- Fryktet terrorangrep

NRK-kollegaene Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen spiste lunsj på Grand Hotel i Falun da tungt bevæpnet politi skjøt mot en bil med kjente kriminelle rett utenfor restaurantvinduet. Aksjonen fortsatte inne på hotellet, der NRK-kjendisene og de norske kombinertløperne bodde. - Det virket veldig dramatisk, sier Rike til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restaurantgjestene fikk ikke lov til å forlate lokalet i andre etasje. I etasjen under ble folk beordret til å legge seg ned mens aksjonen foregikk.

  • En person med tilknytning til det kriminelle miljøet skal være hardt skadd i det voldsomme sammenstøtet. Åtte personer ble arrestert. I tillegg er mye våpen beslaglagt.

- Vi fikk ingen informasjon og det var stor usikkerhet. Jeg må innrømme at jeg et øyeblikk tenkte på et terrorangrep, sier Rike.

Dele markedet

Ifølge informasjonsansvarlig ved politikammeret i Falun, Lars-Erik Jansson, var det kjente kriminelle fra to narkogjenger i Dalarna som hadde booket seg inn på hotellet. Skidspelen ble valgt for å vise styrke overfor samfunnet, særlig fordi kong Carl Gustav også befant seg i Falun.

Gjengene har tidligere i uka skutt mot hverandre, og spekulasjonene i går kveld gikk på at de skulle møtes på Grand for å dele det lokale kriminelle markedet i Dalarna.

Knuste vinduet

Rike og Carlsen satt i restauranten sammen med NRKs langrennsekspert, Åge Skinstad, og hans kone, Ragnhild Soleng, da aksjonen startet.

- Åge satt i telefonen med Erik Røste da det smalt forferdelig nede i resepsjonen. Der var 15-20 personer beordret ned på gulvet av politiet, som på det tidspunkt kanskje ikke hadde full kontroll over situasjonen. Så kikket jeg ut og så at det ble skutt mot flere biler på parkeringsplassen, blant annet en grønn Peugeot. Det neste som skjedde var at flere personer ble fraktet bort i håndjern av terror-politiet, sier Soleng til Aftenposten.

- Først hørte vi lyder som minnet om skyting, deretter så vi politifolk som skjøt mot en bil ute på gata og knuste bakvinduet, sier Kjell Kristian Rike.

Jan Erik Aalbu, hopptrener for de amerikanske kombinertløperne, satt på hotellrommet da aksjonen startet. Et kvarter seinere tok han heisen ned i resepsjonen - og møtte tre fullt uniformerte politimenn i heisdøra.

- Jeg ble beordret opp på rommet igjen. Det var ikke akkurat vannpistoler de bar på. Og det var ganske ufyselig å se biler ute på parkeringsplassen som var beskutt, sier Aalbu til Dagbladet.

  • Sammen med resten av gjestene som var inne da aksjonen startet, ble han sittende på hotellet i nærmere fire timer.

Noen timer etter hendelsene ble det tilbudt krisehjelp til dem som da befant seg i, og rundt, pressesenteret. Dette ligger vegg i vegg med resepsjonen. Ragnhild Soleng var blant dem. Men hun avslo.

- Jeg syntes ikke det var behov. Det har lettet ut å få prate ut om saken til andre, sier hun til NTB.

Flash and bang

Politikorpset i Falun ble forsterket med innsatsstyrker fra Stockholm, etter at politiet fredag fikk kjennskap til den planlagte konferansen på Grand Hotel. Ifølge Lars-Erik Jansson ble aksjonen gjennomført ved en såkalt «Flash and Bang»: Politiet avgir først noen distraksjonsskudd, før de så går til pågripelser.

- Vi hadde håpet det skulle være et fredelig møte, men da vi fikk høre at det var våpen med i bildet, valgte vi å slå til umiddelbart, sier fungerende politimester i Dalarna, Maria Oswaldson.

RAZZIA: Politikorpset i Falun ble forsterket med innsatsstyrker fra Stockholm, etter at politiet fredag fikk kjennskap til den planlagte konferansen mellom to kriminelle gjenger på Grand Hotel. En person ble hardt skadd i skytedramaet.