- Fryktet tortur mer enn døden

Ole Christian Bach ville heller dø enn å havne i klørne på torpedoene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 11. juli 2005 tok Bach sitt eget liv bak rattet på bilen han kjørte på Ekerö utenfor Stockholm. Da hadde politiet funnet ham etter 260 dager på rømmen, i Dubai, Oman, og til slutt i Sverige.

Det siste halve året var Linn Elizabeth Vatne hans kjæreste og fluktpartner.

Fryktet tortur 

 I boka «Min flukt med Ole Christian Bach», skriver hun om hvordan Bach i juni 2005 får overlevert en revolver.

«Linn, kommer det torpedoer etter meg, så skyter jeg meg selv (…) torpedoer gjør ikke kort prosess med meg. De kan kidnappe meg og torturere meg fordi kreditorene vil ha millionene sine tilbake. Og da velger jeg heller å gjøre kort prosess selv. Hvis jeg skyter meg selv, så bare dør jeg. Det er som å skru av en bryter, så fort går det, og det gjør ikke vondt», skal Bach ha fortalt kjæresten.

«Etter det gikk han aldri noe sted uten revolveren med seg».

11. juli dro Bach fra sommerhytta på Ekerö for å kjøpe lunsj, men politifolk i sivil ventet på mannen som var etterlyst i 182 land. Han skjøt seg selv etter en kort biljakt, rundt 300 meter fra sommerhytta der kjæresten ventet.

I boka framgår det også at Håkon Schiong, som var Bachs advokat mens han var på rømmen, forsøkte å få i stand forretningsavtaler med parter som i boka er anonymiserte.
 

SISTE STOPP:  Ole Christian Bach tok sitt eget liv på landeveien på Ekerö utenfor Stockholm etter 260 dager på rømmen fra Økokrim og sinte kreditorer 11. juli 2005. Dette blidet ble tatt under et intervju Bach ga til Dagbladet i Dubai i 2004. Foto: Tor Arne Dalsnes
SISTE STOPP: Ole Christian Bach tok sitt eget liv på landeveien på Ekerö utenfor Stockholm etter 260 dager på rømmen fra Økokrim og sinte kreditorer 11. juli 2005. Dette blidet ble tatt under et intervju Bach ga til Dagbladet i Dubai i 2004. Foto: Tor Arne Dalsnes Vis mer

Schiong skal også ha tilbudt seg å «selge noen av klokkene» til Ole Christian Bach for å finansiere parets liv på rømmen. Dette er klokker som skulle ha vært del av Bachs konkursbo.

«Håkon oppbevarte mange av Ole Christians klær og klokker. En dag spurte Håkon om han kunne selge noen av klokkene for å skaffe penger til Ole Christian», heter det i boka.

- Det stemmer ikke. Bostyret hadde klærne hans. Det med klokkene er heller ikke riktig. Jeg oppbevarer ikke klokkene, sier Haakon Schiong til Dagbladet.

- Advokat i gråsoner

I boka framgår det også at Bach avslutter det profesjonelle forholdet til Schiong etter at advokaten ikke klarer å skaffe penger til et amnesti i Dubai.

«Ole Christian hadde satt pris på Håkon. Han opplevde at Håkon opererte i flere gråsoner, og det var akkurat det Ole Christian hadde trengt i den situasjonen han befant seg», heter det i boka.

- Jeg opererer ikke i noen gråsoner, så jeg kan ikke svare på hva som menes med det. De sonene Bach opererte i, var med andre, ikke med meg, sier Schiong. Han sier at han overhodet ikke har hjulpet Bach med midler mens han var på rømmen. Blant dem som har hjulpet Back med penger på rømmen, er TV 2.

Reporter Anita Fleime ble persona non grata i TV 2 etter å ha betalt 50 000 kroner for et intervju med Bach i Oman. Fleime betalte av egen lomme.

- Fryktet tortur mer enn døden

• Les intervjuet med Linn Vatne i Magasinet i morgen

GIR UT BOK: Linn Elizabeth Vatne skriver om eks-kjæresten Ole Christian Bach.