Fugleinfluensa i Danmark

- Tamfugl må holde seg inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er oppdaget fugleinfluensa på en gård på Fyn i Danmark. Besetningen på 2000 fjærkre skal destrueres.

Det er første gang på to år at den fryktede dyresykdommen bryter ut i Danmark.

Gården som er rammet, ligger ved Stenstrup på Danmarks tredje største øy. De 2000 fuglene skal avlives tirsdag.

«Portforbud» for fugler

Restriksjonene på fjærkreholdet som ble innført 10. mars, vil dermed ikke bli opphevet som planlagt.

- Vi vurderer situasjonen med betydelig alvor fordi Danmark er så nær oss og fordi det er så omfattende løpende kontakt mellom de to land, sier seksjonssjef Solfrid Åndal i Mattilsynet til NTB.

Hun bekrefter at de restriksjonene som ble innført da trekkfuglene begynte å komme i mars, ikke vil bli opphevet som planlagt i begynnelsen av mai.

- Det viktigste tiltaket er at vi fortsetter «portforbudet» for tamfugl, sier Åndal. I tillegg oppfordrer vi nå publikum til å varsle funn av døde fugler mens de kommersielle aktørene blir bedt om å sette i verk de tiltak som de er orientert om å bruke for å beskytte seg, sier seksjonssjefen.

Alvorlig

Hun regner med at det ganske snart vil komme en forskrift fra EU som vil legge begrensninger på import av levende fugl og forskjellige produkter knyttet til fjærfehold.

Åndal sier det selvsagt er dramatisk for dem som rammes og må destruere en hel besetning, men også for alle andre med fjærfe er det grunn til å se alvorlig på situasjonen.

- Det er nærheten til Danmark som gjør at vi ser mer alvorlig på denne saken enn når det kommer lignende meldinger fra land lenger øst og sør i Europa, sier Åndal.

(NTB)