Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frynsete miljøprofil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Øvre Otta-utbyggingen blir avgjort i Stortinget om få dager når Arbeiderpartiets stortingsgruppe behandler saken. Partiet er splittet, men mye tyder på at et flertall i gruppen går inn for utbygging. Gruppen kan binde mindretallet, slik at partiet skal stå samlet. Det er mulig Arbeiderpartiet lander på en redusert utbygging, der et par sideelver blir spart. Men konsesjonssøkerne ønsker full utbygging, og tviler på om en mellomløsning vil være økonomisk lønnsom.
  • I denne saken står ikke bare framtida for et av våre mest verneverdige vassdrag og flotteste fjellområder på spill. Det gjelder Arbeiderpartiets siste rest av troverdighet i miljøvernsaker. Det er ikke lenge siden partiet sammen med Fremskrittspartiet sørget for å legge Forsvarets enorme skyte- og øvingsfelt til Gråfjellet i Østerdalen.
  • Og nå ser det ut til at partiet heller ikke gir opp gasskraftutbyggingen på Vestlandet. Sterke krefter i partiet vil slå seg sammen med Høyre og Fremskrittspartiet og forandre forurensningsloven, slik at Statens forurensningstilsyn ikke lenger kan sette en stopper for byggingen av to gasskraftverk som vil spy ut enorme mengder klimagasser. Dermed er det bevist at regjeringen Jaglands manøver med å sende saken til SFT for to år siden, bare skyldtes ønsket om å unngå demonstrasjoner under valgkampen. Nå skal ikke forurensningsloven lenger kunne stoppe gasskraftverkene. Loven må forandres. Det er en forunderlig tankegang av den lovgivende forsamling.
  • Øvre Otta bør ikke bevares bare fordi den er blitt en symbolsak for naturvernerne. Store nasjonale verdier står på spill. Uberørt høyfjellsnatur med store elver er mangelvare i vår del av verden, og Norge mister et av sine mest verdifulle særtrekk dersom vi legger enda flere elver i rør. Det er ikke mange igjen av det slaget Øvre Otta representerer. Vi har ikke råd til å ofre flere slike elver, og det bør veie tyngst også for Arbeiderpartiet. Derfor er en delvis utbygging heller ingen akseptabel løsning.