- Fugleinfluensa overført mellom mennesker i Kina

Det første tilfelle av direkte smitte mellom personer.

DØDELIG: Kinesiske forskere har rapportert det første tilfelle av direkte smitte mellom mennesker av fugleinfluensaviruset som har krevd over 40 menneskeliv siden mars. Foto: AP Photo/CDC, C.S. Goldsmith, T. Rowe/NTB Scanpix
DØDELIG: Kinesiske forskere har rapportert det første tilfelle av direkte smitte mellom mennesker av fugleinfluensaviruset som har krevd over 40 menneskeliv siden mars. Foto: AP Photo/CDC, C.S. Goldsmith, T. Rowe/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske forskere har rapportert det første tilfelle av direkte smitte mellom mennesker av fugleinfluensaviruset som har krevd over 40 menneskeliv siden mars.

Utviklingen er bekymringsverdig og må følges nøye, skriver forskerne i en artikkel på The British Medical Journals nettsider.

Kineserne understreker imidlertid at viruset H7N9, som antas å smitte fra fugler til mennesker, fortsatt ikke er i stand til å spre seg mellom mennesker.

- Folk må ikke få panikk, sier epidemiolog Chang-jun Bao i Jiangsus smittevernssenter. Den kinesiske provinsen har blitt hardt rammet av H7N9-utbruddet i år.

- Smitteevnen til dette uvanlige viruset var ikke så effektivt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Smittevernseksperter har lenge fryktet at fugleinfluensaviruset kan komme til å mutere slik at det er i stand til enkelt å smitte fra person til person.

I den nye rapporten skriver Bao og hans team om en mann som døde på sykehus etter å ha blitt smittet av H7N9. Angivelig ble viruset overført til hans datter. Hun hadde stelt faren i over en uke og døde senere på sykehus.

Hun skal ikke ha vært i kontakt med potensielt smittet fjærkre, noe som har fått forskerne til å konkludere med at den mest sannsynlige forklaringen på sykdommen er at hun ble smittet av faren.

Virusprøver fra de to pasientene avdekket at de genetisk var «tilnærmet identisk». Men ingen av de 43 andre som hadde vært i nærkontakt med de to pasientene, inkludert sykehuspersonell, er smittet.

Det får forskerne til å beskrive virusets smitteevne som «begrenset og uholdbar».

(NTB)