Fugleinfluensa

Fugleinfluensa med høy dødelighet påvist i Ungarn, Nederland, Polen, Danmark, Tyskland, Kroatia, Østerrike og Sveits

Virusvarianten har svært høy dødelighet.

ADVARSEL: I den tyske byen Grumby er det satt opp skilt om fugleinfluensa. Foto: Sebastian Iwersen/Nordpresse/Reuters
ADVARSEL: I den tyske byen Grumby er det satt opp skilt om fugleinfluensa. Foto: Sebastian Iwersen/Nordpresse/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at H5N8-viruset, mer kjent som Fugleinfluensa, er oppdaget på ville andefugler på øya Møn og i København i Danmark.

Fra slutten av oktober til midten av november 2016 har det vært flere funn av alvorlig form for fugleinfluensa H5N8 i en rekke europeiske land.

- Det finnes både milde og alvorlige former for fugleinfluensa, og mange av påvisningene som er gjort i europeiske land de siste månedene er av samme type alvorlig fugleinfluensa, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud ved seksjon dyrehelse hos Mattilsynet.

- Hvor alvorlig er denne varianten?

- Den er høypatogen. Det vil si at den har høy dødelighet, nær 100 prosent når den kommer inn i fjørfehold. I tillegg er den svært smittsom.

Åtte land

Den alvorlige virusvarianten ble først oppdaget hos en hos en svane sørøst i Ungarn i slutten av oktober. Etter noen dager ble en besetning i nærheten med 10 200 slaktekalkuner smittet av det samme viruset, ifølge Mattilsynet.

I begynnelsen av november har det vært funnet flere tilfeller av den samme subtypen av viruset hos døde ville andefugler funnet ved Bodensee, på grensa mellom Tyskland, Sveits og Østeriket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer