Fugleinfluensaen er tilbake

WHO-sjefen advarer mot dødelig fugleinfluensa etter nye utbrudd i Vietnam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember brøt det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 ut på en hønsefarm i Vietnam. Da var det over et år siden det forrige utbruddet, som også rammet mennesker.

Nå sier den nye WHO-sjefen Margaret Chan at viruset fortsatt er en alvorlig verdenstrussel.

- Vi må fortsatt være på vekt, advarer Chan, som også er ekspert på fugleinfluensa.

Fortsatt beredskap

For to år siden var verden i beredskap på grunn av fugleinfluensaen som spredde seg i rekordfart. I Vietnam gikk alarmen på ny i desember.

Nå har myndighetene forbydd rå blodpudding og hønsehold i storbyene, og syndere vil bli straffet.

Dr Hans Troedsson, som er lokalleder for WHO i Vietnam, sier at det kjøligere været og den kommende Tet-festivalen øker faren for at det livsfarlige viruset skal spre seg til mennesker.

- Viruset overlever lenger i vintermånedene, og festivitasen i februar kan ha en negativ innvirkning. Ikke bare er folk mer ute og i bevegelse, men de spiser også mer kylling. Det betyr økning i slakt, handtering og transport av fugl, sier Troedsson til BBC News.

SMITTEFRYKT: Nye utbrudd av fugleinfluensa i Vietnam gjør at myndighetene er i full beredskap. Her vaksinerer helsearbeidere kyllinger på en gård i Nam Dinh provinsen sør for Hanoi. Foto: SCANPIX/AP
SMITTEFRYKT: Nye utbrudd av fugleinfluensa i Vietnam gjør at myndighetene er i full beredskap. Her vaksinerer helsearbeidere kyllinger på en gård i Nam Dinh provinsen sør for Hanoi. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Venter på vaksine

WHO-sjefen varsler sanksjoner mot land som ikke følger opp de strenge kravene til å foreta regelmessige tester, eller hindrer det globale arbeidet for å utvikle en vaksine. Per i dag finnes ingen fullgod vaksine mot viruset.

Margaret Chan tror også at hennes kinesiske bakgrunn vil gjøre det enklere å samarbeide med kinesiske myndigheter, der fugleinfluensa brøt ut først.

Siden 2003 har H5N1-viruset drept minst 153 mennesker i verden. Så langt er smitte til menneske skjedd via direkte kontakt med smittede fugler, men eksperter frykter at viruset kan mutere og skape en pandemi.

Det forrige store utbruddet var i Sør-Korea i november.

I Norge er beredskapen mot det fryktede viruset trappet ned til nær null, og det er lenge siden myndighetene opphevet forbudet mot å ha høns og gjess utendørs.

I fjor undersøkte Veterinærinstituttet ca 1600 fugler, og frykten for at viruset skulle komme til Norge var stor.

KYLLINGSESONG:</B> Myndighetene i Vietnam frykter at den kommende Tet-festivalen kan øke faren for at fugleinfluensaviruset spres seg til mennesker.