Fugleinfluensa i Sverige

Det er funnet to døde ender i Oskarshamn med H5N1-viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Expressen melder at Statens veterinärmedicinska anstalt bekrefter at to andefugler, som ble funnet i Oskarshamn, bærer det fryktede fugelinfluensaviruset H5N1. Svenske medier sier fuglene er av arten toppand.  

Mellom 35 og 40 døde fugler er undersøkt i Uppsala. Klokka tolv i dag ble det klart at to av dem er døde av det fryktede viruset. 

Beskytte tamfuglene

- Dette er alvorlig. Men ikke uventet og vi er godt forberedt, sier landbruksministeren i Sverige på pressekonferansen i formiddag.

Leif Denneberg, sjefsveterinær i Jorbruksverket, sier det viktigste nå er å forhindre at smitten kommer over til tamfugl. Da øker risikoen for at mennesker vil bli smittet.

- Vi har sendt en utrykningsgruppe med blant annet veterinærer til stedet der de smittede fuglene ble funnet. Vi vil opprette en operasjonssentral og sperre av området. Ved hjelp av overvåking og kontroller håper vi å hindre at smitten kommer over til tamfugl, sier Denneberg.

Menneskene på stedet er utstyrt med beskyttelsesdrakter, hansker og masker.

Alle som har tamme fulger i dette området rundt Oskarshamn bes nå rapportere til myndighetene.

FOTO: Scanpix.
FOTO: Scanpix. Vis mer

- Så vidt vi vet er det ingen store besetninger i nærheten. Men vi skal ut til alle besetninger og ta prøver av fuglene.

I tillegg blir det restriksjoner på transport på fjærkre og fjærkreprodukter.

Kan være i Norge
Magne Myklebust i Norsk Ornitologisk Forening utelukker ikke at fugleinfluensaen allerede er i Norge .

- Det kan vi ikke utelukke.  Kanskje vil den bli påvist her i landet i løpet av kort tid, sier Myklebust.

Han forteller at tamfugl er mest utsatt. Villfugl er mer motstandsdyktig fordi den generelt har en større genetisk variasjon.

- Svaner, gjess og ender ser ut til å være mest utsatt. Det er tendensen i funnene som er gjort i Europa.

Norsk Ornitologisk Forening er blitt "nedringt" om fugleinluensa de siste tre ukene.

- Folk lurer på om ville fugler kan spre influensa, og slik ser det ut i dag. Mange lurer også på opprinnelsen til sykdommen, og det ser ut til å være i fjørfebesetninger. Dessuten lurer mange på om ville fugler kan smitte H5N1 til mennesker.

Ingen påvist i Norge

- Ingen av de innsendte døde fuglene som er undersøkt pr. i formiddag, har H5N1-viruset, opplyser fungerende adm. direktør Jannicke Utne Skåre ved Veterinærinstuttet til Dagbladet.no. I går kveld var det undersøkt i alt 28 fugler, i løpet av dagen er flere sjekket.

- Funn i Sverige vil ikke påvirke situasjonen her i landet. Vi holder fast ved de beredskapsplanene som er lagt, sier Utne Skåre til Dagbkladet.no  

Spres raskt
Sverige er det niende EU-landet som rammes av viruset. H5N1 nådde Europa i oktober i fjor. Det har nå blitt konstatert i Bosnia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn og Østerrike.

Mange EU-lander har beordret fugeloppdrettere til å holde tamfugler innendørs. Etterspørselen etter fugl har sunket i hele Europa, i Italia med hele 70 prosent.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Frykter du fugleinfluensaen?

HANNFUGL Dette er en hannfugl av andearten brunnakke. To andefugler er funnet døde i Sverige av H5N1-viruset. Disse endene er vanlige over hele Norge. Hannen er rødbrun på hodet, hunnen er brun over hele kroppen.