Fugleinfluensaen kan ha mutert

Viruset kan være i ferd med å tilpasse seg mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forskerne har funnet genetiske endringer på en av influensaprøvene som ble tatt av to dødsofre i Tyrkia.

Mutasjonen, som lettere lar viruset angripe menneskelige celler, er et steg i retningen av at den lettere smitter mennesker enn fugler - og dermed kan smittes fra menneske til mennesker.

Slår ikke alarm

Verdens helseorganisasjon (WHO) understreker at det er for tidlig å si om mutasjonen er alvorlig, eller bare et enkeltstående tilfelle i den ene prøven.

- Vi tror dette kan være et lite steg på virusets vei til å tilpasse seg mennesker, men vi har bare oppdaget det i ett isolert tilfelle, og det er derfor vanskelig å konkludere. Vi må vente å se hvordan resten av virustilfellene i Tyrkia ser ut, sier virolog Mike Perdue i WHO til nyhetsbyrået AP.

Uvanlig mange smittede

WHO har reagert på at det har oppstått uvanlig mange tilfeller av H5N1-viruset hos mennesker på kort tid i Tyrkia.

I dag økte helsemyndighetene tallet på antall smittede mennesker fra 15 til 18, inkludert tre små barn som allerede er døde.

UVANLIG MANGE: Uvanlig mange mennesker har på kort tid blitt smittet av H5N1-viruset i Tyrkia. Nå har forskerne funnet genetiske endringer på viruset i en av smitteprøvene. Foto: Scanpix
UVANLIG MANGE: Uvanlig mange mennesker har på kort tid blitt smittet av H5N1-viruset i Tyrkia. Nå har forskerne funnet genetiske endringer på viruset i en av smitteprøvene. Foto: Scanpix Vis mer

Alle ofrene har vært i nærheten av fjærkre, og prøver blir nå fortløpende sendt til Storbritannia for analyse.

- Vi har ikke slått alarm ennå, fordi vi har sett denne genetiske endringen tidligere i prøver tatt i Sør-Kina i 2003. Det viste seg å ikke endre virusets kurs, adferd, eller mønster i forhold til smitte hos mennesker, sier Purdue.

- Men oppdager vi endringen på mer enn 50 prosent av prøvene, ville det tyde på at viruset virkelig forsøker å tilpasse seg mennesker. Det ville være et problem, sier han.

Kan ikke stoppes

Det var en serie slike mutasjoner i viruset som gjorde utbruddet av fugleinfluensaen i 1918 til et globalt dødsvirus for mennesker.

Det finnes ingen metoder for å hindre at dette også skjer med dagens H5N1-virus, men streng overvåking av utviklingen regnes som den beste metoden for å kunne forutse en eventuell ny pandemi.

Det er ikke uvanlig at virus muterer - mange slike mutasjoner får ingen innvirkning, eller skjer bare i et fåtall av prøvene.

Les også: