Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fuglesang tok farvel med ISS for siste gang

Nå skal han tilbake til jorda for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): ESA-astronaut Christer Fuglesang og de øvrige seks om bord romferja Discovery har tatt sin siste farvel med besetningsmedlemmene på Den internasjonale romstasjonen ISS. Luka mellom fartøyene, 350 km over bakken, er stengt.

De har nå tilbrakt 10 døgn i rommet.

- Artig fakta: Discovery førte over 8351,5 kilo med utstyr til ISS, og tar med seg 2369 kilo tilbake, sier flight director Tony Ceccacci under en pressekonferanse fra bakkekontrollen (MCC) i Houston.

Spiste norsk og svensk snop
Fuglesang, som var ute på to suksessrike romvandringer, var loadmaster for MPLM-konteineren Leonardo. Den inneholdt mengder av vitenskaplig utstyr samt gjenstander som skal befeste ISS' kapasitet til seks permanente beboere.

- Romstasjonen er nå 84 prosent ferdig, sier Ceccacci.

SVENSK FLAGG... langt over jorda. Christer Fuglesang avbildet under sin andre og siste romvandring. Foto: NASA
SVENSK FLAGG... langt over jorda. Christer Fuglesang avbildet under sin andre og siste romvandring. Foto: NASA Vis mer

Fuglesang, som nå er ute på sin siste romtur, skal etter planen lande klokka 01.09, norsk tid, 11 september.

Svensknorsken sa til Dagbladet, under en pressekonferanse fra rommet, at han hadde delt norsk snop - seigmenn - med de andre astronautene.

- «Sege gubber, gummer og barn» - alle om bord ISS likte det, sa en vektløs Fuglesang til Dagbladet.

Den godisglade fysikeren bar imidlertid mer sukker til ISS. Under en seanse med den belgiske astronauten Frank De Winne åt han spesialproduserte «Ahlgrens bilar» - formet som en romferje. Godterifabrikanten produserte 100 poser med påskriften «Nu i rymden».

LANGT OPPE: Under den første av to romvandringen hang Fuglesang i enden av en robotarm mens han manøvrerte en ammoniakktank. Foto: REUTERS/NASA TV
LANGT OPPE: Under den første av to romvandringen hang Fuglesang i enden av en robotarm mens han manøvrerte en ammoniakktank. Foto: REUTERS/NASA TV Vis mer

Vil ha vikinger i rommet
Etter sin siste romvandring takket Fuglesang alle i Norge og Sverige som har støttet ham under ferden, og sa at han så fram til å få flere «vikinger i verdensrommet».

MPLM-konteineren Leonardo er nå tilbake i Discoverys lasterom og festet fast. Besetningene skal gjennomføre en farvelseremoni, før luka stenges og lekkasjetester iverksettes.

I kveld kobler Fuglesang og mannskapet fra ISS, og setter kursen mot Florida og landjorda.

Astronautene hadde muligheten til å tilbringe en ekstra dag i rommet ved behov. NASA sier imidlertid at alle målene ble utført i god tid.

TEKNO: Fuglesang tester et 3D-kamera. Foto: NASA TV
TEKNO: Fuglesang tester et 3D-kamera. Foto: NASA TV Vis mer

- Alt gikk som forventet, så det var ingenting å bruke en ekstra dag på, sier Ceccacci.

Førstereiskvinne Nicole Stott, som gikk opp med Discovery, skal «haike» med ISS og være del av Expedition 20 de neste tre månedene. Astronaut Tim Kopra tar over hennes plass i romferja på vei ned.

- Jeg veit du ikke fikk være her så lenge som du ønsket, men sånn er livet, sa ISS-kommandør Gennady Padalka.

Romskrot truer
ISS trues nå av et stykke romskrot, fra Fengyun 1C-satellitten Kina skjøt ned i fjor. Omløpsbanen truer med å komme farlig nær romstasjonen to ganger på onsdag - klokka 09.30 og 14.30 - etter at Discovery har koblet fra.

NORSK SNOP VAR POP:  Under en pressekonferanse fra rommet, sa Fuglesang til Dagbladet at han hadde delt "norsk snask" - en pose seigmenn - med den øvrige besetningen. Det falt i god smak, kunne ESA-astronauten opplyse. Foto: AP Photo/NASA
NORSK SNOP VAR POP: Under en pressekonferanse fra rommet, sa Fuglesang til Dagbladet at han hadde delt "norsk snask" - en pose seigmenn - med den øvrige besetningen. Det falt i god smak, kunne ESA-astronauten opplyse. Foto: AP Photo/NASA Vis mer

- Siste sporing viser at den vil bomme med 50 kilometer første gang og med 25 kilometer andre gang. Men, dette var estimater fra tidligere i dag, så vi veit ikke før senere i kveld. Om det blir et problem så må vi flytte på ISS, sier Ceccacci.

NASA vet så langt ikke hvor stort romskrotet er.

TAR FARVEL: Discovery, etter elleve dager i rommet, skal tilbake til jorda. Foto: EPA/NASA TV
TAR FARVEL: Discovery, etter elleve dager i rommet, skal tilbake til jorda. Foto: EPA/NASA TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling