Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fuglesang på vei til verdensrommet

Vellykket oppskyting for Discovery.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE CANAVERAL, FLORIDA (Dagbladet): Christer Fuglesang er trygt i bane rundt jorda, på vei til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Discovery, på det fjerde forsøket, gikk opp i et spektakulært lysskue da rakettene genererte en temperatur tilsvarende to tredjedeler av soloverflaten på Kennedy Space Center klokka 05.59, norsk tid.

Etter tre utsettelser og problemer med en hydrogenventil, så fikk mannskapet på sju omsider en vellykket oppskytning, og nådde en hastighet på 28 000 kilometer i timen - det som kreves for å komme i bane rundt jorda.

Discovery vil koble seg ISS på dag tre i oppdraget. Dag sju og ni vil Christer Fuglesang ut på to krevende romvandringer, blant annet for å bytte ut en tom ammoniakktank på romstasjonen.

Dagbladet kommer med mer fra Kennedy Space Center.

- FOKUS: Astronaut Cady Coleman, som er backup for Nicole Stott om bord Discovery, sier det hersker knallhard konsentrasjon om bord romferja, som er minutter fra oppskyting. Foto: GEIR BARSTEIN
- FOKUS: Astronaut Cady Coleman, som er backup for Nicole Stott om bord Discovery, sier det hersker knallhard konsentrasjon om bord romferja, som er minutter fra oppskyting. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Siste:
06.09: Dagbladets reporter på Kennedy Space Center, Geir Barstein, forteller fra observasjonsplass at han aldri har opplevd noe lignende.

- Det er det mest utrolige jeg har opplevd i hele mitt liv. Det er nesten som at man begynner å gråte, sier Barstein som forteller at en tordenstorm lengre unna gjorde stemningen helt spesiell.

05.14: Et problem i en brenselscelle vil ikke  være et hinder for oppskyting. Discovery er «Go» for oppskyting om 45 minutter. Spenningen stiger.

Astronaut Cady Coleman, som er backup for Nicole Stott om bord Discovery, sier til Dagbladet at besetningen nå er svært fokusert.

ETTER PLANEN: Romferje Discovery ble skutt opp i verdensrommet etter planen. Foto: AP Photo/Marta Lavandier
ETTER PLANEN: Romferje Discovery ble skutt opp i verdensrommet etter planen. Foto: AP Photo/Marta Lavandier Vis mer

- De tenker på oppdraget og det som skal skje: «Hva er oppdraget mitt?». Men de har også en annen, menneskelig del, som tenker over at de er et menneske på toppen av en stor rakett, og lurer på hvordan det kan gå, sier Cody til Dagbladet.

04.46: Alle på Kennedy Space Center får instruksjoner om hvor å søke tilflukt dersom noe går galt under oppskyting. Nedtellingen har begynt sin innebygde pause på T-20 minutter.

Værforholdene tilsier nå 80 prosent sjanse for oppskyting.

Den svenske romfartseksperten Sven Grahn Rymdbolaget sier til Dagbladet på KSC at Christer Fuglesang nå begynner å merke nervene.

- Christers hjerte banker fort nå. Skjønt, dette er andre gangen han skytes opp, så han vet hva som venter. Han er utålmodig etter å komme igang, sier Grahn.

Været er godt
Om ikke lenge, om alt fungerer vær- og teknikkmessig, skytes Fuglesang opp og må akselereres til en hastighet på 28 000 kilomteter i timen for å komme i bane rundt jorda.

PÅ VEI TIL ROMMET: Christer Fuglesang border romferja Discovery. Med litt værflaks så er det siste gang han står på jorda de neste 13 dagene. Foto: NASA TV
PÅ VEI TIL ROMMET: Christer Fuglesang border romferja Discovery. Med litt værflaks så er det siste gang han står på jorda de neste 13 dagene. Foto: NASA TV Vis mer

- Etter oppskyting så er det litt dramatisk. Romferja skal vri seg og legge seg på rygg. Det buldrer og skrangler, og akselerasjonen er voldsom, sier Grahn, som mener det ser lovende ut for oppskyting. NASA melder at været fortsetter å bedre seg.

- Det begynner å kjennes ut som om det blir denne gangen. Men det er mye teknisk som skal klaffe i de siste sekundene, sier Grahn.

