Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet vold: Nazister avlyser selv marsj i Stockholm

Nazistene skal ha trukket seg fra marsj i protest mot politiet.

DIREKTE: Den nazistiske gruppen Nordiske Motstandsbevegelsen (NMR) skal holde demonstrasjoner i den svenske hovedstaden. Det er ventet store opptøyer. Politiet har kalt inn forsterkninger fra hele landet. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 12 i dag skal medlemmer av den nynazistiske gruppen Nordiska motstandsrörelsen - på norsk kjent som Den nordiske motstandsbevegelsen - demonstrere i Stockholm.

Etter planen skulle de gå sin marsj klokka 13 i dag, men like etter planlagt oppstart, melder Expressen at demonstrantene ikke vil gå.

- Nazistene trekker seg. Vil ikke marsjere, skriver den svenske avisa.

Se Expressens direktesending fra demonstrasjonen i videovinduet øverst!Ifølge avisa nekter de å gå, i protest mot politiet, som har sperret av hele rute der nazistene skulle gå.

DEMONSTRERER: Hundrevis av nazister er samlet på Kungsholmstorg i sentrum av Stockholm. De skal nå ha droppet planlagt marsj, i protest mot politiet. Foto: TT / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Hundrevis av nazister er samlet på Kungsholmstorg i sentrum av Stockholm. De skal nå ha droppet planlagt marsj, i protest mot politiet. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer

I stedet for å marsjere på Kungsholmen, vil NMR holde en stille markering på Kungsholmstorg, opplyser en talsmann.

Organisasjonen Strike Back, som protesterer mot regjeringens forslag om å innskrenke streikeretten, demonstrerte også i sentrum av Stockholm lørdag, og Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) skal gå i demonstrasjonstog til Vasaparken, skriver NTB.

Demonstrantene skal gå en relativt kort rute i bydelen Kungsholmen. Likevel frykter politiet både bråk og sammenstøt i forbindelse med demonstrasjonen, som skjer bare to uker før valget i Sverige.

Ifølge NRK er sju personer pågrepet i grensekontroll i forkant av demonstrasjonen.

Sperrer av

Opprørspoliti og politihester er synlige i Stockholms gater fra lørdag formiddag, og politiet har hentet inn ekstra styrker fra hele landet for å holde kontroll under demonstrasjonen.

DEMO: Den nordiske motstandsbevegelsen har hatt flere demonstrasjoner i Sverige. Her er medlemmer fra nynazistgruppa i 1. mai-tog i Borlänge i Dalarna. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
DEMO: Den nordiske motstandsbevegelsen har hatt flere demonstrasjoner i Sverige. Her er medlemmer fra nynazistgruppa i 1. mai-tog i Borlänge i Dalarna. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix Vis mer

- I søknaden er det angitt mellom 30 og 3000 personer. Vi kommer til å sperre av området der de skal marsjere, og innenfor det området er det vi som bestemmer hvem som skal komme inn, sier pressetalsperson i Stockholm-politiet Lars Byström til Expressen.

Det ventes store motdemonstrasjoner til nazimarsjen i dag.

- Vi planlegger mot tre scenarioer: det beste, det mest trolige og det verste. Det skjer også dessverre angrep fra motparter, og da blir vi også et mål når vi prøver å hindre konfrontasjoner, sier Byström.

FIKK VIDEO: Bare en time før vandaliseringen og påtenningen av bilene i Göteborg i Sverige, mottok den store svenske avisa Expressen denne videoen. Video: Expressen TV Vis mer

Politiet fraråder folk i å kjøre bil i Stockholm sentrum i dag, og det er ventet forsinkelser og omkjøringer i kollektivtrafikken.

Antifascister i motdemonstrasjon

Både kommunistiske ungdomsgrupper og såkalte antifascister har planlagt å holde motdemonstrasjoner. Motdemonstrantene skal etter planen samles på Norra Bantorget i Stockholm sentrum, mens de nazistiske demonstrantene ender opp på Kungsholmstorg en drøy kilometer unna.

Samtidig er det over hundre arrangementer planlagt i Stockholm i helga.

Nettavisa Filter Nyheter kjenner til at både norske nynazister og aktivister fra de norske Antifa-miljøene har reist til Stockholm for å delta på ulike sider.

Gruppa har fått tillatelse til å gå fra Kungsholmstorg til Norrmälarstrand, Sankt Eriksgatan, Hantverkargatan og tilbake til Kungsholmstorg. Nynazist-gruppa har vært særdeles aktive den siste tida, noe det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har notert seg.

- De har holdt på fortløpende og trappet og aktiviteten. De er bare synligere og synligere, sier Heléne Lööw ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT.

At det nå er valgår i Sverige, pekes på som en årsak til den økende aktiviteten.

Hele Norges coronakart