Fuglevirus-alarm i England

Papegøyen som døde i England var smittet med det samme viruset som har tatt livet av mer enn 60 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske myndigheter bekreftet søndag kveld at det var det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 som tok livet av en papegøye tidlig forrige uke.

Dette er det samme viruset som tilsammen har tatt livet av 61 mennesker i Asia siden 2003.

Papegøyen ble importert til England i september sammen med 148 andre fugler fra blant annet Taiwan og Sør-Amerika, melder nyhetsbyrået AP.

Sjefsveterinær Debby Reynolds i det britiske mat- og landbruksdepartementet opplyser at papegøyen trolig ble smittet av dødsviruset mens den satt i karantenen. Den skal der ha delt bur med fugler som tidligere er blitt importert fra Taiwan. Alle de andre dyrene som kom i kontakt med papegøyen har ifølge BBC blitt slaktet, og forskere tester nå disse dyrene for smitten.

Ingen fare i England

Selv om H5N1-viruset smitter lett fra fugl til fugl, er det vanskelig for mennesker å bli smittet. Eksperter følger likevel situasjonen nøye i frykt for at viruset kan mutere til en form som lett smitter fra menneske til menneske. Viruset er til nå påvist i Russland, Tyrkia og Romania, og myndigheter over hele Europa frykter en epidemi som kan ta livet av millioner av mennesker.

- Dette tilfellet berører ikke Storbritannia som smittefri sone, siden viruset ble påvist i en fugl under importkarantene, sier Reynolds til AP.

Lettelse i Sverige

I Sverige puster imidlertid veterinærmyndighetene lettet ut. De døde endene som ble funnet vest for Stockholm lørdag kveld bar ikke den fryktede dødssmitten, men en «snill» form for fugleinfluensa.

Det britiske mat- og landbruksdepartementet gikk søndag kveld ut med melding om at ingen fugler som er i karantene i England skal løslates før flere undersøkelser og tester er ferdig.

TESTES: Britiske myndigheter har bekreftet at det var det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 som tok livet av en papegøye tidlig forrige uke. Alle dyrene som var i kontakt med papegøyen skal nå testes.