Fugleinfluensa i Karlskrona

Svenske myndigheter i krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den farlige formen for fugleinfluensa har nå blitt funnet også i Blekinge, melder SVTs Sydnytt.

Det er ei nå død and som ble funnet på øya Stumholmen sentralt i Karlskrona, som bærer på den aggressive formen av fugleinfluensa. Øya inneholder boligområde, førskole og et velbesøkt museum.

- Jeg reagerte på at det var så mange døde fugler på ett sted, og tenkte umiddelbart på fugleviruset. Det var ille å se dem lide slik, sier Daniel Rosén, som fant fuglene, til Blekinge Läns Tidning.Länsstyrelsen i Blekinge hadde tidlligere i dag krisemøte med Jordbruksverket for å avgjøre hvilke tiltak som skal settes inn, melder Aftonbladet.

Rundt funnstedet er det opprettet en sikkerhetssone i en radius på tre kilometer, samt en overvåkingssone på ei mil. Innenfor sonene gjelder restriksjoner som gjelder håndtering av tamfugler. Det er foreløpig ikke innført tiltak for å beskytte mennesker.

H5N1 bekreftet i Oxelösund

Tre ender som ble funnet i Oxelösund i Södermanland, bekreftes nå å være bærere av det farlige H5N1-viruset, og de samme tiltakene som i Blekinge blir nå iverksatt. I tillegg innkalles mannskaper fra heimevernet for å søke etter smittede fugler i havneinnløpet der de tre endene ble funnet.

Tidligere har to døde fugler som ble funnet ved kjernekraftverket OKG utenfor Oskarshamn sørøst i Sverige, blitt bekreftet rammet av et H5-virus. Ifølge eksperter dreier seg trolig om den farlige H5N1-varianten, men det blir først klart mot slutten av uka.

De nye funnene kommer ikke overraskende på Jordbruksverket, som regner med at det  vil dukke opp flere tilfeller av smitten.

BEKREFTET FUGLEINFLUENSA I KARLSKRONA:  Foto fra Google Earth
BEKREFTET FUGLEINFLUENSA I KARLSKRONA: Foto fra Google Earth Vis mer

- Vårens utbrudd vil trolig kulminere om omtrent to uker. Da kommer trekkfuglene tilbake fra sørvest. Etter det vil utbruddet gi seg for denne gangen, sier Olov Andersson ved Statens veterinärmedicinska anstalt til Tidningarnas Telegrambyrå.

Det niende landet

Sverige er det niende EU-landet som rammes av viruset. H5N1 nådde Europa i oktober i fjor. Det har nå blitt konstatert i Bosnia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn og Østerrike. Mange EU-land har beordret fugeloppdrettere til å holde tamfugler innendørs. Etterspørselen etter fugl har sunket i hele Europa, i Italia med hele 70 prosent.

Viruset som er påvist i Sverige, dreier seg mest sannsynlig om det samme viruset som er påvist i Russland og Kina. Mandag døde ei ni år gammel kinesisk jente av viruset, som dermed har krevd ti menneskeliv i Kina. Ifølge WHO har til sammen 94 mennesker mistet livet på grunn av fugleinfluensa, de aller fleste i Asia.

På den tyske øya Rügen i Østersjøen er H5N1 påvist hos tre katter.

Les Folkehelseinstituttets informasjon om fugleinfluensa her.

SMITTET: Den syke anda som ble funnet i Karlskrona, bekreftet smittet av H5N1 og seinere avlivet.