Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg-saken:

FSB tause om Frode Berg-saken

Dagbladet ble bortvist, og var på ingen måte velkommen da vi forsøkte å få et intervju med FSBs spionjegere i Moskva.

LUKKET: Dørene til FSB - Russlands hemmelige politi - er lukket. Dagbladet var ikke velkommen, da vi ønsket å intervju de russiske etterforskerne i Frode Berg-saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
LUKKET: Dørene til FSB - Russlands hemmelige politi - er lukket. Dagbladet var ikke velkommen, da vi ønsket å intervju de russiske etterforskerne i Frode Berg-saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Federalnaja sluzjba bezopasnosti (FSB) fryktede hovedkvarter på Lubyanka plassen i Moskva, ligger bare noen få hundre meter fra luksushotellet Metropol, hvor Frode Berg bodde da han ble arrestert og siktet for spionasje.

Den enorme murbygningen, med flere låste innganger troner på en liten høyde, overfor Den røde plass og Kreml. På andre siden av gata spaserer travle russere, mens det på fortauet foran den monumentale FSB-bygningen er det ikke et menneske å se, med unntak av noen uniformerte politimenn.

150 DAGER: Frode Berg har nå sittet varetektsfengslet i 150 dager i det fryktede Lefortovo fengselet i Moskva. Foto: Yusuf Maydunov, AP
150 DAGER: Frode Berg har nå sittet varetektsfengslet i 150 dager i det fryktede Lefortovo fengselet i Moskva. Foto: Yusuf Maydunov, AP Vis mer

Avvist

Dagbladet har de siste ukene flere ganger forsøkt å komme i kontakt med det russiske sikkerhetspolitiet. Da vi i går forsøkte å komme inn, og spurte etter flere navngitte personer som har jobbet med Frode Berg-saken, ble Dagbladet meget bestemt avvist.

I det vi tok i dørhåndtaket til en av inngangsdørene, kom en uniformert politimann ilende til:

- Hva vil dere? Her har dere ikke noe å gjøre!

- Dere vil ikke inn

Da Dagbladet fortalte at vi ønsket å snakke med en oberstløytnant og en generalløytnant, eller en presseoffiser, ristet politimannen oppgitt på hodet, og gjorde noen grimaser som ikke var til å misforstå.

- Har dere en invitasjon? Ingen kommer inn i denne bygningen, uten å være invitert.

Politimannen begynte å le, da han fikk vite at en journalist og en fotograf fra et fremmed land ønsket å komme inn i den staselige FSB-bygningen.

- Ikke prøv igjen, dere vil ikke inn. Gå videre, og kom ikke tilbake hit, sa politimannen, og la ikke skjul på at han var alvorlig.

Ny fengsling

Fra hotellrom 5514 - på Hotel Metropol hvor Berg bodde de siste nettene før han ble arrestert fredag den 5. desember i fjor - kunne han se rett ned på historiske Bolsjojteateret. Vridde han på hodet og tittet til høyre kunne han se opp og bort på FSBs - tidligere kjent under navnet KGB -hovedkvarter.

Og det var agenter fra nettopp FSB som arresterte den tidligere grenseinspektøren fra Kirkenes.

BAK MURENE: Her i Lefortovo fengselet sitter Kirkenes-mannen Frode Berg i varetekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
BAK MURENE: Her i Lefortovo fengselet sitter Kirkenes-mannen Frode Berg i varetekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

I dag framstilles etter planen den 62 år gamle nordmannen for fornyet varetektsfengsling i tingretten i Moskva. Både hans norske (Brynjulf Risnes) og russiske advokat (Ilja Novikov) har tidligere sagt til Dagbladet at de holder det for usannsynlig at tingretten vil løslate nordmannen.

- Glad og lettet

Advokat Novikov forteller onsdag kveld til Dagbladet at Frode Berg er svært takknemlig, for at norske medier skriver om saken hans.

- Berg er glad og lettet over at Dagbladet fortalte hans historie, og at folk hjemme i Norge støtter ham, sier Novikov. Han håper norske myndigheter gjør alt som er i deres makt for å få ham løslatt, sier Novikov.

Den russiske advokaten har håp om at Berg kan være hjemme i Kirkenes før jul.

- Frode Berg er helt avhengig av norske myndigheter. Vi vet ikke, men vi håper og tror at det er diplomatisk kontakt, slik at denne saken kan få en løsning. For Frode Berg er det bare en løsning, og det er en politisk løsning, sier Novikov til Dagbladet.

Lukkede dører

Frode Berg har nå sittet i varetekt i 150 dager i Lefortovo fengselet, noen få km øst for Den røde plass og Kreml i Moskva.

Fengselet ble bygget i 1881, og ble etter den kommunistiske revolusjonen i 1917, brukt av KGBs forgjenger NKVD.

NKVD var Sovjetunionens sikkerhetstjeneste og hemmelige politi fra 1934 til 1946. Under Stalins utrenskinger, ble fengselet brukt av NKVD til avhør av politiske motstandere i kommunistpartiet. Lefortovo fengselet forbindes med tortur.

FRYKTET FENGSEL: Lefortovo fengslet i Moskva er FSBs fengsel for høyrisiko fanger. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FRYKTET FENGSEL: Lefortovo fengslet i Moskva er FSBs fengsel for høyrisiko fanger. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Lukkede dører

En rekke kjente russiske opposisjonelle har blitt plassert i Lefortovo fengslet. I Norge er kanskje Nobelpris vinneren i litteratur Aleksandr Solzhenitsyn mest kjent. Andre kjente navn er tyskeren Mathias Rust, 18 år gammel landet han et lite småfly på Den røde plass i 1987. Den svenske diplomaten Raoul Gustaf Wallenberg som under andre verdenskrig forsvant fra Budapest - som skal også ha sittet fengselet i Lefortovo. Bernt Ivar Eidsvig, som seinere ble katolsk erkebiskop i Norge, satt som 22-åring 101 dager i et fryktede fengselet i 1976. Eidsvig ble anklaget for å være kurer for en russisk eksil-organisasjon.

Det er ventet at selve fengslingsmøte vil foregå bak lukkede dører.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media