Fugleinfluensaen har nådd Filippinene

-Ingen grunn til panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag annonserte myndighetene landet første utbrudd av fugleinfluensa. Men det skal ikke være H5N1, den dødligste typen, sier landbruksminister Arthur Yap i følge AP.

- Det er dermed ingen grunn til å få panikk, sier Yap. Han kom ikke med informasjon om hvor mange fugler som skal være smittet. Filippinene hadde tatt strenge forholdsregler for å unngå at fugleviruset kom til landet. Myndighetene har overvåket migrerende fugler, og det er ikke tillatt å importere fjærkre fra land der viruset er påvist.


Minst 54 mennesker har dødd som følge av sykdommen i Vietnam, Thailand og Kambodsja, flesteparten etter å ha blitt smittet av H5N1viruset. Flere titalls millioner kyllinger har dødd av influensaen eller blitt slaktet etter mistanke om smitte.

WHO har anslått at det er femti prosent sjanse for at viruset muterer. Da risikerer man en ny pandemi lik spanskesyken, som tok livet av tjuefem millioner mennesker i 1918. 

Det er en reell fare for at asiatiske gjess kan spre viruset til Europa.

DØDELIG MAT? Filippinene var lenge et av de få landene i Asia med stor produksjon av fjærkre som ikke hadde fått viruset. Nå er influensaviruset påvist.