Naturtoppmøtet i Montreal

- Fuck Trudeau, fuck Canada

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg boikotter naturtoppmøtet i Montreal fordi det bare er «blablabla». Men for demonstrantene i og utenfor toppmøtet er det blodig alvor.

SINTE: Unge og gamle, urfolk, forskere og meningmann -er på plass i kanadiske Montreal for å protestere mot Canada og naturtoppmøtet som pågår nå. Video: Line Fransson og Henning Lillegård / Dagbladet Produsent: Mathias Moene Rød Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MONTREAL (Dagbladet): Foran en enorm, 750 år gammel trestamme står urkvinnen «Grandma», eller Rose Henry, som er hennes fødenavn. Hun synger, slår på stammen med en pinne og forteller at hun tilhører urfolket Tla'amin: 1400 urfolk fra Canadas vestkyst, som lever med og av trærne. Men stadig flere av dem blir hogget ned.

- Du finner ikke lenger trær som er så stort og gammel som dette her, sier hun og stryker kjærlig på den enorme trestammen de har dratt med i nær 5000 kilometer fra Tla'amin til Montreal.

SINT: Rose Henry, best kjent som «Grandma», sang, gråt og demonstrerte inne på klimatoppmøtet denne uka. - Men vi urfolk blir ikke hørt. Jeg har bare vært gjest på ett møte, men blir ikke hørt av de som forhandler fram en avtale her. Så føkk Canada og føkk Trudeau, sier hun til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SINT: Rose Henry, best kjent som «Grandma», sang, gråt og demonstrerte inne på klimatoppmøtet denne uka. - Men vi urfolk blir ikke hørt. Jeg har bare vært gjest på ett møte, men blir ikke hørt av de som forhandler fram en avtale her. Så føkk Canada og føkk Trudeau, sier hun til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Et 30-talls mennesker står rundt henne, er tydelig beveget. Store tårer renner nedover flere kinn. Grandma gråter også, men tar seg sammen og skjeller ut Canadas statsminister, som ødelegger naturen.

- Fuck Trudeau, fuck Canada, roper Grandma og viser finger'n.

FRYKT: Urkvinnen Grandma, Rose Henry, satte sterke følelser i gang da hun fortalte om deres kamp for å bevare trærne og livet i nasjonen sin, Tla'amin, på Canadas vestkyst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FRYKT: Urkvinnen Grandma, Rose Henry, satte sterke følelser i gang da hun fortalte om deres kamp for å bevare trærne og livet i nasjonen sin, Tla'amin, på Canadas vestkyst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Brenner under beina

Høylytte og følelsesladde demonstrasjoner har vært et fast innslag når FNs toppmøter for klima- og natur gjennomføres rundt om i verden. Også i Canada og i egyptiske Sharm el-Sheikh forrige måned var det protester, men langt mindre enn tidligere år.

GRETA OG KANADIERNE: Her er Greta Thunberg og Ashley Torres ute og demonstrerer for klimaet i Montreal den 27. september 2019. Foto: AFP / NTB
GRETA OG KANADIERNE: Her er Greta Thunberg og Ashley Torres ute og demonstrerer for klimaet i Montreal den 27. september 2019. Foto: AFP / NTB Vis mer

Har folk gått lei? Nylig fortalte verdens kanskje mest kjente unge klimaaktivist, svenske Greta Thunberg, at hun dropper COP15 i Montreal fordi den «grønnvasker» bedrifter og politiske ledere. Det er bare «blablabla», forklarte hun.

- Jeg skjønner Greta, men verden er i krise og mange av oss har ikke det privilegiet å kunne droppe kampen for kloden vår. Fordi det brenner under beina våre, sier Ashley Torres.

