Fugleinfluensa

Fugleinfluensa med høy dødelighet påvist i Ungarn, Nederland, Polen, Danmark, Tyskland, Kroatia, Østerrike og Sveits

Virusvarianten har svært høy dødelighet.

ADVARSEL: I den tyske byen Grumby er det satt opp skilt om fugleinfluensa. Foto: Sebastian Iwersen/Nordpresse/Reuters
ADVARSEL: I den tyske byen Grumby er det satt opp skilt om fugleinfluensa. Foto: Sebastian Iwersen/Nordpresse/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at H5N8-viruset, mer kjent som Fugleinfluensa, er oppdaget på ville andefugler på øya Møn og i København i Danmark.

PÅVIST:  H5N8-viruset er påvist hos fugler i flere europiske land, blant annet Tyskland. Her tar veterinærer prøver av døde ender i Dersau tidligere denne uka. Foto: Tnn/dpa/Scanpix
PÅVIST:  H5N8-viruset er påvist hos fugler i flere europiske land, blant annet Tyskland. Her tar veterinærer prøver av døde ender i Dersau tidligere denne uka. Foto: Tnn/dpa/Scanpix Vis mer

Fra slutten av oktober til midten av november 2016 har det vært flere funn av alvorlig form for fugleinfluensa H5N8 i en rekke europeiske land.

- Det finnes både milde og alvorlige former for fugleinfluensa, og mange av påvisningene som er gjort i europeiske land de siste månedene er av samme type alvorlig fugleinfluensa, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud ved seksjon dyrehelse hos Mattilsynet.

- Hvor alvorlig er denne varianten?

- Den er høypatogen. Det vil si at den har høy dødelighet, nær 100 prosent når den kommer inn i fjørfehold. I tillegg er den svært smittsom.

Åtte land

Den alvorlige virusvarianten ble først oppdaget hos en hos en svane sørøst i Ungarn i slutten av oktober. Etter noen dager ble en besetning i nærheten med 10 200 slaktekalkuner smittet av det samme viruset, ifølge Mattilsynet.

ANALYSER: Veterinærer ved State Veterinary Examination Office i Aulendorf, Tysklland,  tar prøver av villfugl de frykter er smittet av viruset. Foto: EPA/FELIX KAESTLE / SCANPIX
ANALYSER: Veterinærer ved State Veterinary Examination Office i Aulendorf, Tysklland,  tar prøver av villfugl de frykter er smittet av viruset. Foto: EPA/FELIX KAESTLE / SCANPIX Vis mer

I begynnelsen av november har det vært funnet flere tilfeller av den samme subtypen av viruset hos døde ville andefugler funnet ved Bodensee, på grensa mellom Tyskland, Sveits og Østeriket.

Dette viruset har også blitt funnet hos døde andefugler nordvest i Polen og nord i Tyskland.

Andre europeiske land som har fått påvist smitten er Nederland og Kroatia.

I Norge

En hovedutfordring for smittevern er at viruset er hos ville fugler, som man ikke har noen kontroll over.

I Norge er Veterinærinstituttets vurdering at risikoen for smitte til norske fjørfehold er liten slik situasjonen er nå.

Baalsrud i Mattilsynet forteller at myndighetene likevel er på vakt.

TYSKLAND: En død and i Lake Constance i Ueberlingen i Tyskland. Foto: FELIX KAESTLE/dpa
TYSKLAND: En død and i Lake Constance i Ueberlingen i Tyskland. Foto: FELIX KAESTLE/dpa Vis mer

- Vi følger med på situasjonen og får melding hver gang det hver gang det påvises fulgleinfluensa. Vi har felles regler med EU for overvåking og melding av påvisninger og tiltak. Dersom dette skulle dukke opp i Norge, har vi planer liggende.

Avisa Daily Express skriver at man frykter en epidemi i Europa nå.

- Vi må alltid være forberedt på en epidemi. Om vi frykter det spesielt nå, er vanskelig å svare på, sier Baalsrud til dette.

Nye utbrudd

Et høypatogent fugleinfluensavirus, som H5N8-viruset, er aldri blitt påvist i Norge.

- Utfordringen nå er at dette forekommer hos ville fugler, som vi ikke har styring på. De har sine fugletrekk og på denne tida av året flyr de stort sett fra øst mot vest. Ifølge Veterinærinstituttet er det ingenting ved disse fugletrekkene som gjør at vi skal ha stor risiko, men det kan forandre seg.

I går be det registrert nye alvorlige utbrudd i Tyskland, Sveits og Østerrike, ifølge Fortune.

I Tyskland har også tamfugler blitt smitta, melder tyske medier. I Schleswig-Holstein blir 30 000 kyllinger avlivet etter at de igjen har påvist H5N8-virus. Et område på tre kvadratkilometer sperres av, og landets landbruksminister Christian Schmidt sier at myndighetene jobber med krisehåndtering.

Kan mutere

Risikoen for at viruset skal smitte til mennesker i Norge vurderes i dag som ekstremt lav, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- Det er ikke rapportert om smitte til mennesker, understreker de.

Likevel er frykt for at virus hos dyr kan mutere og smitte over til mennesker, reell, mener Baalsrud hos Mattilsynet.

H5N8: Fugleinfluensavirus A(H5N8) ble påvist i 2010 i Asia, og har siden blitt påvist i en rekke land på flere kontinenter. I 2014 forårsaket viruset utbrudd i villfugl og fjørfebesetninger i Tyskland, Storbritannia, Italia og Nederland. I tillegg ble viruset også påvist hos fugl Asia og Nord-Amerika og Russland. Foto: EPA/FELIX KAESTLE/SCANPIX
H5N8: Fugleinfluensavirus A(H5N8) ble påvist i 2010 i Asia, og har siden blitt påvist i en rekke land på flere kontinenter. I 2014 forårsaket viruset utbrudd i villfugl og fjørfebesetninger i Tyskland, Storbritannia, Italia og Nederland. I tillegg ble viruset også påvist hos fugl Asia og Nord-Amerika og Russland. Foto: EPA/FELIX KAESTLE/SCANPIX Vis mer

- Vi har et arbeid på verdensbasis omkring kunnskap om og farer for at nye virus muterer så de utgjør en fare for mennesker. Vi er engstelige for at vi på et tidspunkt får en ny pandemi, men om det vil skje i år, om fem år - eller om 200 år, vet vi ikke, sier hun.

Risikobilde

Mattilsynet skriver på sine nettsider at dagens situasjon åpner for en viss mulighet for smitteoverføring til søndre del av Norden (Sør-Sverige/Østersjøen/Danmark) via ender som trekker fra de nevnte hekkeområdene i Vest- og Øst-Russland til overvintringsområder i Vest-Europa.

- Dette trekket vurderes, som allerede nevnt, å berøre Norge i svært liten grad. Men ved klimatiske endringer med lave temperaturer og islegging av deler av Østersjøen vil risikofuglearter som ender og gjess kunne tvinges å forflytte seg til søndre deler av Norden og Vest-Europa. Vi vil da stå overfor et helt annet risikobilde, skriver Mattilsynet.

Og fortsetter:

- Situasjonsbildet kan som nevnt endres og i mars begynner fugletrekk som også berører våre landområder. Det er derfor all grunn til at vi også er oppmerksomme på risikofaktorer og tiltak som kan redusere smitterisiko.