– Fuglene døde av kulde og sult

Eksperter tror ikke at fugleinfluensaen er kommet til Norge – ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Vi tror ikke fuglene på Klepp døde av fugleinfluensa. Vi tror derimot at de har dødd av kulde eller matmangel som følge av den uvanlig lange kuldeperioden vi har hatt på Vestlandet, sier Jan Kåre Ness, styremedlem i Norsk Ornitologisk Forening Rogaland, til Dagbladet.no.

– For få døde fugler

– For to dager siden var vi i området der fuglene ble funnet, og da så vi flere hundre slappe fugler som gravde i snøen etter mat. Hvis de var smittet av fugleinfluensaviruset, ville antallet døde fugler vært mye større, siden sykdommen rammer hardt og fort, sier Ness, som også påpeker at slappe fugler er lett bytte for rovfugler.

– Men utelukker Ornitologiforeningen at fugleinfluensa kan være grunnen til at fuglene døde?

– Nei, vi forventer jo at sykdommen kommer til Norge før eller siden, og Jæren har Norges største bestand av vannfugler, så det er mye som taler for at vi vil få fugleinfluensaen først her. Men vi tror bare ikke at funnet på Klepp er Norges første tilfelle av fugleinfluensa, sier Ness, som legger til at han ikke er veldig bekymret for følgene hvis og når sykdommen dukker opp her til lands.

– Slik vi ser det, er det liten fare for smitte mellom fugler og mennesker, sier Ness.

– Ikke i Norge ennå

Heller ikke seksjonsleder for vilthelse ved Veterinærinstituttet i Oslo, Kjell Handeland, tror fugleinfluensaen er kommet til Norge ennå.

SMITTET?: En av de døde brunnakkene som ble funnet på Klepp. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet/Scanpix
SMITTET?: En av de døde brunnakkene som ble funnet på Klepp. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet/Scanpix Vis mer

– Mest sannsynlig har fuglene – som er av arten brunnakke, en gressandart – dødd som følge av avmagring og sult på grunn av den strenge vinteren på Vestlandet. Det er vanlig med store dødstall under slike forhold, sier Handeland til Dagbladet.no.

Seksjonslederen kan likevel ikke utelukke at det kan dreie seg om fugleinfluensa.

– Dette må selvsagt følges opp. Vi venter prøvene fra Sandnes inn mot slutten av arbeidsdagen og vil forhåpentligvis få avklart om det dreier seg om fugleinfluensa eller ikke, i løpet av kvelden, sier Handeland.

FORKLARINGEN?: En vandrefalk flyr av gårde med en brunnakke i klørne mens ei kråke sitter på bakken og ser på. Bildet er tatt for to dager siden i området der de døde fuglene ble funnet. Ornitologer mener fuglene enten døde av kulde eller matmangel, eller fordi de var så slappe at de var et lett bytte for rovdyr.