KJEMPER FOR BARNA: 26-årige Ashley Torres vurderte lenge om hun ville sette barn til verden. - Men vi trenger flere i kampen. Nå må vi kjempe for barna - og for de mange urfolkene i Canada som ikke har tilgang til rent vann, sier Torres. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KJEMPER FOR BARNA: 26-årige Ashley Torres vurderte lenge om hun ville sette barn til verden. - Men vi trenger flere i kampen. Nå må vi kjempe for barna - og for de mange urfolkene i Canada som ikke har tilgang til rent vann, sier Torres. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

26-åringens natur- og klimaoppvåkning startet med Greta Thunberg og hennes klimastreik i 2019.

- Samme år erklærte statsminister Trudeau at naturen var i full krise. Neste dag godkjente han et stort rørledningsprosjekt for å pumpe opp mer olje. Milliarder på milliarder av dollar investerte han, sier Torres og fortsetter:

- Sånn har han bare fortsatt. Ute i verden sier Trudeau at han vil redde naturen og ta oppgjør med Canadas mørke kolonihistorie. Men Canada er en oljestat, og beskytter mer interessene til oljeselskapene enn våre mange urfolk, sier hun.

Avbrøt Trudeau

Da Justin Trudeau holdt sin åpningstale under det pågående natur-toppmøtet, klarte Torres og en rekke urfolk å avbryte Trudeau.

- Vi var høylytte for å avbryte og vise hvilken elendig leder han er. Vi ser ned på ham, som har ødelagt så mye av samfunnene våre. Trudeau overkjører ungdom og urfolk hele tida, sier Torres.

Som sjuåring kom Torres og familien fra Colombia til Canada som flyktninger. Hun har mye kontakt med familie og urfolk i hjemlandet. Derfor er urfolk og deres tilhørighet til naturen er Torres viktigste kampsak. Den er så viktig at hun har satt studiene litt på vent.

- Jeg har også en datter på ett år, som betyr at jeg må ta dette på alvor og gjøre alt jeg kan. Vår generasjon har ikke råd til at ting ikke blir gjort, sier Torres.

KLIMASTREIK: Den 29. september 2019 ledet klimaaktivisten Greta Thunberg an da en halv million unge i Montreal gikk ut i gatene og krevde handling av sin statsminister Justin Trudeau og andre ledere. Nå har mange av de unge gitt opp å demonstrere, fordi politikerne ikke leverer. Foto: NTB
KLIMASTREIK: Den 29. september 2019 ledet klimaaktivisten Greta Thunberg an da en halv million unge i Montreal gikk ut i gatene og krevde handling av sin statsminister Justin Trudeau og andre ledere. Nå har mange av de unge gitt opp å demonstrere, fordi politikerne ikke leverer. Foto: NTB Vis mer

Kyniske ledere

Dagbladet møtte Torres på et arrangement der politikere fra Quebec møtte unge for å prate om hvordan de kan få en mer bærekraftig framtid, fredag kveld.

- Nok en gang er vi veldig skuffet. Politikerne kommer med tomme løfter og lite konkret handling. Deres kynisme er nok grunnen til at du ikke ser flere demonstranter i gatene her nå, sier Torres.

- Denne uka sa miljøvernministeren i Canada at vi må ut i gatene. Men vi har mobilisert massivt. I september 2019 var vi en halv million unge i gatene. Ingenting ble gjort og vi blir ikke hørt. Så jeg skjønner hvorfor Greta sier «blablabla». For hva er vitsen? Sier hun.

Men fortsetter kampen, for sin datter.

- Jeg er sint hele tida, men jeg bruker sinnet til å bedre situasjonen. For jeg er bekymret for om dattera mi vil ha en levedyktig og levelig framtid. Og er rystet over passiviteten til politikerne, sier hun.

Klovner i kamp

En iskald ettermiddag tidligere i uka hoppet og danset et tjuetalls klovner i den avstengte gata ved kongressenteret der COP15 nå arrangeres. Et langt større antall syklende, gående og kjørende politi følger dem, mens porten inn til COP15-en blir låst med en stor kjetting.

- Jeg spøker og jeg har det gøy med alle, smiler en høyreist klovn før han slår på et vaskebrett som han har hengende på magen.

