Fugleinfluensa i England - risikosone etablert i Sør-Norge

Bekrefter funn av den dødelige H5N1-varianten av fugleinfluensaen på kalkunfarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-kommisjonen bekrefter i dag at fugleinfluensaen som har brutt ut på Bernard Matthews farm er H5N1-varianter som er dødelig for mennesker. 160 000 kalkuner vil bli slaktet, melder BBC.

Sperrer grensene for fugleimport

Både EU og norske myndigheter reagerer umiddelbart de nye, alvorlige utbruddene av fugleinfluensa. Alt handel med fjærkreprodukter og levende dyr fra et område ti kilometer rundt utbruddet er forbudt i hele EU og Norge.

Dagbladet.no kom tidligere i dag i skade for å melde at all omsetning av fjærkre over landegrensene blir sperret. Det er ikke tilfelle.

Det etableres derimot en risikosone i hele Norge sør for Nordland fylke. Her skal alt fjørfe holdes slik at det ikke kommer i kontakt med andre fugler. Det betyr at de må holdes inne eller under netting eller lignende.  Alle som driver med fjørfe i disse områdene må melde fra til Mattilsynet.

Bønder og fjørfeholdere er ansvarlig for at høner, ender og gjess ikke kan komme i kontakt med ville fugler som er spesielt utsatt for det livsfarlige H5N1-viruset.

Særlig måker, ender, gjess og svaner er regnet for smittebærere, opplyser seniorrådgiver Eivind Liven i Mattilsynet til Dagbladet.no.

- Vi tar situasjonen som nå er oppstått i Storbritannia med største alvoret. For noen dager siden kom det også meldinger H5N1-virus i Ungarn og på tre gårder i Krasnodar nordøst for Svartehavet i Russland. Det er også ubekreftede meldinger om utbruddet lenger øst i Russland, i Sibir, sier Liven.

Fugleinfluensa i England - risikosone etablert i Sør-Norge

Det er en rekke uavklarte spørsmål om dagens funn på det store kalkunlegget i England, blant annet om det er det gamle, velkjente viruset eller en ny variant av H5N1.

Det er denne varianten av fugleinfluensa som er farlig for mennesker, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) har foreløpig registrert 164 døde mennesker og 270 som er smittet av dette viruset fra fugler. De fleste dødsfallene er registert i Asia, hovedsaklig i Vietnam og Indonesia.

Den østlige delen av Tyrkia er nærmeste landet til Norge der mennesker er døde av H5N1, som tidligere er registrert i Danmark og Sverige uten at mennesker er blitt alvorlig syke i våre naboland.

Det var i oktober 2005 at landbruksmyndighetene innførte restriksjoner på frittgående høns og andre husfugler i Norge. Disse tiltakene blir delvis gjeninnført i dag.


Urovekkende dødelighet


På the Bernard Matthews farm er det rundt 160 000 kalkuner, så langt har 2 600 dødd av fugleinfluensa, melder BBC. Tidligere denne uken oppdaget bonden at noe var galt, da 71 kalkuner døde.

Neste dag døde 186, mens det største antallet, 1 500 kalkuner, døde torsdag 1. februar. Da tilkalte bonden dyrlegen, som igjen slo alarm til det britiske Miljø- og landbruksdepartementet (DEFRA).Ikke importerte
DEFRA har stengt av gården, og opprettet en tre kilometers beskyttelsessone rundt gården. En ti kilometers overvåkningssone skal også opprettes. En talskvinne for DEFRA sa tidligere at det ikke er noen grunn til panikk siden risikoen for smitte til mennesker er veldig lav.

Bart Dalla Mura, salgsdirektør på Bernard Matthews farms, har ifølge BBC uttalt at kalkunene ikke er importerte, men derimot klekket ut  og oppvokst innendørs på gården.

Fugleingfluensa ble først oppdaget i England i mars 2006, da en villsvane med H5N1-viruset ble funnet død i Fife. I mai i fjor ble 30 000 kyllinger slaktet i Norfolk som er nabokomunnen til Suffolk. Kyllingene hadde H7-varianten av viruset.

Dagbladet.no følger saken.

SPERRES AV:</B> Politiet har sperret av gården i 3 km omkrets.