Væroffiser oberstløytnant Patrick Barrett sier til Dagbladet at han er optimistisk.

- Hovedbekymringa nå er lokale regnbyger over landingsplassen som brukes dersom de må returnere til basen. Amboltskyene er borte, og vi ser ikke noe tordenvær, sier Barrett.

SJEKKER: Piloter gjør seg klar til å legge ut med T-38-fly for å granske været i området. Foto: NASA/KSC_MOCOP
SJEKKER: Piloter gjør seg klar til å legge ut med T-38-fly for å granske været i området. Foto: NASA/KSC_MOCOP Vis mer

Luka stenges
04.13: Nedtellingsklokka viser T-50 minutter - alt går så langt smertefritt. NASA følger fortsatt værsituasjonen svært nøye. Én time og 45 minutter til oppskyting!

03.52: Luka til Discovery stenges. Mannskapskabinen skal sjekkes for lekkasjer.

03.43: Oppskytingskontrollen melder at alt det tekniske ser godt ut, og at nedtellingen foregår uten problemer. Uvær NASA følger ser ut til å løses opp og forsvinne.

03.34: Kommunikasjonen mellom Discovery og bakkekontrollen fungerer prikkfint. Luka skal nå stenges.

DISCOVERY-ASTRONAUTENE på vei til plattformen. Pilot Kevin Ford (v) og kommandør Rick Sturckow (h) i bresjen. Fuglesang kommer bak til høyre. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Karen BLEIER
DISCOVERY-ASTRONAUTENE på vei til plattformen. Pilot Kevin Ford (v) og kommandør Rick Sturckow (h) i bresjen. Fuglesang kommer bak til høyre. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Karen BLEIER Vis mer

03.15: Alle astronautene er om bord Discovery. Christer Fuglesang sjekker at kommunikasjonen med bakkekontrollen i Houston virker. Alvorets time nærmer seg med stormskritt, dersom været holder seg. Fuglesang sitter på tredje og bakerste rad i romferja, mellom Olivas og Stott.

NASA melder at været fortsatt er en bekymring. To stormceller har oppstått sør for KSC, men meteorologene håper at de løses opp før oppskyting. Astronautene har nå tatt heisen opp de 60 meterne til toppen av romferja og er i ferd med å stroppes inn i romferja.

02.47: To stormer har poppet opp et stykke fra plattformen, melder meteorologen. Det er usikkert om disse vil presentere en trussel.

02.07: ALLE VÆRKRITERIER ER GRØNNE FOR OPPSKYTING. Dette kan imidlertid endre seg fort. Christer og de andre astronautene er på vei mot romferja. De blir møtt av jubel fra frammøtte.

Fraktet ut til plattformen
Det skal ikke stå på sikkerhetstiltakene: Kortesjen består av et titalls politibilder - både uniformerte, sivile og pansrede - mens et helikopter patruljerer etter skurker inne på romsenteret.

- Jeg tør ikke å si noe om dette vil gå; jeg vil ikke gjette. Du vet, det er vits som går slik: «Liker du ikke været i Florida? Vel, du får et nytt om fem minutter», sier Sven Grahn i det svenske Rymdbolaget til Dagbladet på KSC.

ASTROVAN: Denne bussen brakte astronautene for få minutter siden ut til oppskytingsplattformen på KSC. Foto: GEIR BARSTEIN
ASTROVAN: Denne bussen brakte astronautene for få minutter siden ut til oppskytingsplattformen på KSC. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

01.55: Solen går ned over plattformen og fører til spektakulære farger over Discovery. Optimismen over at i kveld er kvelden stiger.

01.36: Christer Fuglesang og de seks andre astronautene ikler seg draktene brukt under oppskyting.

01.33: Nå er det igjen 30 minutter av nedtellingspausen på T-3 timer. Les mer om hvordan nedtellingene og pausene funger hos NASA.

01.06: - Noen av de største bekymringene i kveld er amboltskyer, og dannelse av tordenstormer i området. Vi har hatt tre lynnedslag innen 5 nautiske mil fra plattformen, sier meteorolog og oberstløytnant Patrick Barrett. Inspeksjonsteamene ved plattformen måtte søke dekning.

HALV STANG, HØYE HÅP: Nedtellinga er inne i sin innebygde pause på T-3 timer. I bakgrunnen ser du Discovery på plattform 39A, mens flagget på halv stang skyldes nylig avdøde Ted Kennedy. Foto: GEIR BARSTEIN
HALV STANG, HØYE HÅP: Nedtellinga er inne i sin innebygde pause på T-3 timer. I bakgrunnen ser du Discovery på plattform 39A, mens flagget på halv stang skyldes nylig avdøde Ted Kennedy. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Flere værkriterier tilsier nå «No-go» for oppskyting, og værradar viser en storm direkte over KSC. Meteorologen forventer imidlertid at dette vil klarne opp de neste timene.

01.03: Teamene melder at de undersøker isdannelser på romferja. Dette er et standard problem ved oppskytinger. Det flytende hydrogenet i den eksterne tanken holder en temperatur på -252 grader celsius.

- Teamene melder at det er ingen problemer, så langt, sier oppdragskontrollen. Romferja er nå ferdigfylt med to millioner liter flytende hydrogen og oksygen på Kennedy Space Center (KSC) i Florida.

«Ventilen gjorde vad den skulle idag!», bemerker Fuglesang på Twitter.

MÅTTE GÅ: En skuffet Fuglesang måtte forlate romferja på mandag grunnet dårlig vær. Ytterligere to utsettelser tikket inn de neste dagene. I morgen tidlig forsøker han igjen. Foto: REUTERS/NASATV/Scanpix
MÅTTE GÅ: En skuffet Fuglesang måtte forlate romferja på mandag grunnet dårlig vær. Ytterligere to utsettelser tikket inn de neste dagene. I morgen tidlig forsøker han igjen. Foto: REUTERS/NASATV/Scanpix Vis mer

Frykter været

• Vil du vinne et signert bilde av ESA-astronauten Christer Fuglesang? Gå hit og følg instruksjonene.

Etter et møte tidligere i dag ga NASA-managere grønt lys for at ferja kunne lette, dersom samme instrumentfeil på en hydrogenventil oppsto under tanking. Ventilen lukket og oppførte seg imidlertid normalt i dag, og vil ikke presentere en trussel for turen.

Været er derimot en annen historie. Meteorologer melder at det bare er 60 prosent sjansene for at forholdene vil være gode nok til at Discovery kan lette. På mandag var sjansen betydelig høyere, 80 prosent, men tordenstormer førte likevel til utsettelse.

MANNSKAPET: (F.v.) John D. Olivas, Nicole Stott, Christer Fuglesang, Jose Hernandez, Patrick G. Forrester, Kevin A. Ford og Fredrick W. Sturckow. Foto: REUTERS/Pierre Ducharme/WScanpix
MANNSKAPET: (F.v.) John D. Olivas, Nicole Stott, Christer Fuglesang, Jose Hernandez, Patrick G. Forrester, Kevin A. Ford og Fredrick W. Sturckow. Foto: REUTERS/Pierre Ducharme/WScanpix Vis mer

- Meteorologene sier de kommer til å få en svært travel kveld. Det er særlig en fare for tordenstormer og amboltskyer, sier oppdragskontrollen. Store skyer ligger akkurat nå som et lokk over området.

Følg været over Florida direkte på Wunderground.com.

Spektakulært syn
Discoverys oppskyting, dersom den går som planlagt, vil trolig bli blant de siste romfergeoppskytingene noensinne i nattemørket. Det er forventet å bli et svært spektakulært syn, som lyser opp hele himmelen byen Cape Canaveral.

Trafikken i området begynner allerede å tettes til av skuelystne som kommer fra hele USA for å bevitne hendelsen. Christer Fuglesangs familie har også tatt turen fra Sverige.

POTETGULLBILEN: NASA-farkoster behøver ikke å være høyteknologiske for å være populære. Foto: GEIR BARSTEIN
POTETGULLBILEN: NASA-farkoster behøver ikke å være høyteknologiske for å være populære. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Christer Fuglesang og de øvrige seks i besetningen skal til Den internasjonale romstasjonen ISS med over sju tonn utstyr. Oppdraget varer i tretten dager, og inkluderer tre romvandringer. Astronautene skal blant annet skifte ut en gigantisk ammoniakktank på ISS, noe som er det største enkeltobjektet noensinne håndtert av en person ute på romvandring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!