Fugle-influensa i Kroatia

Fugleinfluensaen nærmer seg. Folkehelseinstituttet sier det er trygt å være turist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kom meldingene om fugleinfluensa på naboøya til det greske turistmålet Chiois - i dag forteller Kroatias største avis Vecernij List om massedød av fugler nær flere turistparadis, blant annet kystbyene Zadar og Split. Også nord i Adriaterhavet ved kystbyen Pula nær den italienske grensen har den kroatiske avisa beretninger om fugledød. Også fra Bosnia, Serbia og Makedonia har det kommet tilsvarende meldinger siste døgnet, ifølge Expressen. Tidligere har vi meldt om fugleinfluensa i Romania og Asia.

En ufarlig variant funnet i Norge

Det er så langt funnet et lite sykdomsfremkallende fugleinfluensavirus i ville ender i Norge, men dette medfører ingen fare, ifølge Veterinærinstituttet.

Det er funnet influensavirus i 10 prosent av prøvene som er tatt av norske ender skutt på jakt i høst. Men ingen av funnene er av den aggresive typen H5N1. Funnene er dessuten som forventet, og tilsvarer nivåer som er påvist i andre nordiske land.

Krisemøte i EU

- En global trussel, lyder den første offisielle karakteristikken fra EUs ekstraordinære utenriksministermøte i Luxembourg i formiddag med influensafaren som eneste sak på kartet. EU-ministrene vil forberede en verdensomspennende plan for å hindre den største influensapendemien siden 1918. Da mistet over 40 millioner mennesker livet.

Folkehelseinstituttet vil likevel ikke fraråde nordmenn mot å dra på ferie til truede områder i sør-Europa eller Sørøst-Asia.

- Det er foreløpig ingen turister som er registrert smittet av fugleinfluensa. Alle de drøyt 60 døde i Asia er mennesker som jobber tett med oppdrett og slakt av fjærkre, og foreløpig er det ikke noen grunn for turister til å være redde når de holder seg unna fuglemarkeder og gårdsbruk, sier overlege Bjørn Iversen til Dagbladet.no.

Medisin - ikke vaksine

Forskerne har ennå ikke funnet noen effektiv vaksine mot den agressive virusvarianten H5N1, som er konstatert i døde fugler i Tyrkia. Analysene av døde fugler i Hellas og Kroatia er ennå ikke klare.

Folkehelseinstituttet anbefaler ordinær influensavaksine, og mener at Norge er godt rustet til å håndtere en hard influensaepidemi.

Norsk Medisinaldepot økte for tre uker siden lageret av influensamedisinen fra 200.000 til 1,4 millioner doser. I verste fall regner helsemyndighetene med at hver tredje nordmann kan bli rammet.

Landbruksproblem

Folkehelseinstituttet betrakter foreløpig fugleinfluensaen som et problem for landbruket og fuglelivet.

- Vi har ingen detaljkunnskaper om den nylig observerte fugledøden i Kroatia, men har regnet med at det vil spre seg rundt Middelhavet, Svartehavet og i Nord-Afrika. Det passer inn i fuglenes trekkruter om høsten, sier overlege Bjørn Iversen.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med en plan for å hindre smittefare nordover og hvordan en smitte til for eksempel norske hønsehus skal håndteres. Fugleinfluensaen behandles som en såkalt A-sykdom, men smittefaren regnes ikke som spesielt høy her før trekkfuglene kommer tilbake til våren.

Reiseselskapet Lilleput Reiser i Drammen har sesongens to siste charterturer til Hellas nå med 132 norske turister på influensatruede Chios og 120 på Pelopones. Alle blir fram til lørdag som planlagt.

- Vi har fulgt helsemyndighetenes løpende råd og gått aktiv ut til våre reisende med beskjed om ikke å bekymre seg. Vi har heller fått noen tilbakemedlinger om folk som vil hjem før tiden, sier daglig leder Frode Schiøtz i Lilleput Reiser til Dagbladet.no.

Selv har han ingen planer om å avlyste sin egen fereie seinere i høst til Thailand.

BADEIDYLL: fortsatt selv om fugledøden har komemt til Kroatia-kysten.
DUBROVNIK: Trygt for turister, ikke for fugler.
:FORELØPIG LANDBRUKSPROBLEM: overlege Bjørn Iversen advarer foreløpig ikke turister mot områder med fugledød.
SPLIT: Fugledøden har kommet til Kroatias fremste turistmål.