INGEN ADGANG: Et tjuetalls klovner ropte og danset utenfor kongressenteret der naturtoppmøtet pågår. - Vi ville helst ha vært med klovnene der inne, men er ikke invitert, sier de. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
INGEN ADGANG: Et tjuetalls klovner ropte og danset utenfor kongressenteret der naturtoppmøtet pågår. - Vi ville helst ha vært med klovnene der inne, men er ikke invitert, sier de. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

En annen fyr, iført hatt, planteblader og shorts blir kjørt rolig av gårde i en trillebår.

- Jeg er en jedi, som du ser på T-skjorta mi, sier han.

- Jediene dør hver dag på grunn av klimaendringer og biodiversitet, så derfor kjemper vi, for at jediene skal være trygge, sier han.

Jedien mener natur-toppmøte-arrangørene har glemt å invitere de fleste klovnene.

- Vi er triste for det. Men – det er enda viktigere at dere ser hvor mange politi det er for hver klovn: Rundt 50 politi per klovn, sier jedien.

- Råtten politistat

Et par kvartaler lenger opp, foran den kanadiske storbanken Royal Bank of Canada, RBC, står en annen gruppe demonstranter. Det snør så tett, at det nesten ikke er mulig å se noen ting som helst. Men du hører dem.

STOPP KOLONIALISMEN: Madge (t.v) brukte en iskald og vindfull ukedag til å demonstrere foran Canadas største bank, RBC. - Canada er en kolonistat som henter ressurser fra urbefolkningen her i landet og i det globale sør, sier hun. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STOPP KOLONIALISMEN: Madge (t.v) brukte en iskald og vindfull ukedag til å demonstrere foran Canadas største bank, RBC. - Canada er en kolonistat som henter ressurser fra urbefolkningen her i landet og i det globale sør, sier hun. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- RBC er Canadas største bank og den som støtter oljebransjen mest. I verdenssammenheng er den femte størst når det gjelder investeringer i olje, gass og gruver. Den er størst i alt som er galt, sier Madge (42).

Som veldig mange av demonstrantene Dagbladet møter, ønsker hun bare å prate med fornavn.

- Canada er en kolonistat og den er en råtten politistat. Se rundt deg. Det er politi på alle fronter, selv om vi bare står fredelig her og demonstrerer, sier hun.

Truede dyrearter

Kveldsmøte med ungdomsaktivistene og Quebec-politikerne nærmer seg slutten. Ashley Torres er klar for å dra hjem til kjæresten og dattera.

- Jeg er redd. Vi ser hetebølger, tørke, flom og branner rundt oss hele tida. Vi har vokst opp med naturkatastrofene på kroppen. Ute ser du at det er litt snø her, men da jeg var ung, kom snøen i slutten av november. Så vi har ikke noe valg, sier hun.

SINNA-ENGASJEMENT: Sinnet har fått Ashley Torres til å legge statsvitenskap-studiene på hylla for å kjempe for klima- og naturkrisa. Her på et kveldsarrangement med Quebec-politikere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SINNA-ENGASJEMENT: Sinnet har fått Ashley Torres til å legge statsvitenskap-studiene på hylla for å kjempe for klima- og naturkrisa. Her på et kveldsarrangement med Quebec-politikere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Torres ramser opp karibuen (reintype i Canada) og andre arter som er i ferd med å forsvinne på grunn av skogshogst og vanskjøttelse av naturen.

- Dyr som har levd sammen med oss i generasjoner. Nå er det for eksempel bare ni karibuer igjen fordi regjeringen ikke har lagt ned forbud mot hogst i skogen der de bor, sier Torres og legger til:

- Canada begår daglige lovbrudd mot urfolk. Både her og i det globale sør, og det inkluderer mye vold. Trudeau mener det er tatt et oppgjør med kolonihistorien, men det er helt feil. Det er trist å se. De bare prater og prater, men gjør ingenting.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer