De kommer langveis fra for å se på vakre fugler i fjærdrakt. Men fugletitterne som ankommer Ekkerøy i Vadsø blir i disse dager møtt av menn og kvinner i hvite drakter. De er på jakt etter døde individer.
For nå dør fuglene som fluer.
Influensaen herjer i det som kan se ut som episenteret for fuglenes apokalypse. De siste ukene er tusenvis av fjærkledte lik samlet inn langs kysten av Finnmark.
Norge har aldri opplevd liknende, slår Mattilsynet fast.

Nabolaget stinker - nå skal det graves
En eskalerende tragedie
De siste ukene har det blitt funnet store mengder døde villfugler langs kysten av Finnmark. Utbruddet har pågått siden mai, men synes å ha eskalert.
Døde fugler fjernes i et desperat forsøk på å redusere smitte.
- Det vi ser nå er en annen situasjon enn før. Omfanget, med både antall og eskalering, er nytt. Det viktigste vi gjør nå, i samarbeid med statsforvalter og kommuner, er innsamling av syke og døde fugler. De som samles inn, går til forbrenning, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal, til Dagbladet.
Blir aldri kvitt smitten
Det er spesielt den truede arten krykkje som har blitt utsatt for smitte, og som har blitt funnet døde. Smittefaren til villfugler er også det Mattilsynet er mest bekymret for.
Goddal forteller imidlertid at fugleinfluensa også kan smitte til arter som sel og rev. Det viktigste er derfor å hindre at døde og syke fugler blir en smittekilde.
Kommunenes innsats roses. Men selv om kampen mot spredning er intens og omfattende, anses sjansen for å bli kvitt sykdommen som null.
- Vi må regne med at dette er noe vi vil ha i naturen. Det er ikke snakk om å bli kvitt smitten, det er bare snakk om å begrense så godt man kan, slår direktøren fast.

- Aldri sett maken
Ikke ta på dem
Folkehelseinstituttet vurderer smitterisikoen til mennesker som svært lav. Likevel oppfordres folk til å ikke ta direkte på syke og døde fugler.
Dersom det oppdages større mengder syke eller døde individer, oppfordres man til å kontakte Mattilsynet. De har også dialog med flere instanser for å vurdere ytterligere tiltak, deriblant å begrense ferdsel i områder som er hardt rammet av smitte.
- Det lurt å ta noen forholdsregler hvis man skal håndtere døde individer. Ikke ta direkte på syke eller døde fugler. Er det døde enkeltfugler, så kan de puttes i en godt lukket pose og kastes i husholdningsavfall. Bruk hansker og vask deg godt etterpå. Er det store mengder, bør vi kontaktes, sier Goddal.
Ber folk registrere hobbyhøns
Mens sekk etter sekk med døde fugler fjernes fra naturen, bekymrer Mattilsynet seg også for de som driver med høns i hardt rammede deler av Nord-Norge. Direktøren forteller at de har oversikt over bønder som driver kommersielt med fjørfe.
- Men de som driver med fjørfe som hobby bør også registrere seg på Mattilsynets sider, slik at vi har oversikt og kan kontakte dem direkte ved behov. De bør også dekke til fôr og vann for å begrense eventuell kontakt med villfugl, sier Goddal.
I tillegg oppfordrer hun hundeeiere om å ha hunden i bånd hvis de bor i eller er på ferie i et område med mye syk og/eller død fugl.
- Der bør katteiere også vurdere å holde katten inne, sier direktøren.