Fryser i hjel i jordskjelvruinene

Den jordskjelvrammede byen Bam gravlegger sine døde dag og natt, i kamp mot likstank og epidemier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rundt 70 000 hjemløse må sove ute i nattekulda. Flere barn har alt frosset i hjel.

Offisielt var 28 000 mennesker i går bekreftet omkommet etter det store jordskjelvet i Iran. Det virkelige antallet er langt høyere, men ennå usikkert. En embetsmann i innenriksdepartementet anslår at dødstallet vil komme opp i 50000. Dersom man anslår at det bodde fem personer i hvert hus, vil dette gi 50000 døde, forklarte han nyhetsbyrået Reuters.

President Mohammad Khatami mener dette er for tidlig å fastslå.

- Vi bør vente til redningsarbeidet og alt det andre arbeidet i Bam er over, sa Khatami i går, og han la til at det hittil «avgjort ikke har nådd 50000».

Khatami anslo tallet så langt til nær 40000 døde. Men dette gjør uansett jordskjelvet i Bam til en av de verste menneskelige katastrofene i nyere tid.

De overlevende

Men nå har det gått så lang tid etter fredagens jordskjelv at kampen står om å redde de overlevende. Utenfor Bam arbeides det nå dag og natt, om natta med lyskastere, for å få gravlagt ofrene. Islamsk skikk med å vaske de døde før de legges i jorda, er satt til side. Ikke identifiserte lik legges i massegraver som er over 100 meter lange. Likstanken i byen er påtrengende. Hastverket skyldes også frykten for epidemiske sjukdommer.

Faren for epidemier er likevel ikke så stor som tidligere fryktet, sier Halvor Fossum Lauritzen fra Norges Røde Kors, som samordner arbeidet for Føderasjonen av Røde Kors og Røde Halvmåne. Det skyldes blant annet kulda om natta. Men den samme kulda rammer de hjemløse som må sove utendørs. Uteliggende innbyggere fortalte til Reuters at flere barn har frosset i hjel om natta. Fremdeles er det stor mangel både på telt og ulltepper.

Flere utenlandske hjelpeorganisasjoner kalte hjem sine utsendte fra Iran i går, ettersom det er lite de nå kan gjøre for å finne flere overlevende. Men hjelpen til overlevende må vare i et år framover, anslår FN og Røde Kors.

Takker USA

Mens andre trakk seg ut, kom i går erkefienden USA inn i Iran. 80 leger og redningsarbeidere kom inn fra en av USAs flybaser i området. Søndag landet et amerikansk militærfly i Iran for første gang etter at de diplomatiske forbindelsene mellom landene ble brutt i 1980.

President Mohammad Khatami takket amerikanerne for hjelpen på en pressekonferanse i fylkeshovedstaden Kerman, meldte nyhetsbyråene. Men han la til at i slike tilfeller er det vanlig at regjeringer legger uenighet til side, og at striden mellom USA og Iran har historiske årsaker og ikke er bilagt som følge av hjelp til jordskjelvofrene.

- Ikke desto mindre takker jeg alle som hjalp oss og viste sympati til tross for våre forskjellige synspunkter, sa han.

President Khatami lover at Bam skal gjenoppbygges.

- Byen Bam må gjenoppstå på kartet over Iran. Vi må snakke om dem som lever, sa han.

HASTEBEGRAVELSER: En begravelsesseremoni for fire jordskjelvofre i Bam. Muslimske ritualer må vike plass når det haster med å få begravd titusenvis av døde mennesker. Likene blir ikke vasket og bønnene kuttes betydelig ned for å spare tid.
HUSLØSE: Titusener av jordskjelvrammede iranere bor i teltleirer og under åpen himmel i og omkring Bam.