- Fugledødsfallene er fremdeles et mysterium

Obduksjonen av de døde fuglene i Sverige viser mystiske indre blødninger.

MYSTISK: Obduksjonen av de døde fuglene i Sverige viser mystiske indre blødninger. I går ble nærmere 100 døde fugler funnet på bakken i Falköping i Sverige. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MYSTISK: Obduksjonen av de døde fuglene i Sverige viser mystiske indre blødninger. I går ble nærmere 100 døde fugler funnet på bakken i Falköping i Sverige. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er et mysterium, og jeg har aldri sett noe lignende. Det er svært uvanlig at kaier dør på denne måten på vinteren, sier Anders Wirdheim ved Sveriges Ornitologiske Forening til Expressen.

Sent i går kom obduksjonsrapporten etter de at nærmere 100 fugler ble funnet døde på bakken i Falköping i Sverige.

Indre blødninger Til tross for at fuglene var uskadede på utsiden, skal de ha blitt utsatt for akutt stump vold, ifølge obduksjonsrapporten.

- De hadde ingen tegn til sykdom eller infeksjon, men når vi åpnet dem så vi at de hadde indre blødninger, sier statszoolog Marianne Elvander til Expressen.

I går ble det spekulert i om fuglene kan ha blitt påkjørt av biler, men ifølge Elvander hadde ingen av fuglene ytre skader.

- De var helt intakte på utsiden slik at de ikke kan ha kommet under noen av hjulene, sier hun.

Dyreeksperter i Sverige vil nå fortsette å undersøke fugledøden.

Fellestrekk mellom Sverige og USA Før gårsdagens mystiske funn, har mann funnet døde fugler på samme måte to steder i USA. Nyttårsaften ble det meldt om over 1000 døde fugler i byen Bebee i Arkansas i USA, og ifølge flere eksperter kan det ha vært nyttårsraketter som kan ha skremt fuglene og fått dem til å fø av stress.

NÆRMERE HUNDRE DØDE FUGLER: Her i Falköping ble det funnet nærmere 100 døde fugler i går.  Foto: Expressen/Leserbilde
NÆRMERE HUNDRE DØDE FUGLER: Her i Falköping ble det funnet nærmere 100 døde fugler i går. Foto: Expressen/Leserbilde Vis mer

Generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken, har tidligere sagt til Dagbladet at han ser fellestrekk mellom fugledødsfallene i USA og Sverige.

Solbakken mener fugleartene i tilfellene har lignende oppførsel ved at de overnatter samlet i større flokker, og at de har flydd på natterstid selv om det er uvanlig for sin art på denne tiden av året.

- Årsaken til at fuglene i Sverige har flydd så sent, kan forklares ved at de har blitt skremt av noe. Når de har kommet seg opp i lufta, kan de da ha kollidert med ledninger, bygninger, lysstolper, lastebiler eller lignende, forklarer han.

Solbakken mener derimot at fuglene i USA kan ha blitt skremt opp fra sin overnattingsplass av nyttårsraketter og deretter kollidert med ulike gjenstander mens de fløy forvirret rundt i veldig lav høyde. Vitnebeskrivelser fra USA tyder på dette, sier han. Men at fuglene i Sverige kan ha opplevd det samme, tviler han derimot på.

FELLESTREKK MED USA: Generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken, har tidligere sagt til Dagbladet at han ser fellestrekk mellom fugledødsfallene i USA og Sverige. Her i Bebee i Arkansas i USA ble over 1000 fugler funnet døde nyttårsaften. Foto: EPA/Warren Watkins/The Daily Citizen/Scanpix
FELLESTREKK MED USA: Generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken, har tidligere sagt til Dagbladet at han ser fellestrekk mellom fugledødsfallene i USA og Sverige. Her i Bebee i Arkansas i USA ble over 1000 fugler funnet døde nyttårsaften. Foto: EPA/Warren Watkins/The Daily Citizen/Scanpix Vis mer