger en fredet trehusbebyggelse fra 1700-tallet. Innbyggere der har ikke sovet i natt.

I NATT: Over 7500 mål er tatt av flammene. Nå mener brannvesenet å ha kontroll i Sokndal.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
I NATT: Over 7500 mål er tatt av flammene. Nå mener brannvesenet å ha kontroll i Sokndal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

En kilometer unna der storbrannen har herjet i Sokndal, ligger Sogndalsstrand, som er det eneste tettstedet i Norge hvor både trehusbebyggelsen fra 1700­- og 1800­-tallet, samt omkringliggende kulturlandskap er fredet.

I ett av disse vernede trehusene bor Anker Mathiesen (69). Han forteller Dagbladet at han ikke har sovet noe i natt.

SOGNDALSTRAND: Trehusbebyggelsen fra 1700­- og 1800­-tallet, samt omkringliggende kulturlandskap er fredet.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
SOGNDALSTRAND: Trehusbebyggelsen fra 1700­- og 1800­-tallet, samt omkringliggende kulturlandskap er fredet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

- Kontroll på brannen

- Jeg har tenkt mye på at brannen skal komme hit, sier 69-åringen.

Når Dagbladet snakker med ham i 10-tida onsdag morgen, forteller har at det fortsatt ligger røyk i lufta.

- Vi ser røyken, og kjenner det bare vi går ut døra. I natt kunne vi også se flammene, sier han.

EVAKUERTE: Rolf Gabrielsen, Solveig Bu og Jens Bu måtte evakuere fra hjemmene sine i går kveld. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Rådmann i Sokndal, Karl Johan Engelhart Olsen, sier til Dagbladet klokka 10.45 onsdag at brannmannskapene begynner å få kontroll på flammene.

- Vi begynner å få kontroll, selv om det har blåst kraftig og det fortsatt er litt røykutvikling, kan brannvesenet nå fastslå at de har god kontroll, sier rådmannen.

Prioritert område

Han forteller at de har vært svært bekymret for at brannen skulle bevege seg mot Sogndalstrand.

- Om flammene hadde tatt den veien, ville vi satt inn ekstra med ressurser for å berge de fredede husene, sier han.

- Puster dere nå litt lettet ut i kommunen?

- Ja, selvfølgelig - det gjør vi alle. Alle involverte er glade for at det nå ser ut til at det er kontroll, men vi vil måtte ha oppsikt i mange dager ettersom det kan ligge igjen gjør i marka, sier han.

Vannet huset

Trehus-beboer Mathisen, som også har snakket med Aftenbladet, sier også at han tror og håper at situasjonen nå roer seg, og at brannen ikke sprer seg videre.

- Jeg har gått rundt og rundt huset og dynket det i vann, i tilfellet brannen kommer hit. Jeg er fortsatt litt engstelig. Når jeg tenker på brannen får jeg frysninger på ryggen, sier han.

RAMMET: Ordfører i Sokndal, Trond Arne Pedersen forteller at hele Sokndal øligge ri tjukk røyk. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Mathisen har bodd i Sogndalstrand siden 2008. Da overtok han og kona huset etter hans svigerfar.

Sogndalstrand betegnes som et «kyst-tettsted av nasjonal verdi» og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress. Det er et av de sju fredete kulturmiljøene i Norge og den eneste «byen» i Norge som er fredet. Kulturmiljøet som er fredet omfatter trehusbebebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet med omkringliggende kulturlandskap. Midlertidig fredning ble gjort i 1994, mens endelig fredning ble vedtatt i Statsråd 24. juni 2005.