Fuglemareritt

Stær kan være bærer av munn- og klovsykeviruset. I løpet av mars og april vil anslagsvis en million stær trekke fra Storbritannia til Norge. Stæren liker seg på og rundt gårdsbruk. I 1997 brakte trekkfugl dyresmitte til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede fastslått at trekkfugl kan føre med seg smitte fra Storbritannia til Norge. I 1997 dreide det seg om et fuglevirus som slo ned på en hønsebesetning på Finnøy nord for Stavanger. Alle hønsene ble slaktet og destruert.

Norske veterinærmyndigheter konkluderte da med at smitten kom med trekkfugl fra smittede høner i Storbritannia.

Årets fugl

- Dersom det er riktig at munn- og klovsyke kan smitte med trekkfugler, vil stæren være meget aktuell. Stæren er knyttet til kulturlandskapet og kan ofte gå blant kyrne og beite. Den opptrer i høyeste grad i landbruksområder. Det aller meste av stæren vi har, reiser til De britiske øyene og langs nordsjøkysten til Frankrike i vinterhalvåret. I mars/april kommer den tilbake, sier generalsekretær Morten Ree i Norsk ornitologisk forening.

Ornitologisk forening har ironisk nok valgt stæren til årets fugl. Stæren er spredt over hele landet, og er en av de vanligste fuglene i Norge.

- Stæren trives best i fuglekasser, i hulrom i steingjerder, under takstein, takmøne og så videre. Jeg tror ikke det finnes en låve i landet som ikke har fast besøk av stæren, sier Ree i Ornitologisk forening.

I tillegg til stæren er det spesielt finkefuglene som kommer til Norge fra Storbritannia.

Lite å gjøre

Fylkesveterinær for Rogaland og Agder, Kjetil Gabriel Espeland, sier at han frykter smitte fra trekkfugl, men at det først og fremst er persontrafikken mellom husdyrmiljø i England og Norge som er alarmerende

- Vi fant det sannsynlig at hønseviruset kom med trekkfuglene i 1997, men vi håper at munn- og klovsykeviruset i mindre grad enn hønsevirus smitter via trekkfugl. For meg er det en trøst at viruset ikke smittet over til Norge da England hadde et tilsvarende utbrudd av munn- og klovsyke i 1966- 67, sier fylkesveterinær Espeland til Dagbladet.

Luftsmitte

- Smitte via trekkfugler kan være et stort problem, men det er ingen ting å gjøre med det, sier veterinærdirektør Eivind Liven til Dagbladet.

- Vi må bare krysse fingrene for at smitten ikke kommer til Norge. Det er mange smitteformer som ikke kan utelukkes. Vi har til og med dokumentasjon på at vind kan flytte viruset hele 250 kilometer i avstand, sier Liven til Dagbladet.

SKREKKSCENARIO: Norske veterinæreksperter frykter at smitte kan overføres til Storbritannia til Norge med trekkfuglene. Her flyr tusener av stær over Brighton-piren i Sør-England.