Fuglene og Fabro

Det fins en forbindelse mellom fugledøden på Røst og arte povera-kunstneren Luciano Fabro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer trakk lundefuglene på Røst østover for å finne mat, og forlot egg og unger for å berge seg selv. Derfor regnet ornitologene allerede i juli med at ingen av de 475 000 lundeparene – trolig Europas største sjøfuglkoloni – kommer til å få noe avkom i år. Denne naturtragedien som skyldes at silda uteblir fra farvannet rundt den særegne øygruppa, har også skjedd tidligere. Det samme svarte havet møtte den kjente, italienske arte povera-kunstneren Luciano Fabro, da han for første gang besøkte det geologisk forrevne arkipelet for 14 år siden. Fabro kom til Røst for å orientere seg i forholdene med tanke på å bidra med et verk til det makeløse prosjektet, Skulpturlandskap Nordland. Den triste meldingen om 71-åringens død i sommer kommer ikke bare i sorgfull samklang med lundefugltragedien. Dødsbudskapet åpner også opp for hvor perspektivrikt og sammensatt verket på Vedøya er.

Det var dette mektige fuglefjellet Fabro så seg ut som leie for den lille skulpturen «Il Nido», som er det italienske navnet for «Reiret». Formatet kan virke forsvinnende lite i forhold til naturrommet som omgir hekkestedet, men dette antimonumentale preget er selvsagt et bevisst trekk fra Fabros side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer