Fugelli vil ha politikk mot hodepine

- Solidaritet og et helsevesen med like tilbud til alle fjerner hodepine og smerter andre steder i kroppen. Vi trenger andre politiske veivalg, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fattigdom og sykdom er samme dom. Det er gammel ABC, sier den bokaktuelle professoren i en kommentar til at Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at folk med dårlig råd har mer hodepine enn mer velbeslåtte medborgere.

Forfatteren av boka «Rød resept», er imidlertid opptatt av at mer enn hodet får problemer i Forskjells-Norge.

Alternativer

- Ny sosialmedisinsk forskning viser at fattigdom i gammeldags forstand ikke lenger er det store problemet for folk flest. Men den opplevde fattigdommen, og stor avstand til vinnerne, gjør folk syke på kropp og sjel, sier han.

- Folk med dårlig råd står under dobbelt ild; de blir stresset av å komme til kort, og helsevesenet er delt i to. At stadig flere kommer til kort og ikke mestrer hverdagen, er svært helseskadelig.

- Det er ikke samme adgang til diagnose og behandling, slår Fugelli fast og slår et slag for solidaritetstanken.

- Solidaritet og engasjement er de beste legemidlene som finnes, sier Fugelli engasjert.

Den norske rausheten og solidariteten som vi bygde landet vårt på er gått over i historien, mener professoren. Nå må politikerne våkne, i motsatt fall blir det mye uhelse her i landet, sier han.

Gir ned

- De akselererende forskjellene må bekjempes, det gavner alle - også vinnerne. Prestasjonssamfunnet lager flere fattige, men slitasjen blir stor også for vinnerne. Normaltilstanden er ikke å kjøre i 5. gir hele veien, mener Fugelli.