- Fugleinfluensaen brøt ut for ett år siden

Eksperter mener at fugleviruset allerede forekom i Kina tidlig i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det fryktede fugleinfluensa-viruset har til nå spredd seg til ti land, og frykten for ytterligere spredning er stor.

De første utbruddene i Indonesia ble oppdaget i august, mens Thailand registrerte smitte i november. Kina hevder de første registrerte tilfellene av viruset først kom denne uken.

New Scientist avslørte onsdag at influensautbruddet kan ha startet allerede for ett år siden.

- Faktisk startet utbruddene så tidlig som i første halvdel av 2003, og da trolig i Kina, sier eksperter til tidsskriftet.

De mener at en kombinasjon av dekkoperasjoner fra offiselt hold, samt tvilsom jordbrukspraksis har ført til alle utbruddene som siden er registrert.

Skremmes av vaksinasjonsplaner

De siste årene har det vært en voldsom økning av hønseproduksjon i Asia. I 1997 ble alle høns i Hong-Kong avlivet, etter at fugleviruset H5N1 tok livet av seks mennesker. Kinesiske hønseprodusenter ønsket etter dette ikke å ta noen sjanser, og startet vaksinasjon av fugler.

Ifølge New Scientist kan dette ha vært et feilgrep. Hvis vaksinen ikke passer bra med viruset, som tilfellet nå er med H5N1 som herjer i Asia, kan det fortsatt reprodusere seg selv om de fleste fugler ikke viser tegn på sykdom. På denne måten kan det intensive vaksinasjonsprosjektet i Sør-Kina, ha ført til at viruset har spredd seg uten at det har blitt oppdaget.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har reagert med forferdelse på Indonesias uttalelser om at landet vil bekjempe viruset med vaksinasjon snarere enn å avlive fugler. Det antas at vaksinasjon også kan ha bidratt til opprinnelsen av den siste typen av H5N1.

Tegn til håp

WHO har som førsteprioritet å avverge en epidemi som kan ramme millioner av mennesker. Hittil er under tjue personer blitt registrert med smitten i Thailand, Vietnam og Kambodsja - selv om det trolig eksisterer uregistrerte tilfeller.

- Det er et tegn på håp at så få er smittet i slike folkerike og store områder, sier Klaus Stöhr i WHO.

På et møte i Genevé denne uken rettet WHO en forspørsel til farmasøyt-selskaper og regjeringer om medisiner som kan motvirke fugleviruset. De ønsker seg samtidig vanlig influensavaksine for å forhindre at hønseprodusenter blir smittet av begge virustypene samtidig.

Virkeligheten er at reservene som eksisterer kun utgjør en dråpe i havet.

Spørsmål om fugleinfluensa? Sjekk dagens nettmøte.

<B>BØR HELLER AVLIVES: </B> WHO frykter at vaksinasjon av høns forverrer situasjonen rundt fugleviruset.