Fugleinfluensa-alarmen avlyst

Men ekspertene vet ikke hvorfor alt har gått bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekspertene fryktet det verste og forberedte seg deretter. Men fugleinfluensaen og det fryktede H5N1-viruset kom aldri til Norge med trekkfuglene, og beredskapen er trappet ned til nær null. Det er lenge siden myndighetene opphevet forbudet mot å ha høns og gjess utendørs.

- Fra i vinter har vi undersøkt om lag 1.600 døde fugler, men ingen har hatt det farlige viruset. Etter juni har vi knapt fått en eneste fugl, sier avdelingsdirektør Jorunn Jarp ved Veterinærinstituttet. Verken hun eller andre eksperter har noen forklaring på hvorfor alt har gått mye bedre enn fryktet.

Det var særlig døde ender, gjess, svaner og falker som ble sendt til Veterinærinstituttet i vinter. Nå skal instituttet sjekke prøvene fra de døde fuglene om igjen for å finne ut om det er andre dødsårsaker enn en uvanlig tøff vinter.

- Det ser ikke ut til at fugleinfluensa har vært noe problem i Europa med unntak av Romania og Tyrkia. Vi kan gjerne oppsummere at fugleinfluensaen er avlyst, i alle fall til over sommeren, sier Jarp.

Også Norsk Ornitologisk Forening er overrasket over at fugleinfluensaen ikke kom med trekkfuglene.

- Ingen hadde kunnskap om hva som ville skje, men som alle andre hadde vi forventet sykdom hos fugler her. Det var rene hysteriet over henvendelsene hit før trekkfuglene kom nordover igjen, sier informasjonskonsulent.

Ternene forsvinner

- Er det noe annet alvorlig fra fugleverdenen dere setter fokus på nå som dette problemet er ute av verden?

 VETERINÆRINSTITUTTET  har sjekket 1600 døde fugler uten å finne spor av H5N1-viruset. Her undersøker veterinær Bjørn Ytrehus en død stokkand i februar i år. Arkivfoto: Scanpix.
VETERINÆRINSTITUTTET har sjekket 1600 døde fugler uten å finne spor av H5N1-viruset. Her undersøker veterinær Bjørn Ytrehus en død stokkand i februar i år. Arkivfoto: Scanpix. Vis mer

- Vi vet ikke om det er ute av verden. Den neste spennende observasjonen blir om det skjer noe med helsetilstanden når ungfuglene samles på vårmarkene før de flyr sørover til høsten. Det minst hyggelige om dagen er den ulovlige jakten av trekkfugler i nett og på limpinner i Middelhavsområdet og Malta spesielt. Og vi er bekymret for den kraftige nedgangen i ternebestanden på Vestlandet. Det er noe galt med næringstilgangen i havet.

- Skjer det noe hyggelig?

- Bestanden av havørn og vandrefalk er i sterk framgang igjen. Havørnen på grunn av totalfredning og vandrefalk etter at DDT og andre miljøgifter ble forbudt. DDT førte til at eggskallene gikk i stykker før fuglene ble klekket, sier Myklebust.

130 døde mennesker

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har registrert 228 tilfeller der fugleinfluensa har smittet over på mennesker. 130 av de smittede er døde, de fleste i Vietnam og Indonesia.

Her er statistikken.

AVLYST : Alarmberedskap for fugleinfluensa er nede på tilnærmet nullnivå til over sommeren, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet.