Fryste bær mistenkes for hepatitt A-smitte

Eksplosjon i antall sykdomstilfeller i Danmark og Sverige. Smitten kan allerede være i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fryste bær mistenkes for å være smittekilden bak et utbrudd av leversykdommen hepatitt A i Sverige og Danmark. Også i Norge og Finland kan være rammet, melder det svenske folkehelseinstituttet, Smittskyddsinstitutet (SMI).

I Danmark er rundt 30 personer smittet. For Sverige er tallet 22 siden begynnelsen av desember - mot normalt 5 - og mange er smittet av samme virustype som i Danmark. Også i Norge og Finland er det registrert et unormalt høyt antall sykdomstilfeller.

Jordbær antas å være hovedsynderen, og alle som har kjøpt bær, rådes nå til å koke dem i ett minutt før inntak.

SMI skal nå sammen med det svenske mattilsynet, Livsmedelsverket, kartlegge smittens opprinnelse. Det innebærer bl.a. å få rede på hva de smittede har spist, og analysere prøver av bær.

Hepatitt A-viruset smitter gjennom kontakt med avføring, og spres f.eks. via mat og forurenset vann. Det kan også spres ved seksuell omgang. Sykdommen arter seg som gulsott (ikterus), ubehag i leverregionen, kvalme og nedsatt matlyst, og kan vare i noen uker.

Hepatitt A er ifølge Mattilsynet sjelden i Norge, men antallet tilfeller i Europa har økt de seinere åra, ofte forårsaket av importerte soltørkede tomater. Viruset er også funnet i ulike typer skjell og dadler.

SMI oppfordrer folk til å vaske hendene etter toalettbesøk og før matlaging.