Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fuglesang fikk ikke lande i natt

To muligheter avlyst på grunn av været. Må ned i løpet av helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Både værmeldinga og været akkurat nå er «No-Go», sa NASA til romferja Discovery i natt. Det betyr at Christer Fuglesang og de andre seks om bord ikke fikk komme hjem i denne omgang.

Været rundt Kennedy Space Center (KSC) i Florida var meget ustabilt i hele natt, med tordenvær, byger og skyer i området rundt innflyvningsbanen og landingskomplekset.

Neste mulighet blir klokka 23.48 fredag kveld, norsk tid. NASA sier de også vil åpne for at Discovery kan lande på Edwards Air Force Base i California. Astronautene har nok forsyninger om bord til at de kan være i bane til søndag.

Ekstrarunde rundt jorda
Alt teknisk, inkludert det kritiske varmeskjoldet, hadde fått grønt lys.

FLYR:  Discovery fotografert - med lasterommet åpent - fra Den internasjonale romstasjonen ISS. Besetningen har tilbrakt nær 13 dager i rommet, og skal i natt, norsk tid, forsøke å lande. Foto: NASA
FLYR: Discovery fotografert - med lasterommet åpent - fra Den internasjonale romstasjonen ISS. Besetningen har tilbrakt nær 13 dager i rommet, og skal i natt, norsk tid, forsøke å lande. Foto: NASA Vis mer

Problemet - som alltid - var været på Kennedy Space Center (KSC) i Florida. Vinder, skyer og sjanse for lyn innen 30 nautiske mil fra rullebanen var klare brudd på værkriteriene for landing.

- Vi vil at dere fortsetter forberedelsene, også forsøker vi igjen når dere har gått rundt jorda én gang, opplyste bakkekontrollen til Discovery da den første avlysninga var et faktum.

• Følg værradar over Kennedy Space Center direkte her.

Ingen vei tilbake
I motsetning til oppskyting så må meteorologene nemlig være mer forutseende under landing; de har ikke råd til plutselige stormer som dukker opp i timen etter at klarsignalet er gitt.

SNAKKET MED PRESSEN: Discovery- og ISS-besetningen avholdt sist helg en pressekonferanse fra rommet. Christer Fuglesang sa da til Dagbladet at det var vemodig å vite at dette er siste tur i rommet.  Discovery-mannskapet, foran i rødt, er: Rick Sturckow, Jose Hernandez, Patrick Forrester. Bak står Kevin Ford, John "Danny" Olivas og Christer Fuglesang. ISS-mannskapet, i blått og med klokka, er: Nicole Stott, Robert Thirsk, Roman Romanenko, Frank De Winne, Gennady Padalka og Michael Barratt. Foto: AP Photo/NASA
SNAKKET MED PRESSEN: Discovery- og ISS-besetningen avholdt sist helg en pressekonferanse fra rommet. Christer Fuglesang sa da til Dagbladet at det var vemodig å vite at dette er siste tur i rommet. Discovery-mannskapet, foran i rødt, er: Rick Sturckow, Jose Hernandez, Patrick Forrester. Bak står Kevin Ford, John "Danny" Olivas og Christer Fuglesang. ISS-mannskapet, i blått og med klokka, er: Nicole Stott, Robert Thirsk, Roman Romanenko, Frank De Winne, Gennady Padalka og Michael Barratt. Foto: AP Photo/NASA Vis mer

Når kommandør Rick Sturckow og pilot Kevin Ford først tar Discovery ut av jordbanen, så er det ingen vei tilbake. Da lander skipet - enten været og besetningen vil eller ikke.

Selv uskyldige regndråper blir livsfarlige prosjektiler som kan knuse det skjøre heteskjoldet på romferja i de enorme hastighetene.

Romferga, et dyrt og klønete glidefly under landing, får bare ett forsøk når de skal treffe rullebanen. Bommer de så ender det raskt i katastrofe.

UT PÅ TUR: Danny Olivas og Nicole Stott (t.h) ute på den første av totalt tre romvandringer under oppdraget. Foto: AFP PHOTO/NASA
UT PÅ TUR: Danny Olivas og Nicole Stott (t.h) ute på den første av totalt tre romvandringer under oppdraget. Foto: AFP PHOTO/NASA Vis mer

Alternativer
Om alt virkelig går skeis så finnes det alternative landingsplasser i den øvrige verden, som kan brukes som aller siste utvei.

Den svensknorske ESA-astronauten Fuglesang og de seks andre har tilbrakt nær 13 dager i rommet. De har fraktet over 8 tonn utstyr til Den internasjonale romstasjonen ISS, og blant annet byttet ut en tom ammoniakktank på utsiden av romfartøyet.

ISS er over 80 prosent ferdigstilt, og bedre i stand til å ha en permanent besetning på seks etter Discoverys oppdrag, kalt STS-128. De har også ført store mengder vitenskaplig utstyr til romstasjonen, under mottoet «racking up science in space».

ISS: Et bilde tatt etter at Discovery hadde koblet seg fra. Foto: REUTERS/NASA
ISS: Et bilde tatt etter at Discovery hadde koblet seg fra. Foto: REUTERS/NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling