Fuglesang brente hull i himmelen

Se den utrolige Discovery-oppskytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KENNEDY SPACE CENTER/FLORIDA (Dagbladet): Det er vanskelig å beskrive synet når over 50 millioner hestekrefter antennes fem kilometer unna, og skyter et fartøy med sju personer om bord - inkludert én norsksvenske - til en fart på 28 000 kilometer i timen.

En ting er iallfall sikkert: Tv-bildene yter overhodet ingen rettferdighet; dette er et av de vakreste synene jeg noensinne har sett.

Noen sekunder før nedtellinga når null klokka 05.59 starter hovedmotorene med et lite blaff. Så smeller boosterene...

En gigantisk, oransje ildkule blender nattehimmelen over Florida fullstendig; deler av rakettene opplever akkurat nå en temperatur tilsvarende to tredjedeler av soloverflaten. Varmen kjennes en halv mil unna.

<strong>SPEKTAKULÆRT SYN:</strong> Kennedy Space Center badet i et oransje lys da rakettene på sidene av Discoverys drivstofftank ble antent. Foto: SCANPIX/EPA/Justin Dernier
SPEKTAKULÆRT SYN: Kennedy Space Center badet i et oransje lys da rakettene på sidene av Discoverys drivstofftank ble antent. Foto: SCANPIX/EPA/Justin Dernier Vis mer

Brant hull i himmelen
Gresshoppene, som pep høylytt hele kvelden, blir stille, før det intense brølet fra Discovery treffer som et slag i magen. 52 sekunder etter bryter hun lydmuren.

- Romferja rister ekstremt mye. De sier at det føles som om man kjører over en rekke jernbaneskinner med bil, sier ESA-astronaut André Kuipers til Dagbladet.

Omslynget av flammer og røyk brenner romferja et svært symbolsk hull i skylaget som dekker plattform 39A, før hun forsvinner som prikk på himmelen. En sped, spredt og vantro applaus sprer seg blant forbløffede tilskuere på plenen ved nedtellingsklokken.

I ROMMET: John Olivas, Nicole Scott, Christer Fugelsang, Jose Hernandez, Rick Sturckow, Kevin Ford og Patrick Forrester Foto: AFP PHOTO/Karen BLEIER
I ROMMET: John Olivas, Nicole Scott, Christer Fugelsang, Jose Hernandez, Rick Sturckow, Kevin Ford og Patrick Forrester Foto: AFP PHOTO/Karen BLEIER Vis mer

Du forstår først nå - selv etter å ha sett flere oppskytinger enn man kan telle på tv - hvor alvorlige cojones som kreves for å sitte om bord. Det er umulig å forestille seg hvordan det må oppleves inne i kabinen - bare meter fra de ekstreme kreftene.

- Tre av dem om bord reiser for første gang. Akkurat nå lurer de på om de greier å håndtere det... når rakettene antennes så får de svaret, sa astronautveteran Catherine Grace «Cady» Coleman til Dagbladet like før takeoff.

Det gjenstår nå bare seks planlagte romferjeoppskytinger før flåten settes på bakken i 2010. Fuglesangs kan ha vært den siste som noensinne finner sted om natta.

Vellykket oppskyting

- Det var absolutt ingen problemer, melder oppskytingskontrollen. Under ni minutter etter oppskyting ble hovedmotorene skrudd av, og Discovery - som slukte 1,6 millioner drivstoff kilo på den korte tiden - er trygt i bane rundt jorda.

• Her kan du følge Discoverys posisjon i sanntid.

Etter tre utsettelser er Christer Fuglesang, Rick Sturckow, Kevin Ford, Pat Forrester, Jose Hernandez, Nicole Stott og Danny Olivas omsider på vei til Den internasjonale romstasjonen ISS 350 kilometer over jorda. 13 dager skal de tilbringe i rommet.

<strong>VAKKERT:</strong> Discovery brente et hull i skylaget og var synlig lenge etter oppskyting. Foto Scanpix/AP Photo/Phil Sandlin
VAKKERT: Discovery brente et hull i skylaget og var synlig lenge etter oppskyting. Foto Scanpix/AP Photo/Phil Sandlin Vis mer

En stor bekymring, som alltid, er at isolasjonsskum løsner fra den eksterne tanken og skader det skjøre varmeskjoldet. Da dette var en nattoppskyting så er det ikke umiddelbart klart om dette skjedde også i dag.

- Vi får radarbilder i løpet av kvelden som skal granskes, sier NASA-manager Mike Moses på en pressekonferanse etter oppskytingen.

Mannskapet skal ta bilder som sjekkes nøye på jakt etter skader, men foreløpige analyser viser at ingenting er ødelagt, melder NASA én time etter oppskyting.

PÅ VEI... med sju personer om bord. Discovery ble omsider skutt opp i rommet. Foto: Scanpix/EPA/GARY I ROTHSTEIN
PÅ VEI... med sju personer om bord. Discovery ble omsider skutt opp i rommet. Foto: Scanpix/EPA/GARY I ROTHSTEIN Vis mer

-Spektakulært
En av kveldens største spenningsmomenter var været. På forhånd spådde meteorologene bare 60 prosent sjanse for at forholdene var gode nok. Alt dette forsvant imidlertid som dugg for sola.

- Det klarnet opp og vi fikk en spektakulær oppskyting, sier NASAs Pete Nickolenko.

Først nå begynner arbeidet på alvor for Christer Fuglesang, ute på sin andre romtur. Fysikeren skal ut på to krevende vandringer i rommet, og blant annet bytte ut en tom ammoniakktank på ISS.

<strong>PÅ VEI:</strong> Christer Fuglesang kjenner på jordas tyngdekraft for siste gang før han entrer romferja. Foto: NASA TV
PÅ VEI: Christer Fuglesang kjenner på jordas tyngdekraft for siste gang før han entrer romferja. Foto: NASA TV Vis mer

Nå begynner arbeidet
- Nå går vi over i den neste fasen; den kan være mer utfordrende enn oppskytingen. På søndag skal vi koble oss til ISS, begynne med  overføring av utstyr og starte med romvandringene, sier Mike Moses. Discovery bringer en last på over sju tonn til stasjonen.

Til Dagbladet sa Christer Fuglesang, som ladet opp med filmer, turer på stranda med familien og gjennomganger av turen, at han ikke er nervøs i forkant av oppskytingen.

- Jeg er ikke redd, og var litt forbauset da jeg fikk sove kjempegodt natta før forrige oppskyting. Årsaken er at vi er så godt forberedt, stoler på teknikken og alle menneskene som jobber med oppdraget, sier Fuglesang.

Lykke til, Discovery!

<strong>PÅ PLASS:</strong> Astronautveteran Cady Coleman var backupen til Nicole Stott som skal bytte plass med Tim Kopra om bord ISS. Coleman har to romferder bak seg. Foto: GEIR BARSTEIN
PÅ PLASS: Astronautveteran Cady Coleman var backupen til Nicole Stott som skal bytte plass med Tim Kopra om bord ISS. Coleman har to romferder bak seg. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer