Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fuglehund i strupen - her ligger rådyret

Viltnemnd-sjef: - De verste skadehundene. Det er grunner til båndtvang.

DREPT AV LØSHUND: Viltnemda i Oslo ikke i tvil om hva som forårsaket lidelsene og dødsfallet til dette rådyret i turområde på Bøler. Foto: Thomas Gunnestad. Vis mer

Like dyrisk og lidelsesfullt som på disse bildene kan det gå før du rekker å blunke, dersom du ikke respekterer den lovpålagte båndtvangen for hunder mellom 1. april og 20. august.

I begge tilfellene har løshunder bitt i hjel husdyr eller skogens dyr tett på folks trimløype eller hjem.

Den ett år gamle rådyrbukken som ble funnet bitt i turterreng og kjempende for livet i minst to timer noen minutter fra bebyggelsen på Haraløkka i bydelen Bøler i Oslo, har skapt forargelse og stort engasjement på Facebook-gruppa Østmarka og i Nordstrands Blad.

Gårdbruker Eirik Jensen på Sortland i Nordland var ikke mindre lei seg for dyrenes velferd da han fant to spreke lam og mor ihjelbitt på jordet. Bladet Vesterålen fortalte først om hundeangrepet på Sortland.

Fuglehund og husky

I Oslo var det med stor sannsynlighet en løs fuglehund som tok livet av det halvvoksne rådyret. I Nordland var det en husky som beit over strupen på de tre sauene.

SÅNN JA: Båndtvang for alle hunder fra 1. april til 20. august. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek, NTB Scanpix.
SÅNN JA: Båndtvang for alle hunder fra 1. april til 20. august. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek, NTB Scanpix. Vis mer

Lokalkjente Thomas Gunnestad ble varslet av en venninne på søndagstur om det døende rådyret. Han guidet viltnemndas mann fram til stedet. Da var rådyret dødt.

- Sprengte lunger, bittskader i strupen og mange kloremerker på ryggen, beskriver Gunnestad på Facebook etter å ha fulgt undersøkelsen til viltnemndas representant.

- Ut fra bitemerkene og kloringen slo han fast at det ikke var gaupe eller ulv som hadde angrepet rådyret, men overveiende sannsynlig en hund, sier Gunnestad til Dagbladet.

Han grøsser av beskrivelsene til venninnen som fant rådyret mens det ennå var i live. Det var hennes hund i bånd som markerte at det lå noe der.

Eieren til den frittgående drapshunden har ikke meldt seg.

- Veldig trist

I Nordland har sauedrapene fått en forklaring.

- Det var en løs husky som gikk rett strupen på sauene. Lammene hadde allerede begynt å vokse seg til og blitt mer robuste enn de nyfødte. Det er veldig trist dyrevernmessig, men i dette tilfellet er ikke husky-eieren å klandre for å ha gitt blaffen i båndtvang, sier gårdbruker Eirik Jensen til Dagbladet.

Huskyen vred seg løs da eieren skulle sette på sele.

DØDELIG HUNDEANGREP: Søye og to lam angrepet av løs husky i Sortland i Nordland. Foto: Kristiane Jensen.
DØDELIG HUNDEANGREP: Søye og to lam angrepet av løs husky i Sortland i Nordland. Foto: Kristiane Jensen. Vis mer

Det var en løs fuglehund i syne som gjorde at den sterke huskyen slet seg løs mens eieren holdt på med selen.

- Hundeeieren oppførte seg eksemplarisk da uhellet hadde skjedd. Uansett er dette en trist bekreftelse på hva løshunder kan forårsake i lammesesongen, sier gårdbrukeren.

Seksjonsleder Knut Johansson i Bymiljøetaten i Oslo har det administrative ansvaret for viltnemnda i vår hunderike hovedstad. Eller «dyrevelferdens Røde Kors», som han kaller de som rykke ut til dyreulykker.

Han er veldig klar på hvorfor det er båndtvang mellom 1. april og 20. august, ikke året rundt: 1. for å verne husdyr på beite, 2. for å verne fugl og ville dyr i ynglesesongen.

Og når hundeeierne svikter, er seksjonslederen like klar på hvilken hundetype som dominerer skadesaker i hans store distrikt.

Fuglehunder verstinger

- Det er fuglehunder, med stor overvekt av settere. Og de har ofte eiere som ikke er jegere, og ikke kan nok om hundenes naturlige instinkter, sier Johansson til Dagbladet.

Han har sett bilder og vært i kontakt med viltnemndas mann som ble tilkalt til rådyret på Bøler sist helg.

HALVDØD I MINST TO TIMER: En turgåer med hund i bånd fant dette halvoksne rådyret i turområde på Bøler i Oslo. Foto: Thomas Gunnestad.
HALVDØD I MINST TO TIMER: En turgåer med hund i bånd fant dette halvoksne rådyret i turområde på Bøler i Oslo. Foto: Thomas Gunnestad. Vis mer

- Det meste tyder på at det er en løs fuglehund som angrep, sier han.

Som ferskest viser han til to eksempler fra en inspeksjonsrunde han hadde i Nordmarka rett etter soloppgang onsdag, på strekningen Bogstad - Tryvann - Skjennungen - Ullevålseter - Sognvann.

- Der traff jeg to voksne hundeeiere med hver sin løse fuglehund på tur. Hundene var hundre meter eller drøyt det fra eierne.

Sjanseløse

- Hadde ikke eierne kontroll?

- Nei. De er sjanseløse når hundene med sitt instinkt oppdager storfugler som røy og orrhøner med reir på bakken. Da er ikke minst fuglene og ungene sjanseløse. I tilfellene onsdag morgen må jeg legge til at begge hundeeierne reagerte positivt da jeg minnet om båndtvangen.

- DYREVELFERDENS RØDE KORS: seksjonsjef Knut Johansson, Oslo kommunes bymiljøetat. Foto: Privat.
- DYREVELFERDENS RØDE KORS: seksjonsjef Knut Johansson, Oslo kommunes bymiljøetat. Foto: Privat. Vis mer

- Finnes det lyspunkter i respekten for båndtvang i Oslo-området?

- Ja, mange observasjoner tyder på at hundeeiere er blitt mer lovlydige og fornuftige i Østmarka. Det gjelder både å respektere båndtvangen og attpåtil bruke kortere bånd. Det har nok sammenheng med at eierne er redd for at kjæledyret skal bli ulvemat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!