Fugleskyterne kan bli straffeforfulgt i Norge

Fem nordmenn skaper opprør i New Zealand - risikerer miljøkrimstraff i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nordmennene som har satt New Zealand i kok med blodige Youtube-videoer, hvor de angivelig bedriver ulovlig jakt i landet, kan risikere miljøkrimtiltale i Norge.

Risikerer seks års fengselDen totalfredede fuglearten maoridue skal ifølge newzealandske medier være blant byttedyrene. Om det er tilfelle kan saken forfølges her til lands, sier Økokrim.

- Lovverket og straffelovens paragraf 152 b åpner for det. Den har en strafferamme på seks års fengsel, sier politiadvokat Aud Slettemoen ved Økokrim til Dagbladet.

• Se paragraf 152 b i faktaboksen til høyre.

Økokrim har så langt ikke fått noen henvendelse fra myndighetene på New Zealand. Slettemoen har imidlertid kikket på det tilgjengelige bilde- og videomaterialet, og sier jakten nordmennene bedrev ser «svært omfattende» ut.

- Dersom det er snakk om jakt på utrydningstruede dyrearter, som vi ikke vet ennå, ser vi svært alvorlig på det, sier Slettemoen, og opplyser at listen over lovbrudd kunne vært mer omfattende om tilsvarende hendelse hadde funnet sted på norsk jord.

- IdioterDet lokale nyhetsnettstedet 3 News melder at miljømyndighetene gransker saken. Blant dyrene som skal være skutt er gemser, kengurudyret wallaby, harer, andearten maorirustand samt den totalfredede maoriduen.

Særlig sistnevnte opprører New Zealands miljøvernminister. Å drepe en av fuglene kan gi seks måneders fengsel eller en bot på rundt 430 000 norske kroner.

- En slik reaksjon er ikke streng nok. Personlig skal jeg arbeide for at disse karene aldri får innreisetillatelse hit til landet igjen. Det er horribelt at idioter som dem skyter fugler som vi legger ned så mye jobb i å beskytte, sier miljøvernminister Wilkinson til 3 News.

- Jaktet uten lisensLandet reagerer ikke bare på jakt etter fredede arter. Også flere andre lover er brutt, opplyser Ric Cullinane fra organisasjonen Fish and game.

- De har jaktet uten lisens, utenfor sesongen og med rifler. Tilreisende blir ikke gitt informasjon omkring jaktreguleringene, men jeg blir overrasket om folks holdning er at de bare kan komme hit og ta for seg av dyrelivet vårt, sier Cullinane.

- Gjorde ikke noe galtEn av mennene i videoen sa til Dagbladet tidligere i dag at de totalt var «fem mann på jakt- og fisketur» på New Zealand før jul, men at de ikke gjorde noe galt.

- Har dere skutt fredede fugler?

- Nei, vi har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har ikke flere kommentarer, sa mannen til Dagbladet.