Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktinngytende monsterkrokodille oppdaget i Sahara

- Dyret var definitivt på toppen av næringskjeden på den tida.

KROKODILLEFUNN: Forskere har funnet rester av en gigantisk monsterkrokodille i Tunisia, Machimosaurus rex. Den levde for 130 millioner år siden og var nesten like stor som en buss, ifølge forskerne. Illustrasjon: Davide Bonadonna
KROKODILLEFUNN: Forskere har funnet rester av en gigantisk monsterkrokodille i Tunisia, Machimosaurus rex. Den levde for 130 millioner år siden og var nesten like stor som en buss, ifølge forskerne. Illustrasjon: Davide Bonadonna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har gjort en bokstavelig talt massiv oppdagelse i Tunisia. De har funnet levninger av en gigantisk krokodille, på størrelse med en buss, skriver The Washington Post.

Krokodillearten, som har fått navnet Machimosaurus rex, har aldri tidligere vært oppdaget.

Tre tonn Det er forskere fra Universitetet i Bologna som står bak funnet, i samarbeid med det tunisiske nasjonale gruveselskapet og National Geographic. De tror krokodillen var lengre enn ni meter og veide hele tre tonn. Bare hodet var halvannen meter langt.

Funnet blir beskrefet i tidsskriftet Cretaceous Research. Der forteller sjefforsker Federico Fanti at dyret var «massivt». 

STOLTE FORSKERE: Fra utgravningsstedet i Tunisia. Sjefforsker Federico Fanti fremst til venstre, omgitt av kolleger fra Universitetet i Bologna og det tunisiske nasjonale gruveselskapet. Foto: Federico Fanti
STOLTE FORSKERE: Fra utgravningsstedet i Tunisia. Sjefforsker Federico Fanti fremst til venstre, omgitt av kolleger fra Universitetet i Bologna og det tunisiske nasjonale gruveselskapet. Foto: Federico Fanti Vis mer

- Det er bare stort. Det er nesten på størrelse med en buss. Dyret var definitivt på toppen av næringskjeden på den tida, i hvert fall i området der den ble funnet.

Banebrytende funn Maschimosaurus rex-fossilet ble funnet begravet under noen centimeter av sedimenter i utkanten av Sahara-ørkenen i Tunisia, et land som er kjent for å ha store fossilforekomster.

Pale tror krokodillen var i stand til å jakte bytter i vannet, og trekker fram skilpadder som det ideelle måltid for dyret. 

Det er ikke bare krokodillens størrelse som gjør dette til et banebrytende funn.

Mens man antar at krokodillegruppen Machimosaurus rex tilhørte døde ut for rundt 150 millioner år siden, på slutten av juratida, levde denne bestemte krokodillen for 130 millioner år siden. 

Dermed kan teorien om en masseutryddelse i juratida henge i en tynn tråd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media