Fuglesang fikk trøbbel med romdrakta i natt

Men romvandringen ble en suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sekstiden i morges, norsk tid, fullførte Christer Fuglesang jobben påbegynt av ISS-besetningsmedlem Nicole Stott og Discovery-astronaut Danny Olivas tidligere i uka.

Dette etter at NASA avgjorde at et stort stykke romskrot som kom hylende ikke presenterte en trussel for astronautene, ISS eller romferja Discovery.

Romvandringen, den første av Fuglesangs totalt to under dette oppdraget, hadde ett mål: Å erstatte en tom ammoniakktank på utsida av Den internasjonale romstasjonen ISS.

Drakttrøbbel
Tankene er svære og vanskelig å håndtere; den nye er over 770 kilo tung. Men trass småtrøbbel med drakta, greide Fuglesang - og makker Olivas - oppgaven med letthet, sier NASA.

En time inn i romvandringen sluttet et lys i Fuglesangs hjelm å fungere. Den andre var imidlertid tilstrekkelig for å fullføre oppdraget sa NASA i en uttalelse.

<strong>HØYT OPPE:</strong> Susende 350 kilometer over bakken, byttet ESA-astronaut Christer Fuglesang og NASAs Danny Olivas ut en tom ammoniakktank på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: NASA TV/Scanpix
HØYT OPPE: Susende 350 kilometer over bakken, byttet ESA-astronaut Christer Fuglesang og NASAs Danny Olivas ut en tom ammoniakktank på Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: NASA TV/Scanpix Vis mer

Oppdraget ute i vakuumet varte totalt 6 timer og 39 minutter - ni minutter lenger enn planlagt.

Olivas, identifisert som astronauten med røde striper på drakta, og Fuglesang, med hvit drakt, samarbeidet tett i romvandringen NASA beskriver som «svært krevende» med «høye krav til koreografi».

Festet på enden av en 18 meter lang stang fikk makkerparet løslatt den nye ammoniakktanken fra Discoverys lasterom, ført den over til ISS og festet den på ISS. Den tomme tanken, som er sju år gammel, ble ført tilbake til romferja og skal fraktes ned til jorda.

Truffet av meteoritter
Dette var den andre av totalt tre romvandringer for Discovery-mannskapet, som ble skutt opp fra Kennedy Space Center sist lørdag morgen, norsk tid.

Under den første gåturen, utført av det nybakte ISS-medlemmet Nicole Stott og STS-128-astronaut Olivas, oppdaget de at romstasjonen var truffet av en rekke mikrometeoritter og/eller romskrot (MMOD).

- Jeg vet ikke om dere er klar over dette, men når jeg ser på verktøykassa, så er det flere MMOD-treff. Jeg teller én, to, tre, fire, fem, seks, sju... sa Danny Olivas, melder Spaceflightnow.com.

- Wow. Jeg er over luftslusa og det er et stort MMOD-treff på skjoldet. Ser dere det på video? Det er også ett treff på gelenderet. Jeg kunne fortsatt med dette i hele dag, sa Olivas noen minutter seinere.

<strong>MANNSKAPET:</strong> Rick Sturckow,  Pilot Kevin Ford, Patrick Forrester, Jose Hernandez, Danny Olivas, Christer Fuglesang og Nicole Stott - som nå har byttet plass om bord ISS med Tim Kopra. Foto: SCANPIX
MANNSKAPET: Rick Sturckow, Pilot Kevin Ford, Patrick Forrester, Jose Hernandez, Danny Olivas, Christer Fuglesang og Nicole Stott - som nå har byttet plass om bord ISS med Tim Kopra. Foto: SCANPIX Vis mer

Romskrot-trussel
Nattas romvandring fortsatte til tross for at et enormt stykke skrot kommer mot romstasjonen i høy hastighet. Romsøppelet, som har et overflateareal på 18,5 kvadratmeter, er fra en gammel Ariane 5-rakett skutt opp av ESA.

Etter å ha analysert og fulgt banen sier NASA imidlertid at den ikke vil presentere en trussel, og bommer med komfortabel margin. Det er derfor svært lite trolig at de vil måtte endre omløpsbanen til fartøyene.

Fuglesang, nå en astronautveteran etter STS-116 i 2006, vil etter dette pensjoneres fra yrket med fem romvandringer under beltet. Det er flere enn noen annen astronaut som ikke er fra USSR, Russland eller USA.

Discovery skal etter planen lande på Kennedy Space Center i Florida 10. september.

<strong>KREVENDE:</strong> Danny Olivas (t.v.) og Christer Fuglesang arbeider med å bytte ut den tomme ammoniakktanken på ISS. Foto: REUTERS/NASA TV
KREVENDE: Danny Olivas (t.v.) og Christer Fuglesang arbeider med å bytte ut den tomme ammoniakktanken på ISS. Foto: REUTERS/NASA TV Vis mer
SNART FERDIG... Her er de i ferd med å føre den tomme tanken ned i Discoverys lasterom. Foto: REUTERS/NASA TV
SNART FERDIG... Her er de i ferd med å føre den tomme tanken ned i Discoverys lasterom. Foto: REUTERS/NASA TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer