- Fuglene kan ha blitt skremt i hjel

Lastebilsjåfør tar på seg skylda. Samtidig påpeker en amerikansk forsker at massedød blant fugler slett ikke er uvanlig.

- BLITT SKREMT: Noen av de svenske fuglene, av arten kai, har mest sannsynlig blitt skremt til døde. Foto: DRILON HULAJ
- BLITT SKREMT: Noen av de svenske fuglene, av arten kai, har mest sannsynlig blitt skremt til døde. Foto: DRILON HULAJVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I 11-tida i dag fikk Länsveterinären i Sverige en telefon fra en lastebilsjåfør som har kjørt på fugleflokken i Sverige - nå kan fugledødsfallene være oppklart.

- Det var en lastebilsjåfør som fortalte at han hadde kjørt over en stor flokk med kaier i går kveld på den aktuelle veistrekningen, sier Christer Olofsson i Räddningstjänsten til Dagbladet.

Betyr det at saken er oppklart? Mye tyder på at det fremdeles er mye usikkerhet knyttet til årsaken.

- Stor flokk Olofsson kan fortelle at lastebilsjåføren kom kjørende ned Wetterlinsgatan i Falköping i går kveld da han fikk øye på en stor flokk med fugler.

- Han kjørte over en stor del av disse, og visste ikke om at det var noe videre spesielt med det før han leste om det i både norske og svenske medier i dag, sier Olofsson, som mener dette kan være den store forklaringen på det merkelige massedødsfallet i Falköping.

- Men hva med fuglene som ble funnet andre steder enn i veien?

- De har mest sannsynlig blitt skremt opp i sykkelbanen og parkområdene i nærheten, og dødd der, sier Olofsson. Det er den eneste hypotesen vi har, legger han til.

Sikkerhetstiltak Selv om Räddningstjänsten tror de kan ha forklaring på saken, har de likevel iverksatt sikkerhetstiltak i tilfelle det skal være andre grunner til fuglenes død. Innen 48 timer skal svarene på testene komme tilbake.

- Vi vet ikke at påkjørselen av lastebilen er den eneste årsaken til at fuglene døde. Det var mistenkelig at noen av fuglene ikke har ytre skader, og da vi fikk vite om de døde fuglene i USA også, måtte vi sette inn sikkerhetstiltak i tilfelle sykdom, sier Olofsson.

Nå er klærne til arbeiderne som testet fuglene spritet og brent, i tillegg til at Räddningstjänsten har om lag 60 fugler til rådighet om testene skal vise at fuglene har vært smittet av en alvorlig sykdom eller liknende.

- Massedød ikke uvanlig Nå heller amerikanske eksperter kaldt vann i blodet på forkjemperne for de mest fantasifulle forklaringene på fugledødsfallene i USA og Sverige: Ikke bare er massedød blant fugler ikke spesielt uvanlig, det forekommer sågar relativt ofte, skriver AP.

I USA er mediene opptatt av at 450 fugler ble funnet døde i Baton Rouge i Louisiana mandag, bare dager etter Beebe-funnet, og enkelte spår at apokalypsen er nær. Men allerede nå konkluderes det mer eller mindre med at de 450 fuglene traff ei kraftlinje og døde av elektrosjokk, eller ble truffet av en lastebil - og fagfolk ser ingen sammenheng med fugledøden i Arkansas.

HAR NATURLIG FORKLARING: Christer Olofsson i Räddningstjänsten tror ikke det er noe mystisk bak fuglemassedøden i Sverige. Foto: BJÖRN LARSSON ROSWALL/EPA/SCANPIX
HAR NATURLIG FORKLARING: Christer Olofsson i Räddningstjänsten tror ikke det er noe mystisk bak fuglemassedøden i Sverige. Foto: BJÖRN LARSSON ROSWALL/EPA/SCANPIX Vis mer

Det statlige US Geological Survey lister på sine nettsider opp rundt 90 tilfeller av massedødsfall blant fugler og andre ville dyr i perioden sist juni til begynnelsen av desember. Det var fem tilfeller der minst 1000 fugler døde - det mest alvorlige fant sted i Minnesota, der en parasitt tok livet av ca. 4000 vannfugler mellom september og november.

I 1999 falt flere tusen svarttroster fra himmelen nord i Louisiana og sjanglet nede på bakken før de døde. Det tok fem måneder før diagnosen var klar: de hadde en E.coli-infeksjon i lufsekkene.

Analyse Biologiprofessor Dan Cristol tror fuglene i Louisiana kan ha vært syke eller blitt vekket brått fra hvilen, og derfor fløyet inn i kraftlinja.

Når det gjelder fuglene i Beebe, er Cristol skeptisk til teorien om at nyttårsfyrverkeri tok livet av fuglene.

- Da måtte i så fall noe ha blitt sendt rett inn i hvilestedet, og bokstavelig talt blåst fuglene til værs, sier forskeren.

NYTT AMERIKANSK MASSEDØDSFALL: Hundrevis av fugler ble funnet døde på en motorvei i Louisiana mandag. Eksperter tror imidlertid fuglene døde av påkjørsel eller elektrosjokk. Foto: LIZ CONDO/THE ADVOCATE/AP/SCANPIX
NYTT AMERIKANSK MASSEDØDSFALL: Hundrevis av fugler ble funnet døde på en motorvei i Louisiana mandag. Eksperter tror imidlertid fuglene døde av påkjørsel eller elektrosjokk. Foto: LIZ CONDO/THE ADVOCATE/AP/SCANPIX Vis mer

Fugler fra begge de nylige amerikanske massedødsfallene er nå sendt til analyse for å fastslå hva de døde av. Resultatene ventes ikke før om to-tre uker.

GÅTEFULLT: Fremdeles er det ikke fastslått hva de 3000 svarttrostene som ble funnet døde i Beebe i Arkansas nyttårsaften, døde av. Nå er en del av fuglekadavrene sendt til analyse. Foto: STEPHEN B. THORNTON/THE ARKANSAS DEMOCRAT-GAZETTE/AP/SCANPIX
GÅTEFULLT: Fremdeles er det ikke fastslått hva de 3000 svarttrostene som ble funnet døde i Beebe i Arkansas nyttårsaften, døde av. Nå er en del av fuglekadavrene sendt til analyse. Foto: STEPHEN B. THORNTON/THE ARKANSAS DEMOCRAT-GAZETTE/AP/SCANPIX Vis mer