- Fugleinfluensaen vil spre seg til hele Europa

- Men svært få vil dø, sier Europas ledende virusjeger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Albert Osterhaus er utdannet veterinær, virolog, nå leder han et laboratorium med 100 ansatte ved Erasmus-universitetet i Rotterdam. I 1997 sto han bak oppdagelsen av at H5N1, det dødelige fugleinfluensaviruset, kan smitte mennesker. Han var også sentral i å spore opp opprinnelsen til SARS-viruset, og avdekket også at det var influensa, og ikke forurensning som tok livet av store mengder seler i Europa.

 Han beskriver seg selv som arbeidsnarkoman, og mener søvn er bortkastet tid.

- Jeg har mistet tellingen over hvor mange virus jeg har oppdaget, sa han i et intervju med New Scientist i fjor.

Bedre forberedt

Osterhaus tror fugleinfluensaen vil spre seg til hele Europa, men at det ikke vil føre til tap av mange menneskeliv.

- Hvis vi håndterer dette skikkelig, tror jeg ikke mange personer i Europa vil bli smittet, sier Osterhaus til NTB.

Siden 2003 er 174 mennesker dokumentert smittet med H5N1, 94 av disse har mistet livet. Dette viser tall fra WHO, Verdens Helseorganisasjon.

- Vi med vår moderne medisinske teknologi burde ikke være så uforberedt som vi var i 1918, da spanskesyken kom og tok livet av 40-50 millioner mennesker, sier Osterhaus.

VIRUSJEGER: Albert Osterhaus leder et stort laboratorium i Rotterdam som har stått bak flere viktige virusoppdagelser. Foto: SCANPIX
VIRUSJEGER: Albert Osterhaus leder et stort laboratorium i Rotterdam som har stått bak flere viktige virusoppdagelser. Foto: SCANPIX Vis mer

Slaktet 30 millioner fjærkre

Osterhaus sto sentralt i arbeidet med å stanse H7N7-viruset som brøt ut blant nederlandsk fjærkre i 2003. Da måtte 30 millioner fugler slaktes og destrueres.

- Vi hadde omkring 1.000 personer involvert i det arbeidet. 89 personer ble syke og én veterinær døde. I tillegg hadde vi tre tilfeller av antatt smitte fra menneske til menneske. Men vi har lært nå. Hvis vi må gjennom den samme prosessen igjen, vet vi nøyaktig hva vi skal gjøre, sier Osterhaus.

En ny utvkling er at det nå viser seg at viruset kan smitte katter. Det kan bety at sykdommen også kan true hunder og rever.

Men det er ingen bevis for at mennesker kan bli smittet av katter.

- Så vidt vi vet har ikke det skjedd, men vi kan selvsagt ikke utelukke det helt. Derfor anbefaler vi at katter holdes innendørs i områder som er berørt av fugleinfluensa. Villkatter må fanges og testes, sier Osterhaus.

Osterhaugs hjemmeside